Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Scandal cu interceptări şi evaziuni…

Scandal cu interceptări şi evaziuni la Comrat

Marţi, 26 februarie, preşedintele Adunării Populare a Găgăuziei, Dmitri Constantinov, a organizat o conferinţă de presă în cadrul căreia a explicat că fiul său, Leonid, va depune o plângere penală la Procuratura Generală împotriva premierului Filat şi a directorului Serviciului Fiscal, Nicolae Vicol. Preşedintele Legislativului de la Comrat a afirmat că, în convorbirile dintre Filat şi Vicol, interceptate şi făcute publice acum o săptămână, e vizată tocmai firma fiului său, “Moldiugvin”.

Leonid Constantinov nu a participat la conferinţa de presă, iar tatăl său nu a explicat de ce nu e prezent. În aceeaşi zi, plângerea a fost depusă la Procuratura Generală, dar nu de către Leonid Constantinov, ci de către Vasili Mincioglo, directorul întreprinderii “Moldiugvin”. La serviciul de presă al Procuraturii Generale am fost informaţi că Mincioglo cere pedepse penale pentru Vlad Filat şi Nicolae Vicol pentru faptul că ar fi fost supuşi unor controale fiscale excesive în 2012. La Camera Înregistrării de Stat am fost informaţi că firma “Moldiugvin” nu mai există de la mijlocul lunii ianuarie 2013.

Firma lichidată, datoriile – ignorate

Miercuri, 27 februarie, Adrian Timotin, vicedirectorul Serviciului Fiscal de Stat, a ţinut o conferinţă de presă. În comunicatul Serviciului Fiscal se spune, cu referire la SRL “Moldiugvin”, că “la 11 septembrie 2012, a fost iniţiată procedura de efectuare a controlului fiscal, fără aplicarea măsurilor de sigilare a depozitelor, blocarea conturilor bancare sau împiedicarea activităţii, precum s-a expus dl Constantinov în cadrul conferinţei de presă”.

Reprezentanţii Serviciului Fiscal de Stat susţin că rezultatele acestor controale ar fi scos la iveală mai multe încălcări, în special evaziuni fiscale, pentru care ar fi fost stabilite plăţi şi amenzi care nu au fost acceptate şi plătite de administraţia firmei. “În legătură cu faptul expirării termenului de executare benevolă a deciziei, la 21 decembrie 2012, organul fiscal a suspendat operaţiunile la conturile bancare ale contribuabilului”, se mai spune în comunicat, fără să se facă vreo referinţă la dialogul telefonic Filat-Vicol. Ulterior, conturile “Moldiugvin” au fost deblocate.

Surse de la Comrat au declarat pentru ZdG că, la 14 ianuarie 2013, “Moldiugvin” a fost lichidată, în temeiul unei decizii a proprietarilor, fără ca deciziile fiscului să fie executate. În locul “Moldiugvin”, însă, a fost înregistrată, tot la 14 ianuarie, curent, firma “Medelean-Agro”. Şi la Camera Înregistrării de Stat am constatat că “Moldiugvin” nu mai există.

În conferinţa sa de presă din ziua precedentă,  preşedintele Adunării Populare a Găgăuziei, Dmitri Constantinov, nu a explicat nimic despre acuzaţiile de evaziune fiscală şi despre închiderea “Moldiugvin”. Solicitat telefonic, pe 27 februarie,  Constantinov a declarat pentru ZdG că nu oferă niciun fel de detalii la telefon, dar nici nu a explicat în ce mod putem obţine răspunsuri la întrebări şi a închis.

Dmitri Constantinov a fost ales preşedinte al Legislativului din Găgăuzia în noiembrie 2012. El este cunoscut în regiune ca un prosper om de afaceri. În CV-ul său, Constantinov indică profesia de zooinginer, lucrând, la începutul carierei sale, în calitate de zootehnician în câteva gospodării animaliere de la Comrat, după care a administrat societăţile comerciale “Aidîn”, “Aina”, “Comvincom”, “Moldiugvin”. Aceste firme figurează în diverse registre ca având datorii la diverse plăţi, inclusiv datorii creditoare la Banca de Economii.

Deputaţi cu evaziuni fiscale

Deşi a declarat că, din momentul alegerii sale la postul de preşedinte al Adunării Populare, nu se mai ocupă de afaceri, Constantinov susţine oficial că este preşedinte al Asociaţiei oamenilor de afaceri din Comrat.

