Principală  —  Reporter Special  —  Reportaje   —   Gravide concediate de la Air…

Gravide concediate de la Air Moldova

480-tatiana-slobozianA lucrat timp de cinci ani fără nicio mustrare, pentru ca, în final, să fie concediată. Expirarea termenului contractului de muncă este motivul oficial invocat de companie. Motivul real ar fi graviditatea angajatei.

Zece angajaţi ai companiei aeriene „Air Moldova” au fost concediaţi, printre care şi trei femei gravide. Una dintre acestea a decis să caute dreptate în instanţa de judecată. Dreptatea însă e departe de a deveni realitate.

Concediere urmată de iminenţă de avort

În anul 2008, Tatiana Slobozian a fost angajată în calitate de însoţitoare de bord la compania aeriană de stat „Air Moldova”. Din start, angajatorul şi angajata au încheiat un contract pe termen determinat. „Au făcut-o, ca să-i aibă la mână pe angajaţi”, consideră Tatiana, care a semnat atunci contractul. Administraţia „Air Moldova”, la rândul său, susţine că încheie contracte individuale de muncă pe o perioadă determinată, deoarece, în timpul iernii, „fluxul de călători se micşorează esenţial şi multe curse se suspendă”. Totuşi, conform art. 55 alin. 2, contractul individual de muncă poate fi încheiat pe o durată determinată numai în vederea executării unor lucrări cu caracter temporar, cum ar fi lucrările sezoniere, pentru perioada stagierii şi instruirii profesionale la o altă unitate, cu persoanele care îşi fac studiile la instituţiile de învăţământ la cursurile de zi, cu persoanele pensionate, cu lucrătorii de creaţie din artă şi cultură etc.

Tatiana spune că în iulie 2012 a anunţat angajatorul că este însărcinată. Astfel, aceasta a fost transferată la o altă muncă, conform art. 250 al Codului Muncii (CM), care prevede „transferul la o muncă mai uşoară al femeilor gravide şi al femeilor care au copii în vârstă de până la 3 ani”. Tatiana fusese astfel transferată la departamentul comercial al companiei în funcţia de agent recepţionarea comenzilor pentru bilete. La 27 decembrie 2012, administraţia Air Moldova a emis ordinul de concediere a Tatianei. Drept motiv a fost invocat faptul că a expirat termenul contractului de muncă. Femeia s-a adresat în instanţa de judecată. Ca rezultat al stresului la care a fost supusă, a fost internată în spital cu iminenţă de avort. „E primul nostru copil, unul dorit şi aşteptat. Vă închipuiţi prin ce trece o mamă, dar şi un tată în astfel de momente?”, spune Igor Slobozian, soţul Tatianei.

Concediere repetată

480-tatiana-slobozian2În urma Hotărârii judecătoreşti din 10 septembrie 2013, Tatiana Slobozian a fost repusă în funcţie. Dar peste 3 zile, la 13 septembrie 2013, femeia a fost concediată repetat pe motiv că „a lipsit de la locul de muncă pentru exercitarea atribuţiilor de serviciu”, adică a lipsit în data de 11 şi 12 septembrie. Femeia, însă, n-a fost înştiinţată despre reangajarea sa, din care motiv nici nu s-a prezentat la locul de muncă. Fosta angajată s-a adresat iarăşi în instanţă, unde a demonstrat că angajatorul n-a ţinut cont de prevederile Codului Muncii, care arată că ordinul (dispoziţia, decizia, hotărârea) de angajare trebuie adus la cunoştinţa salariatului, sub semnătură, în termen de 3 zile lucrătoare de la data semnării de către părţi a contractului individual de muncă.

Drept rezultat, instanţa de judecată a decis, la 12 decembrie 2013, anularea ordinului de concediere. Peste două zile, compania aeriană „Air Moldova” a restabilit-o în funcţie pe Tatiana Slobozian, însă iarăşi fără să o anunţe. În consecinţă, pe 18 decembrie acelaşi an, aceasta iarăşi este demisă din funcţie din acelaşi motiv – absenţă de la locul de muncă. Cele două ordine de concediere, din data de 13 septembrie şi 18 decembrie 2013, sunt absolut identice. Tatianei nu i-a rămas nimic altceva decât să-şi apere drepturile iarăşi în instanţă. Deşi Curtea Supremă de Justiţie i-a dat câştig de cauză, pribegia prin instanţe n-a încetat nici astăzi, şi asta pentru că, până în prezent, femeia nu primeşte indemnizaţia lunară pentru îngrijirea copilului. Casa Naţională de Asigurări Sociale susţine că nu poate face calculele necesare şi, respectiv, nu poate presta plata de asigurări sociale, deoarece, în carnetul de muncă al femeii, nu este indicată repunerea sa în funcţie şi nici perioada acordării concediului parţial plătit pentru îngrijirea copilului.

