Principală  —  Reporter Special  —  Reportaje   —   Infecțiile tractului urinar – un…

Infecțiile tractului urinar – un pericol pentru sarcină

Sarcina este cel mai frumos lucru ce i se poate întâmpla unei femei. Însă perioada de sarcină impune și anumite reguli, griji și schimbări pe care nu le poți trece cu vederea. Medicii recomandă gravidelor să-și asculte ceva mai atent organismul și să semnalizeze orice dereglări, pentru că acestea ar putea afecta fătul din uterul mamei. Una dintre cele mai frecvente probleme medicale cu care se confruntă viitoarele mame sunt infecțiile tractului urinar, despre care ne-a vorbit Alina Codreanu, medic nefrolog.

„Sarcina favorizează instalarea infecţiilor urinare. O vezică plină concurează la ocuparea spațiului pelvian cu uterul mărit de sarcină. Multe femei însărcinate vor avea măcar un episod de infecție a tractului urinar în timpul sarcinii. Simptomele infecției tractului urinar includ: dureri în timpul urinării, urină tulbure, senzația acută de urinare, creșterea numărului de micțiuni, durere pelviană sau în abdomenul inferior, posibilă urinare cu sânge. Uneori infecția poate ascensiona la nivelul renal (pielonefrita), care provoacă dureri lombare, febră, frisoane (senzație de frig însoțită de tremurături, înainte sau în timpul febrei, n. r.), creșterea frecvenței cardiace, vărsături, fatigabilitate (scăderea anormal de rapidă a forței musculare, n.r.).

Netratarea acestor infecții poate duce la apariţia contracţiilor uterului şi chiar la naşterea prematură.

Tratamentul este medicamentos, însă e bine să ținem cont de unele măsuri care ar putea preveni apariția acestora.

Iată câteva sugestii:
• pentru a reduce modificările induse de tractul urinar trebuie să consumați o cantitate suplimentară de lichide;
• nu vă abțineți să urinați ori de câte ori este nevoie;
• încercați să goliți complet vezica urinară la fiecare micțiune: urinați o dată, așteptați 10 secunde, urinați din nou și repetați;
• purtați lenjerie comodă, din bumbac;
• mergeți la medic pentru controale planificate, prin care se vor face examinări de rutină, examenul sumar al urinei;
• dacă suspectați că aveți o infecție urinară, faceți imediat un sumar al urinei. De cele mai multe ori o infecție a tractului urinar va fi descoperită în așa fel, chiar dacă uneori e nevoie de urocultură. Unele gravide pot avea bacteriurie (bacterii în urină) fără a prezenta vreun simptom, așa-numita bacteriurie asimptomatică, fapt ce duce la creșterea riscului de infecție a tractului urinar. La aceste gravide uroculturile se fac mai frecvent.
• dacă aveți o infecție a tractului urinar, medicul vă va prescrie antibiotice care nu vor afecta fătul. Timpul și durata tratamentului antibacterian depinde de severitatea infecției și termenul sarcinii.

Infecțiile tractului urinar tratate necorespunzător duc la apariția unor complicații în perioada de sarcină. Aceste infecții se pot transmite fătului, trecând de bariera fetoplacentară. Aveți grijă de sănătatea voastră și a viitorului bebeluș”, ne îndeamnă medicul.

Consultant: medicul nefrolog Alina Codreanu