Principală  —  Reporter Special  —  Reportaje   —   Rămasă pe drumuri cu trei…

Rămasă pe drumuri cu trei copii

484-violentaA divorţat în speranţa că acest fapt va pune capăt certurilor şi loviturilor. S-a trezit însă cu trei copii în stradă. Poliţiştii, care au fost de nenumărate ori la faţa locului, dau din umeri. Ei susţin că au făcut tot ce au putut, iar de vină este legea.

Feodosia Duca, împreună cu cei trei copii, este nevoită să locuiască într-un apartament cu fostul său soţ, care, periodic, îi alungă de acasă. Aceştia dorm pe la vecini. Acum un an, au aflat că au rămas fără adăpost, pentru că bărbatul a donat apartamentul fratelui său.

Certuri, scuze, iertări…

Feodosia şi Oleg s-au căsătorit în anul 2000. Ca şi oricare altă familie, au trecut prin momente frumoase şi mai puţin frumoase. Calvarul însă a-nceput cu prima palmă. În scurt timp, pedepsirea pentru orice cuvânt, privire sau, pur şi simplu, pentru simpla prezenţă a devenit o normalitate în casa lor. Copiii au fost deseori martorii scenelor de agresivitate verbală sau chiar fizică îndreptată contra mamei lor. „Fata mai mare a fost nu o dată pusă la ungher ca pedeapsă, dar şi bătută cu cureaua”, relatează femeia. Când nu a mai putut suporta umilinţele, a intentat divorţ şi, în 2005, au divorţat, însă nu s-au despărţit.

„Spunea că n-o să mai facă şi l-am iertat. După o perioadă, iar o lua de la-nceput”, povesteşte femeia. Au urmat ani de certuri, scuze, iertări… Între timp, în familie, s-au născut încă doi copii. Feodosia susţine că nici timpul şi nici copiii nu au schimbat comportamentul fostului soţ. La rândul său, Oleg Duca, soţul, susţine că femeia minte. Deşi nu neagă pornirile sale violente, afirmă că a fost demult. „Au mai fost acolo scandaluri, certuri, dar nu toată vremea, mai demult. Dar în ultimul timp, nu. O jumătate de an n-am fost acasă. N-am locuit acolo”, declară bărbatul, care susţine că ar fi stat la gazdă. Pe 12 martie a.c., Judecătoria Buiucani a eliberat ordonanţă de protecţie pe o perioadă de 90 de zile. Nu este prima ordonanţă în acest caz. „Până acum, au fost emise patru ordonanţe de protecţie”, anunţă Igor Pascari, ofiţer operativ de sector Buiucani.

Ce ar mai putea să facă poliţia?…

Când a fost lovită prima dată de către soţ, n-a spus nimănui, după care a tăcut de multe alte ori. „Am suportat, că mă gândeam la familie”, relatează Feodosia. Între timp, după spusele femeii, bărbatul continua s-o agreseze atât pe ea, cât şi pe copii. „Lunar, avem chemări la poliţie din partea Feodosiei Duca. De fiecare dată, pe corpul acesteia sunt stabilite leziuni corporale uşoare sau, cel puţin, neînsemnate”, declară Igor Pascari, ofiţer operativ de sector Buiucani. Poliţistul susţine că a cerut instanţei de judecată şi reţinerea bărbatului. Cererea sa a fost respinsă pe motiv că a fost emisă ordonanţa de protecţie. Dar „după 90 de zile, după ce execută ordonanţa de protecţie, el revine şi-şi continuă acţiunile”, afirmă Igor Pascari.

Oleg Duca, însă, susţine că fosta lui soţie minte. „Ea tot se jeluie şi scrie… contra violenţei, pentru că are ură pe mine. Scrie că am pălit-o. Nici n-a fost pălită. Cheamă miliţia. Eu nici nu sunt acasă. Singură îi cheamă. Se iscălesc vecinii. Ea face mai mult rău”, spune bărbatul. Expertizele medico-legale, însă, confirmă cuvintele poliţistului. Concluzia ultimei expertize, efectuată pe 25 iulie a.c., constată „echimoze la nivelul feţei, gâtului şi toracelui anterior, care puteau fi produse prin acţiunea traumatică a unui obiect contondent dur, posibil în timpul şi circumstanţele indicate, se califică ca vătămare neînsemnată”. Pe parcursul anilor, s-au adunat mai multe expertize medico-legale. „Din partea poliţiei, conform legii, au fost efectuate cred că toate măsurile posibile. Însă deseori, în astfel de cazuri, legea este neputincioasă. Cauza penală se examinează din 2013. D-lui (soţul, n.r.), de trei ori, nu s-a prezentat în instanţa de judecată din diverse cauze. Ce ar mai putea să facă poliţia? Sincer, nu pot să vă spun”, declară Igor Pascari, care adaugă faptul că pe numele lui Oleg Duca au fost întocmite circa 50 de amenzi.

