Principală  —  IMPORTANTE   —   Procurorii au cerut mandat de…

Procurorii au cerut mandat de arestare pe numele magistratului Alexandru Gheorghieș și a lui Ghenadie Sîrbu, unul dintre complicii judecătorului

Procurorii din cadrul Procuraturii Anticorupție (PA) au înaintat joi, 18 noiembrie, demersuri privind aplicarea măsurii preventive în privința magistratului Alexandru Gheorghieș, reținut și cercetat penal pentru îmbogățire ilicită, și a lui Ghenadie Sîrbu – unul dintre complicii judecătorului.

Într-un comentariu pentru Ziarul de Gardă, procurorul de caz din cadrul Procuraturii Anticorupție Petru Iarmaliuc ne-a comunicat că în această dimineață a depus la Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana, demersurile privind aplicarea măsurii preventive arestul pentru 30 de zile în privința fostului președinte al Curții de Apel (CA) Bălți, magistratul Alexandru Gheorghieș, și a lui Ghenadie Sîrbu, unul dintre complicii judecătorului.

„În aceste momente depunem demers privind aplicarea măsurii preventive în privința lui Alexandru Gheorghieș și a lui Ghenadie Sârbu. Ieri a fost pus sub învinuire, i-au fost aduse la cunoștință acuzațiile și Gheorghieș a dat declarații, iar complicele acestuia a refuzat să dea declarații”, a declarat Petru Iarmaliuc pentru ZdG.

În urma acțiunilor de urmărire penală desfășurate de PA și SIS, fostul președinte al Curții de Apel (CA) Bălți, magistratul Alexandru Gheorghieș și două persoane, complicii acestuia, au fost recunoscuți în calitate de bănuiți. Magistratul și încă o persoană bănuită în cadrul cauzei penale au fost reținute și plasate în izolator pe un termen de 72 de ore.

Potrivit procurorilor, complicii au depus declarații și cooperează cu procurorii. Procuratura Anticorupție (PA) în comun cu ofițerii Serviciului de Informații și Securitate (SIS) au efectuat, la 16 noiembrie, în total șapte percheziții în cadrul cauzei penale în care este vizat judecătorul de la CA Bălți. Perchezițiile au fost efectuate la mai multe locații printre care la biroul de serviciu, domiciliul și la automobilul care se află în folosința magistratului.

În urma operațiunilor de descindere, au fost ridicate de la magistrat mijloace bănești în valută străină (precum dolari, euro, hrivna ucraineană, roni) și valută națională, proveniența cărora magistratul nu a putut să o justifice și două cartușe pentru armă de vânătoare cu țeavă lisă, care erau păstrate fără respectarea regulilor de păstrare a armei și munițiilor.

Magistratul este cercetat pentru îmbogățire ilicită, infracțiune prevăzută de art. 330/2 alin. (2) Cod penal. Potrivit procurorilor, începând cu anul 2014 și până în prezent, magistratul a deținut și folosit prin intermediul persoanelor terțe bunuri care nu au fost incluse în declarația de avere și interese personale și care depășesc substanțial valoarea mijloacelor dobândite oficial pe parcursul exercitării funcției de judecător. Aceste bunuri includ: trei automobile luxoase, o casă de locuit, precum și alte imobile.

ZdG a constatat că dosarul penal pe numele magistratului are la bază tranzacțiile puse la cale de familia Gheorghieș cu familia femeii de serviciu și a șefului serviciului aprovizionare tehnico-materială a CA Bălți. Judecătorul a obținut, în 2020, în urma unui contract de schimb cu aceștia o casă de locuit, cedând un apartament. Totodată, fiul angajaților CA Bălți deține un automobil de lux, Mercedes GLE, utilizat, de fapt, de către judecător.

Afaceri cu iz penal între femeia de serviciu, intendentul și fostul președinte al Curții de Apel Bălți. Detalii noi despre dosarul penal în care Alexandru Gheorghieș este cercetat penal pentru îmbogățire ilicită