Principală  —  Ediţia PRINT  —  Ştiri vechi   —   Avere prezidenţială. Ce bogăţii au…

Avere prezidenţială. Ce bogăţii au Timofti, Păduraru, Şarban şi Ţurcanu

R. Moldova are un preşedinte care trăieşte modest. Acesta nu are nici maşină, nici casă de locuit la sol, aşa cum au majoritatea demnitarilor. Mult mai bine trăiesc subalternii săi.

Pe anul 2013, Timofti a indicat în declaraţia cu privire la venituri şi proprietăţi că a câştigat 218 mii de lei din salariu, 35 mii de lei dintr-un depozit de la o bancă, cont deschis în 2012 şi în care are 355 mii lei, 118 mii de lei din pensie şi 58 de mii dintr-o îndemnizaţiae primită de la CSM. Totodată, soţia acestuia a câştigat anul trecut aproape 99 mii de lei fiind angajată în secretariatul Parlamentului.

Şeful statului deţine un teren agricol dobândit încă în 1996 şi un apartament de 85 m.p., pe care-l are din 1995.

O avere mult mai mare are Ion Păduraru, secretarul general al Aparatului Preşedintelui. În 2013 acesta a primit un salariu de 155 mii de lei, iar din onorariile restante de până la venirea sa în funcţie, primite de cabinetul său de avocatură, aproape 363 mii de lei. Păduraru, fost avocat are 6 terenuri, unul din ele în România, două case de locuit (!) şi o vilă, tot în România, despre care ZdG scria anterior. Funcţionarul şi-a cumpărat anul trecut o Skoda Suberb, chiar din 2013, în leasing. El mai are un automobil, un Subaru Forester din 1996.

Vladimir Şarban, adjunctul lui Ion Păduraru a avut venituri din salariu de 136 mii de lei şi de 35 mii de lei din depuneri bancare. În 2013, Şarban a primit şi despăgubiri morale de 382 mii de lei în temeiul unei hotărâri judecătoreşti din 2012, după ce anterior, pe când activa la Primăria. Acesta deţine 3 terenuri, o casă de locuit, un apartament şi un garaj. Şarban conduce un Mercedes A150 şi are mai mult conturi bancare cu aproape 700 mii de lei, dar şi acţiuni la 3 societăţi: SA Agrofond, Agromaşina şi Moldcreditinvest.

Vlad Ţurcanu, purtătorul de cuvânt al şefului statului a avut în 2013 venituri salariale de 150 mii de lei. Acesta are o maşină, tot un Subaru Forester din 2007, însă nu are locuinţă sau terenuri. Ţurcanu este şi fondatorul unui SRL, Ecuaţii TV.