Principală  —  Ştiri   —   Declarațiile de avere și interese…

Declarațiile de avere și interese pentru anul 2015, din nou, în afara legii

Declarațiile cu privire la venituri și proprietate pentru anul 2015 vor fi, din nou, făcute publice cu întârziere. Reprezentanții Comisiei Naționale de Integritate (CNI) anunță că, la începutul săptămâniii trecute, au trimis în adresa Agenției Achiziții Publice (AAP) o solicitare oficială prin care anunță intenția de a organiza licitația care să desemneze agentul economic ce va digitaliza și plasa pe site-ul www.cni.md declarațiile de avere și de interes ale funcționarilor. Până acum, organizarea unei asemenea licitații nu a fost posibilă pentru că, la 1 mai 2016, a intrat în vigoare noua lege a achizițiilor publice. Aceasta însă nu era în totalitate funcțională pentru că nu au fost aprobate regulamentele și documentația standard, în baza noii legi.

Oficial, conform legii privind declararea şi controlul veniturilor şi al proprietăţii persoanelor cu funcţii de demnitate publică, judecătorilor, procurorilor, funcţionarilor publici şi a unor persoane cu funcţii de conducere, CNI trebuie să publice declaraţiile primite pe pagina sa web în termen de 30 de zile de la primire, asigurând accesul permanent la acestea. Ținând cont de faptul că CNI a așteptat declarațiile funcționarilor până la data de 20 aprilie 2016, dacă s-ar fi respectat buchia legii, până vineri, 20 mai, aceste declarații ar fi trebuit să fie făcute publice. Acest lucru însă nu s-a întâmplat și nici nu se va întâmpla în următoarele săptămâni sau chiar luni de zile.

Eugeniu Vițu, purtătorul de cuvânt al CNI anunță că „săptămâna aceasta (trecută, n.r.), la data de 17 mai, a avut loc ședința Comisiei de achiziții a CNI și tot în acea zi a fost remisă o solicitare oficială, de intenție, prin care CNI solicită AAP inițierea procedurii de inițiere a unei licitații pentru agenții economici de profil privind digitalizarea declarațiilor de avere și interese. Declarațiile vor fi plasate în dependență de cât de rapid va fi soluționată această solicitare și problema regulementului intern privind procesul, conform noilor prevederi ale legislației. Pentru că a intrat în vigoare o nouă lege, urmează să se completeze cu toate procesele tehnice. O altă întrebare este legată de suma de bani necesară, între 600 și 800 de mii de lei, care vor fi necesari pentru acest proces. Credem că Guvernul va găsi aceste resurse financiare”, explică Vițu.

Până astăzi, o asemenea licitație nu a fost posibil de organizat. La 1 mai 2016, AAP anunța, printr-un comunicat de presă, că noua lege privind achizițiile publice a intrat în vigoare la data de 1 mai. „Astfel procedurile de achiziție publică urmează a fi inițiate în conformitate cu prevederile Legii sus menționate, cu aplicarea actelor normative și documentației standard care vor fi aprobate de către Guvern sau după caz Ministerul Finanțelor. În lipsa documentației și regulamentelor menționate AAP este în imposibilitatea de a asigura publicarea anunţurilor de participare pentru procedurile de achiziții publice. Regulamentele și documentația standard vor fi plasate pe site-ul Agenției după aprobarea acestora în modul corespunzător”, anunța Agenția. Cu alte cuvinte, până la aprobarea regulamentelor referitoare noii legi, nici CNI și nici alte instituții ale statului nu au putut organiza licitații.

Zilele trecute, printr-un alt comunicat, AAP anunța că la ședința de săptămâna trecută a Guvernului au fost aprobate mai multe hotărâri ce reglementează domeniul achizițiilor publice. Totodată, Agenția anunța că „de asemenea, în fază finală de aprobare de către Ministerul Finanțelor se află și documentațiile standard necesare desfășurării procedurilor de achiziiții publice”. „Proiectele actelor normative vor intra în vigoare la data publicării acestora în Monitorul Oficial al R. Moldova (estimativ data de 27 mai 2016)”, precizează AAP.

Solicitat de ZdG, Valeriu Secaș, vicedirectorul AAP, ne-a zis că până vineri, hotărârile și documentele necesare funcționării noii legi încă nu au fost publicate în Monitorul Oficial și că, de îndată ce ele vor apărea, se va putea purcede la anunțarea și desfășurarea licitațiilor, inclusiv cea organizată de CNI.

„Sperăm că până în lunile iunie-iulie, acest proces, de organizare a licitației, să se finalizeze. Iar ulterior, va urma plasarea lor pe site”, precizează Eugen Vițu. Astfel, devine clar că anul acesta, declarațiile funcționarilor vor fi publicate în lunile august-septembrie, cu o întârziere de peste 3 luni față de cerințele legii. Anul trecut, plasarea declarațiilor cu privire la venituri și proprietare, dar și a celor de interese personale a fost efectuată de Întreprinderea de Stat „Fiscservinform”. Procesul a fost însă unul anevoios, ultimele declarații fiind plasate pe site abia în această lună, conform informațiilor oferite de CNI. Procesul a avut o finalitate doar după ce CNI i-a amenințat pe cei de la „Fiscservinform” cu un proces de judecată și cu rezilierea contractului.

93 396 de declarații cu privire la venituri și proprietate și interese au fost depuse, până la 20 aprilie 2016 la CNI de către funcționarii din R. Moldova, ne-a anunțat Eugen Vițu, purtătorul de cuvânt al CNI. Cifra este cu 15 mii mai mică față de cea de anul trecut, când au fost depuse 109 179 de declaraţii cu privire la venituri şi proprietate și de interese ale funcţionarilor.

Această publi­ca­ţie a fost ela­bo­rată în cadrul unui pro­iect imple­men­tat de CAPC cu susţi­ne­rea ofe­rită de Euro­pean Endow­ment for Demo­cracy (EED). Opi­ni­ile expri­mate apa­rţin auto­ri­lor şi nu reflectă în mod nece­sar pozi­ţia EED.