Principală  —  Ediţia PRINT  —  Ştiri vechi   —   CSJ îi acordă protecţie preşedintelui…

CSJ îi acordă protecţie preşedintelui Ion Muruianu

La 11 mai 2011, CSJ a respins recursul IDOM, al Biroului Asociat „Avocaţii Publici” şi a Ministerului Justiţiei, prin care a fost cerută anularea hotărârii CSM, de refuz a validării  hotărârilor Colegiului Disciplinar privind sancţionarea disciplinară a trei judecători ai CSJ, inclusiv a preşedintelui CSJ, Ion Muruianu.

Amintim că Colegiul Disciplinar a propus CSM eliberarea Preşedintelui CSJ din funcţia de judecător, aplicarea sancţiunii disciplinare sub formă de mustrare aspră judecătorului Vasile Cherdivară şi aplicarea sancţiunii disciplinare sub formă de retrogradare judecătorului Vasile Ignat. CSM, cu votul a 6 membri, a refuzat propunerea Colegiului Disciplinar, invocând că judecătorii în cauză nu pot fi sancţionaţi în nicio circumstanţă, deoarece hotărârea judecătorească emisă de ei este irevocabilă.

Reclamanţii au susţinut că hotărârea contestată este ilegală, deoarece nu a fost întrunit cvorumul pentru adoptarea ei (fiind necesare 7 voturi), fapt menţionat expres în opinia separată a preşedintelui de atunci al CSM. De asemenea, ei au susţinut că interpretarea dată de cei 6 membri ai CSM, precum că judecătorii nu pot fi sancţionaţi în nici o circumstanţă pentru hotărârile care au rămas irevocabile, este incompatibilă cu legislaţia în vigoare, standardele internaţionale relevante şi bunul simţ. O astfel de interpretare stabileşte un precedent periculos, legiferând orice eventuală ilegalitate comisă la adoptarea hotărârilor de către judecătorii Curţii Supreme de Justiţie, deoarece toate hotărârile CSJ sunt irevocabile.

Motivele hotărârii de ieri a CSJ, adoptată ce completul de judecată constituit din judecătoarele Valentina CLEVADÎ, Tamara CHIŞCĂ-DONEVA şi Iulia SÎRCU, nu au fost comunicate. Hotărârea motivată urmează a fi redactată în termen de o lună.

La 04 august 2010, AO “IDOM” şi BAA „Avocaţii Publici” au depus la Curtea de Apel Chişinău o cerere privind anularea Hotărârii CSM din 22 iunie 2010. Ulterior, la cerere s-a alăturat şi Ministerul Justiţiei.

Examinarea cauzei a durat aproximativ 9 luni, deşi potrivit legii procesul urma a fi examinat în ordine prioritară. Termenul de atragere a judecătorilor vizaţi la răspundere disciplinară a expirat în decembrie 2010.