Principală  —  Investigatii  —  Ancheta   —   Scandalul de la minister, îngropat…

Scandalul de la minister, îngropat de judecători

285-judCei opt funcţionari de pe lângă Ministerul Educaţiei învinuiţi de acte de corupţie la sesiunea de bacalaureat 2009 au fost achitaţi de Judecătoria Buiucani. Procurorii Anticorupţie susţin că fostul şef al Agenţiei de Evaluare şi Examinare, Adrian Ghicov, catalogat de CCCEC ca fiind organizatorul şi capul reţelei de colectare a banilor în scopul majorării notelor la examene, care primea bani prin intermediul subalternilor săi de la şefii direcţiilor de învăţământ teritoriale şi directorii de licee, ar putea fi reangajat la Agenţie. „Au fost făcute declaraţii de presă, au fost găsiţi banii, şi judecata consideră că nu sunt probe suficiente. Luaţi, băieţi, şi mergeţi înainte”, se arată nemulţumiţi procurorii Anticorupţie.

În iulie 2009, Centrul pentru Combaterea Crimelor Economice şi Corupţiei (CCCEC) a făcut public cazul de corupţie în care a fost implicată conducerea Agenţiei de Examinare şi Evaluare. Potrivit sursei, opt persoane au fost bănuite de utilizarea unei scheme coruptive bine elaborate, cu ajutorul căreia, contrar obligaţiunilor de serviciu stabilite prin lege, estorcau şi primeau mijloace băneşti de la părinţi, profesori şi de la alte persoane pentru majorarea notelor la examenele de bacalaureat. Dacă părinţii plăteau circa 200 de euro pentru a majora nota la examenul de bacalaureat la disciplinele „Matematică” şi „Limba română”, atunci la examenul de geografie suma depăşea 300 de euro.

„În total, CCCEC a reţinut 8 persoane. În privinţa a 5 dintre acestea instanţa de judecată a aplicat arest la domiciliu şi control judiciar, iar altele trei, după înaintarea învinuirii şi audieri, au fost eliberate”, se arată într-un comunicat al Centrului. Printre persoanele aflate în arest la domiciliu s-a numărat şi fostul şef al Agenţiei de Examinare şi Evaluare, Adrian Ghicov.

Probele, aruncate la coşul de gunoi

Cu toate că, la conferinţa de presă din iulie 2009, CCCEC a făcut publice unele probe care demonstrau vinovăţia persoanelor implicate în scandalul de la agenţie şi minister, recent Ghicov a fost achitat de către judecătorii Judecătoriei Buiucani.

În cadrul percheziţiilor efectuate la domiciliile sus-numiţilor, la locurile lor de muncă, precum şi nemijlocit asupra acestora, au fost depistate mai multe probe, cum ar fi: sume de bani considerabile, înscrisuri cu denumirea instituţiilor de învăţământ, numele elevilor, profesorilor, disciplinelor la care urmează a fi modificate notele, în dreptul cărora sunt indicate sumele de bani achitate: 200 de euro, 400 de euro, 600 de euro. Bunăoară, la Aurica Marcu s-a găsit ştampila cu inscripţia Ministerul Educaţiei şi circa 23000 de euro şi 1100 de dolari, care, se presupune, au fost colectaţi pentru serviciile menţionate mai sus.

Procurorii au contestat decizia lui Plămădeală

Lilian Rudei, procuror în Procuratura Anticorupţie, susţine că sub urmărire penală s-au aflat şase persoane. În raport cu trei dintre acestea au fost aplicate amenzi în sumă de 3-4 mii de lei. Adrian Ghicov, Aurica Marcu, specialist principal la Agenţie, şi Valeriu Şarai, specialist coordonator al aceleiaşi instituţii, au fost anchetaţi împreună. Şi tot împreună, la 4 iunie curent, au fost achitaţi de către judecătorul Judecătoriei Buiucani Ghenadie Plămădeală.

„Judecătorul şi-a motivat decizia prin lipsa unor probe suficiente, adică fapta nu a fost săvârşită de ultimii. Însă probe sunt destule pentru a condamna persoanele în cauză. Dacă vor fi găsite vinovate, acestea riscă şase ani de închisoare. Noi am contestat decizia judecătorului la Curtea de Apel Chişinău”, a menţionat Rudei.

Procurorul a mai adăugat că sentinţa de judecată în cazul lui Ghicov nu este definitivă, iar dacă poate sau nu acesta să deţină o funcţie la Agenţie urmează să decidă Ministerul Educaţiei. După acest scandal cu diplomele de bacalaureat, Adrian Ghicov intenţionează să revină la Agenţie, susţin unele surse. „El încă nu este în serviciu. Dar trebuie să vorbiţi cu juristul”, afirmă vicedirectoarea Agenţiei Evaluare şi Examinare, Valentina Miron.

Nicolae Ghenciu, şef la Direcţia Juridică şi Secretariat a Agenţiei, a declarat că, deocamdată, Ghicov nu a revenit la Agenţie, întrucât nu este o sentinţă de judecată irevocabilă.

„Poţi să iei bani câţi vrei, în ţara noastră”

Boris Poiată, procurorul-şef al Procuraturii Anticorupţie, afirmă că fostul şef al Agenţiei poate reveni în funcţie, după ce a fost achitat de Plămădeală. „E clar că Ghicov acum are dreptul să deţină o funcţie la Agenţie. La noi aşa e instanţa. Ea socoate că poţi să iei bani câţi vrei, în ţara noastră. Probe sunt. Au fost şi conferinţe de presă, banii au fost găsiţi, dar judecata socoate că nu e de ajuns. Luaţi, băieţi, şi mergeţi înainte”, a punctat Poiată.

ZdG a încercat să solicite opinia judecătorului Plămădeală cu privire la acest caz. Personalul de la Judecătoria Buiucani ne-a spus că el se află în concediu şi că va reveni la serviciu în luna august.

Totodată, scandalul de la Agenţie rămâne în continuare un caz de maxim interes public. Într-un interviu acordat recent ZdG, Viorel Chetraru, directorul CCCEC, declara că, în 10 luni ale anului 2009, Centrul a pornit mai multe cauze penale vizând infracţiuni de corupţie în privinţa unor persoane cu funcţii de conducere, care au generat un interes sporit în societate. „În acest context amintim despre dosarele pornite în privinţa cetăţenilor Adrian Ghicov (directorul Agenţiei de Evaluare şi Examinare (AEE)), Valentina Miron (vicedirector), Valeriu Şarai (specialist coordonator), Aurica Marcu (specialist principal), care au estorcat şi au primit 385.000 de lei la bacalaureat.”