Mihail Formuzal, başcanul Găgăuziei, a declarat pentru ZdG că Dmitri Constantinov ar folosi poziţia sa publică în interesul propriilor afaceri. El susţine că i-a adresat chiar premierului Filat scrisori în care relatează mai multe cazuri despre deputaţi din cadrul Adunării Populare a Găgăuziei care deţin firme şi comit evaziuni enorme. “Ei fac acest lucru foarte simplu. Adună datorii, după care lichidează firmele, înregistrându-şi altele, “curate”. Datoriile, ulterior, sunt “stinse”, iar ei îşi continuă afacerile. Dacă cineva ar analiza istoria businessurilor lui Constantinov, cum a ajuns el proprietar al mai multor bunuri ale cetăţenilor şi neregulile care au fost descoperite ulterior, ar constata cât de suspect este acest business. Dacă puterea într-adevăr ar fi dorit să-i facă probleme din cauza afacerilor sale, el demult ar fi stat la dubă. Oricine, în Găgăuzia, se cunoaşte că acest Constantinov are acoperirea unor structuri de forţă de la Chişinău, care-i protejează afacerile. Este straniu că preşedintele Adunării Populare a Găgăuziei a decis să iasă într-o conferinţă de presă şi să încerce să facă dreptate pentru afacerile familiei sale. De ce nu a făcut-o anterior? Pentru noi e revoltător că el foloseşte numele său, poziţia sa oficială pentru a-şi proteja afacerile private. Să ne spună acum: el a devenit preşedinte al Adunării Populare pentru a soluţiona problemele Găgăuziei sau pentru a-şi spori businessul, el fiind cel mai bogat om de afaceri din regiune?” – a mai spus Formuzal.

Firmă de succes cu proprietar ascuns

Dat fiind faptul că Dmitri Constantinov nu a acceptat să discute cu ZdG, am încercat să vorbim cu fiul său, despre care preşedintele Adunării Populare susţine că ar conduce “Moldiugvin”. Contactând întreprinderea la singurul număr de telefon disponibil pe internet, am primit următorul răspuns: “Aţi telefonat la contabilitate. Nu cunosc unde este Leonid Constantinov şi nu vă putem spune cum să vorbiţi cu el”. Şi directorul întreprinderii “Moldiugvin”, Vasile Mincioglo, a refuzat să ne ofere datele de contact ale fiului lui Dmitri Constantinov sau alte detalii ale acestui scandal.

Numele lui Leonid Constantinov pare să nu fie cunoscut opiniei publice de la Comrat, iată însă că numele tatălui său este unul de rezonanţă datorită firmelor create din 1992 până în prezent, inclusiv la Chişinău. Întreprinderile lui Constantinov au primit în câteva rânduri subvenţii de la Ministerul Agriculturii, inclusiv în 2012, pentru diminuarea consecinţelor secetei, chiar dacă Serviciul Fiscal ar fi atestat evaziuni şi erori de administrare. Totodată, în toamna anului 2012, întreprinderea “Moldiugvin” a participat la manifestări publice, inclusiv la Ziua Vinului, ca un producător de succes din sudul R.Moldova, ca în câteva săptămâni să fie închisă, fiind deschisă o altă firmă.

PCRM,  biserica şi sodomia

În 2012, situaţia lui Dmitri Constantinov a ajuns şi în atenţia PCRM. Deputatul Sergiu Sârbu a solicitat de la Comisia Electorală ca numele lui Constantinov să fie exclus din listele electorale. “În septembrie 2012, m-am adresat la CEC de la Comrat, argumentând că a prezentat în dosarul său electoral date personale false. CEC a respins pretenţiile PCRM,” explică deputatul Sergiu Sârbu. Menţionăm că Sârbu acuza că Dmitri Constantinov ar fi indicat la CEC că locuieşte pe o adresă unde nu este nicio casă de locuit, ci doar o biserică.

Constantinov nu a oferit explicaţii publice pe marginea acestei probleme, dar relaţia sa cu autorităţile bisericeşti din zonă este cunoscută. În poziţa sa de preşedinte al Legislativului găgăuz, la 20 februarie 2013, a organizat o întrunire cu reprezentanţii Bisericii, în frunte cu episcopul de Cahul şi Comrat, Anatolie, în cadrul căreia ar fi declarat că va lua măsuri drastice împotriva Legii cu privire la şanse egale, ca să apere Găgăuzia de “influenţa nimicitoare a vestului, care duce la păcatul sodomiei”.

PDM vs PLDM?

În conferinţa sa recentă de presă, Dmitri Constantinov a declarat că acest control repetat din partea fiscului a fost efectuat la firma fiului său din cauza presiunilor politice, prin care s-ar dori ca el să adere la PLDM. În prezent, Constantinov este membru al mişcării politice “Edinaya Gagauzia”, afiliată Partidului Democrat. Pe pagina web a acestei organizaţii, într-o postare cu titlul “Partidul Democrat se consolidează” scrie: “În Autonomia Găgăuză a apărut un consiliu regional al PDM şi un birou politic. Această structură practic este compusă din ex-”noigăgăuzi”: Nicolae Dudoglo, viceprimar de Comrat, Fiodor Gaidarji, speakerul parlamentului găgăuz Dmitri Constantinov, adjunctul lui – Demian Caraseni”.