Azilul republican: demisie cu restabilire în funcţie

Gheorghe Gherştega, directorul Azilului republican pentru bătrâni şi invalizi din Chişinău, a fost demis pe data de 15 ianuarie 2016, ca după mai puţin de o lună, la 11 februarie, să fie restabilit în funcţie.

Amintim că directorul Azilului republican a fost demis după ce, la sfârşit de noiembrie, Ministerul Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei (MMPSF) a efectuat un control inopinat la azil. În urma verificărilor, s-au depistat mai multe încălcări, printre care: nu au fost înregistrate procedurile achiziţiilor publice petrecute; lipseau procesele-verbale şi registrele de evidenţă a contractelor; azilul nu a întocmit niciun raport pentru contractele încheiate, etc.

„Grupul de lucru a efectuat vizite de documentare în întreaga instituţie. În blocul nr. I, etajul II, recent renovat, condiţiile sunt potrivit normelor. Însă, aproximativ 10 odăi de la acest etaj sunt libere. Totodată, la etajul IV, în cadrul aceluiaşi bloc, condiţiile sunt total diferite: odăile sunt într-o stare avariată, temperatura în aceste odăi este foarte scăzută, geamurile sunt vechi şi pătrunde aerul rece de afară, ceea ce poate cauza agravarea stării de sănătate a beneficiarilor. Mobilierul este vechi şi deteriorat, pereţii nu au fost zugrăviţi în ultimii ani, condiţiile în blocurile sanitare sunt nesatisfăcătoare. Igiena este nesatisfăcătoare, în special acolo unde sunt cazaţi beneficiarii ţintuiţi la pat. În odăi persistă un miros neplăcut, ceea ce demonstrează lipsa igienizării încăperilor în termenele stabilite de instituţie. În context, subliniem că mai mulţi beneficiari au menţionat atitudinea neadecvată din partea directorului şi lipsa atenţiei din partea personalului instituţiei. De remarcat că la adresa MMPSF au parvenit şi parvin cu regularitate multe petiţii din partea beneficiarilor cu referire la modul abuziv de administrare. Potrivit beneficiarilor, ei trebuiau să-şi cumpere singuri medicamentele, pentru că administraţia instituţiei invoca lipsa acestora. Cu toate acestea, în urma evaluării nu a fost identificată insuficienţa produselor farmaceutice necesare”, se menţionează în raportul MMPSF întocmit după efectuarea controlului inopinat la Azilul republican.

Totodată, reprezentanţii MMPSF susţin că aceste controale inopinate au fost pornite la 26 august, la toate azilurile şi orfelinatele din R. Moldova. „Am primit mai multe plângeri, petiţii, care ne-au făcut să alcătuim o listă a tuturor instituţiilor care se află în subordinea ministerului”, ne-a explicat Tatiana Gumene, şefa serviciului de presă al ministerului.

Ulterior, reprezentanţii MMPSF au anunţat că vor sesiza organele competente pentru investigaţii detaliate asupra activităţii Azilului republican. Însă, până acum, nu au fost prezentate informaţiile organelor competente sesizate de MMPSF.

Amintim că, pe 12 noiembrie 2015, ZdG a publicat articolul „Culisele Azilului republican pentru invalizi şi pensionari”, în care aborda problemele confirmate ulterior de cei care au efectuat controlul: camere de lux, în care nu aveau acces bătrânii de rând, şi camere fără reparaţie, în care oamenii îngheaţă şi se simt în nesiguranţă. După publicarea acestui articol, la redacţie ne-au telefonat mai mulţi locatari ai azilului, care s-au plâns că au fost criticaţi dur de către directorul instituţiei, Gheorghe Gherştega, pentru că ar fi discutat cu reporterii.

După demiterea directorului azilului, Gheorghe Gherştega, cei cazaţi acolo ne spuneau că atmosfera de la azil a devenit mai liniştită. „Nu mai lipsesc medicamentele. Nu mai suntem jigniţi şi nu mai trebuie să suportăm indispoziţiile directorului”, afirmau câţiva beneficiari ai instituţiei. Însă, acest „răgaz” nu a durat prea mult, deoarece directorul demis a fost restabilit în funcţie. Mai mult decât atât, acesta l-a sancţionat dur pe medicul-şef, Marina Nemov, pentru „defăimare”. Potrivit lui, medicul-şef ar fi spus că a întâlnit-o pe Valentina Buliga, fosta ministră a MMPSF, care ar fi asigurat că Gherştega va reveni în curând în funcţia sa de director. „A fost sancţionată de Gherştega pentru că, de fapt, infirmierele ar fi fost cele care au întâlnit-o pe Buliga la minister şi aceasta le-a spus că Gherştega va reveni… E un om straşnic. Nu-i pasă de situaţia grea în care se află medicul-şef, care trebuie să îngrijească de cei doi copii şi de soţul său bolnav”, ne spune o sursă, care a rugat să rămână anonimă.