Adevăr, peste zece ani

Deşi divorţaţi, foştii soţi, alături de cei trei copii, continuă să trăiască în locuinţa (cu o singură cameră) achiziţionată în timpul căsătoriei. „Am cumpărat apartamentul în 2003, când eram căsătoriţi. Peste un an, l-am privatizat”, relatează femeia istoria apartamentului. „Prin această privatizare, ei au legalizat construcţia, pentru că aceştia singuri l-au construit”, explică avocata Natalia Moloşag. Feodosia, însă, nu a participat la procesul de privatizare. „Mi-a spus că o să facă totul el singur, ca să nu umblu eu pe drumuri”, spune femeia, care pe atunci îngrijea copilul. „Am acceptat. M-am dus la notar şi am semnat că-i dau voie să privatizeze singur. Nu m-am gândit la ce poate să ajungă”, adaugă aceasta.

Abia peste zece ani, urma să afle că, prin această semnătură, de fapt, a renunţat la dreptul de a participa la privatizarea apartamentului. Pe 30 aprilie 2013, Oleg Duca a donat locuinţa fratelui său. Puţin mai devreme, Feodosia Duca a depus plângere la poliţie în vederea intentării unui dosar penal pe violenţă în familie. „El, pentru a se răzbuna, deoarece poliţia a pornit dosar penal şi el figurează deja ca inculpat, face donaţie fratelui, lăsând-o cu copiii în drum”, consideră Natalia Moloşag. „Feodosia este supusă tuturor formelor de violenţă. În judecată, nu s-a ţinut cont de acest fapt, care, după mine, este foarte important. Prin decizia emisă de Judecătoria Buiucani, Feodosia şi copiii au devenit victime economice”, subliniază avocata.

Donaţie din răzbunare

Când a înţeles că există pericolul să rămână în stradă împreună cu cei trei copii, Feodosia Duca s-a adresat în instanţa de judecată. Astfel, pe 3 iulie 2013, Judecătoria Buiucani a decis aplicarea sechestrului pe apartament, măsura de asigurare menţinându-se până la hotărârea definitivă. Pe de altă parte, pe 18 iunie 2014, Judecătoria Buiucani a decis respingerea acţiunii iniţiate de către Feodosia Duca privind „recunoaşterea nulităţii refuzului reclamantei de a privatiza apartamentul, recunoaşterea apartamentului ca proprietate comună în devălmăşie a foştilor soţi Duca Oleg şi Duca Feodosia şi partajarea apartamentului prin atribuirea a câte ½ cotă-parte foştilor soţi”. Mai mult, s-a decis evacuarea foştilor soţi şi a copiilor minori din apartament. Decizia a fost atacată la Curtea de Apel, care cercetează, în prezent, dosarul.

Între timp, Feodosia a decis să-şi ducă copiii la mama sa, în sat. Din septembrie, fetele vor merge la şcoală, iar mezinul la grădiniţă. Soţul, însă, nu este de acord cu decizia acesteia. „D-ei, fără ştiinţa mea, nu s-a consultat cu nimeni, a luat copiii şi i-a dus la ţară. Nu-mi dă voie să văd copiii. Acolo i-a pus la şcoală, îi dă la grădiniţă, fără să întrebe de mine. Cum consideră ea, aşa şi face”, spune bărbatul supărat. „Eu i-am propus aşa: n-avem unde locui, tot ce aveam în comun, am pierdut totul. I-am spus să trăim împreună la gazdă. Cum am trăit la gazdă până a ne procura locul cela, acum tot o să stăm la gazdă şi o să muncim cu sudoarea noastră, ca să ne procurăm un apartament”, propune Oleg Duca.

„E aşa de când îl ţin minte…”

Copiii din familia Duca au beneficiat de consiliere psihologică la Centrul de asistenţă psihosocială a copilului şi familiei „Amicul” (serviciu prestat de Centrul Naţional de Prevenire a Abuzului faţă de Copii, în parteneriat cu Direcţia Municipală pentru Protecţia Drepturilor Copilului din mun. Chişinău). „Am realizat şi o evaluare psihologică a copiilor la solicitarea Inspectoratului teritorial de Poliţie, care a confirmat că bărbatul a fost abuziv cu copiii şi cu mama. Raportul de evaluare psihologică a fost utilizat în instanţă drept probă pentru aplicarea ultimei ordonanţe de protecţie a copiilor şi a mamei lor. Copiii au menţionat că nu vor să contacteze cu tata, fiind siguri că el nu are nicio şansă să se schimbe, pentru că e aşa de când îl ţin minte: ţipă, aruncă în ei cu obiecte, poate să-i alunge afară, indiferent de anotimp”, remarcă Rodica Coreţchi-Mocanu, managerul Centrului.

Aceasta salută decizia femeii de a scoate copiii din mediul violent, însă consideră că minorii ar avea nevoie în continuare de asistenţă psihologică. Copiii supuşi violenţei directe sau indirecte, fiind, un timp îndelungat, victime sau martori ai unui atare comportament, necesită reabilitare psihologică. „Dacă nu beneficiază de un program de recuperare, consecinţele de lungă durată sunt foarte grave. Astfel, aceştia pot întâmpina dificultăţi de relaţionare, adaptare şi integrare socială, pot avea diverse tulburări ale sferei afective (depresii, uneori se ajunge şi la tentative de suicid). De asemenea, copiii ar putea ei înşişi să devină agresori, preluând comportamentul abuziv de la agresor”, susţine managerul Centrului „Amicul”.