Fostă angajată cu indemnizaţia unei şomere

Familia Slobozian spune că nu înţelege de ce administraţia companiei refuză să emită ordinul şi să facă notările de rigoare în carnetul de muncă. Anterior, compania a achitat, conform deciziei judecătoreşti, cheltuielile suportate pentru perioada în care Tatiana a fost internată. Totodată, administraţia „Air Moldova”, la 11 septembrie 2013, a anulat ordinul de încetare a contractului individual de muncă şi a restabilit-o pe fosta angajată în funcţie, acordându-i concediu de maternitate cu achitarea indemnizaţiei pentru concediul prenatal şi postnatal, dar fără a face notările necesare în carnetul de muncă. Nici după ce a fost restabilită repetat în funcţie, corectările nu au fost făcute. Compania vine cu o explicaţie, potrivit căreia, nu a acordat concediul parţial plătit pentru că „la momentul respectiv, nu exista o hotărâre definitivă în acest sens”, susţine Mircea Maleca, directorul general al companiei aeriene „Air Moldova”.

Potrivit Legii privind indemnizaţiile pentru incapacitate temporară de muncă şi alte asigurări sociale, începând cu anul 2010, cuantumul lunar al indemnizaţiei pentru creşterea copilului constituie 30% din „venitul mediu lunar realizat în ultimele 6 luni calendaristice premergătoare lunii producerii riscului asigurat”, dar nu mai puţin de 300 de lei pentru fiecare copil. Tatiana, însă, nu are asigurare şi primeşte indemnizaţie în valoare de 300 de lei lunar, aşa cum ar primi un şomer. „Timp de 1 an şi 6 luni, îşi bat joc de soţia mea, din cauza unor ambiţii neîntemeiate”, susţine Igor Slobozian, soţul Tatianei. „Ei îşi bat joc de copil. Aceasta ne-a şi determinat să luptăm. Ne plânge sufletul când vedem o atare batjocură”, spune bărbatul.

Concedieri în masă

Cazul Tatianei nu este unul ieşit din comun. În ziua în care a fost concediată pentru prima dată, împreună cu ea au fost concediate alte nouă persoane, dintre care două femei însărcinate. Astfel, Ecaterina Alexeeva este încă o mamă rămasă pe drumuri, fără posibilitatea de a primi indemnizaţie pentru îngrijirea copilului. Aceasta a activat în cadrul companiei aeriene din 2011 până în 2013, mai întâi în calitate de însoţitoare de bord, iar când a rămas însărcinată, ca manager pentru acte. La 2 ianuarie 2013, compania a întrerupt contractul de muncă cu ea. În prezent, cazul femeii este în proces de judecată. Ecaterina susţine că cele zece persoane concediate aveau experienţă în muncă, iar în locul lor au fost angajate alte zece cadre noi. De acest caz s-a ocupat şi Consiliul pentru prevenirea şi combaterea discriminării, care a ajuns la concluzia că cele două angajate au fost „discriminate în câmpul muncii pe criteriul de sex, maternitate”.

„Consiliul observă că desfacerea contractului cu Slobozian Tatiana a survenit atunci când petiţionara se afla în concediul de maternitate, iar reclamatul, contrar legislaţiei muncii, a desfăcut cu petiţionara relaţiile de muncă… Totodată, din probele prezentate de Alexeeva Ecaterina, reiese că a expediat angajatorului cererea de prelungire a termenului contractului de muncă, recepţionată de angajator la 26.12.2012, însă acesta a ignorat cererea ei şi, la 27.12.2012,  a emis un ordin de desfacere a contractului de muncă”, adică la distanţă de o zi. Consiliul antidiscriminare este convins că „angajatorul nu a dorit să prelungească raporturile de muncă din motiv că femeile erau gravide”, notează Oxana Gumennaia, preşedinta Consiliului.