„Oamenii se tem să vorbească, pentru că ar putea mai apoi să aibă probleme. Dar vă spun: el este un om dur, un adevărat tiran, care nu ne ia în seamă atunci când încercăm să-i spunem că ceva nu funcţionează. După demiterea lui am primit medicamentele de care aveam nevoie, iar acum, după ce a fost restabilit, iarăşi îmi spune că nu are medicamentele necesare… Cum se face asta? Le spun cunoscuţilor: Să nu dea Domnul să ajungeţi la azil”, ne spune oful o beneficiară care trăieşte mai bine de un deceniu la Azilul republican.

Ulterior, am încercat să discutăm cu Gheorghe Gherştega despre restabilirea sa în funcţie. „Nu am de ce să vă spun cum am fost restabilit în funcţie. Nu vă ştiu. Vă voi spune doar dacă veţi veni personal la mine. La revedere”, a spus iritat Gherştega, sistând convorbirea.

Potrivit MMPSF, Gheorghe Gherştega a fost restabilit în funcţie în baza acţiunii înaintată în instanţa de judecată de către acesta cu privire la încălcarea procedurii de aplicare a sancţiunii disciplinare sub formă de concediere. „S-a constatat încălcarea prevederilor Codului Muncii, potrivit căreia până la aplicarea sancţiunii disciplinare angajatorul este obligat să ceară salariatului o explicaţie scrisă privind fapta comisă. Explicaţia poate fi prezentată de către salariat în termen de cinci zile lucrătoare de la data solicitării. Refuzul de a prezenta explicaţia cerută se consemnează într-un proces-verbal semnat de un reprezentant al angajatorului şi un reprezentant al salariaţilor. În context, ţinem să menţionăm că explicaţia scrisă a fost solicitată de la dl Gherştega pe data de 14 ianuarie 2016, fiind stabilit şi termenul limită de prezentare a acesteia – 15 ianuarie (contrar prevederilor din Codul Muncii). La data de 15 ianuarie dl Gherştega a solicitat în scris prelungirea termenului de prezentare a explicaţiei până la data de 20 ianuarie. Însă solicitarea respectivă nu a fost luată în considerare şi la data 15 ianuarie, curent, a fost întocmit un proces-verbal cu privire la neprezentarea de către Gheorghe Gherştega a explicaţiilor solicitate. Ulterior, şeful Azilului republican a fost demis. Astfel, în scopul înlăturării încălcării procedurii de aplicare a sancţiunii disciplinare sub formă de concediere, prin ordinul ministrului Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei a fost abrogat ordinul cu privire la concedierea domnului Gherştega Gheorghe”, se menţionează într-un răspuns trimis de către MMPSF.

În R. Moldova sunt 31 de aziluri, cel din Chişinău fiind şi cel mai mare. Azilul republican pentru invalizi şi pensionari e o instituţie subordonată MMPSF, care dispune de 200 de locuri. Aici sunt cazate temporar sau permanent persoane fără susţinători legali. Instituţia oferă servicii de întreţinere completă din partea statului, inclusiv asistenţă medicală şi socială. Cei care sunt aduşi aici plătesc lunar pentru întreţinere câte 75% din pensie.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

2 comentarii

 1. ANONIM

  DE CE ?????

  nu veniți măcar o singură dată la noi la Azil să vedeți situația de aici și să discutați cu directorul………???

  Să vă utați în spatele draperiei care va îmbrăcat-o dna Nemov.

  desigur findcă sunteți prietene bune și vecine cu dna medic – șef Nemov Marina (informația că sunteți prietene și vecine tot din spusele d-nei Nemov o știm).

  Pe toți îi terorizează că „dacă eu vreau cu toții veți apărea în zdg” cuvitele ei

  Și soțul d-nei Nemov nu este întratît de bolnav ……

  fiindcă chiar EA spunea că dacă dorim vre-o pensie de invaliditate putem să ne adresăm la dinsa că are mulți cunoscuți care poate să ne ajute cum au ajutat-o și pe dînsa în schimbul unor bani

  • Tatiana Beghiu

   Stimate ANONIM, dacă sunteți atât de bine informat atunci știți că am fost la Azilul republican și am discutat cu multe persoane, astfel, medicul-șef nu este unica noastră sursă. Sunt jurnalistă, dar nu prietena sau vecina cuiva, indiferent de cine și ce ar spune… Noi nu apărăm pe nimeni, ci doar scriem doar despre ceea ce nu funcționează corect.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *