Cine se teme de unionişti?

Igor Dodon, preşedintele PSRM, i-a adresat o scrisoare preşedintelui României, Klaus Iohannis, solicitându-l să ia atitudine faţă de acţiunile unioniste „care produc tensiune în societatea moldovenească”.

Dodon susţine că, în ultimele săptămâni, a avut zeci de întâlniri în raioane şi sate şi a văzut că oamenii sunt foarte revoltaţi de acţiunile unioniste care au loc în Moldova în ultima perioadă. „Au mai fost aşa acţiuni şi înainte, dar acum ele s-au accentuat vizibil şi au devenit agresive. Există riscul unor ieşiri violente necontrolabile din partea cetăţenilor, dacă lucrurile vor evolua tot aşa în continuare. Acţiunile unioniste trezesc sentimente naţionaliste acute în raioanele ţării şi formează o psihologie de duşmănie faţă de România în rândul cetăţenilor moldoveni”, a esplicat Igor Dodon în cadrul unei conferinţe de presă. El susţine că „pentru a evita asemenea fenomene, pentru a atenţiona asupra spiritelor care se creează, pentru a combate provocările din partea organizaţiilor unioniste”, s-a adresat preşedintelui României cu solicitarea de a demonstra că Bucureştiul respectă statalitatea moldovenească şi nu are nicio pretenţie teritorială faţă de R. Moldova.

În scrisoarea adresată preşedintelui României, Dodon scrie că „în pofida relaţiilor culturale, economice şi diplomatice strânse care s-au înfiripat între statele noastre, în pofida încrederii pe care am acordat-o de-a lungul anilor conducerii de la Bucureşti, noi avem astăzi toate temeiurile să bănuim statul român de interes făţiş în lichidarea suveranităţii şi independenţei R. Moldova. Altfel zis, avem temeiuri să-l bănuim de atentarea directă la statalitatea R. Moldova”.

Totodată, liderul socialiştilor din R. Moldova îl solicită pe şeful statului român să ia atitudine „faţă de modul în care se acţionează în raport cu şi pe teritoriul R. Moldova din partea diferitor demnitari şi organizaţii din România. Mizăm că veţi demonstra, prin gesturi şi declaraţii, respect faţă de statalitatea şi suveranitatea R. Moldova”.

Un fragment aparte este dedicat marşurilor unioniste, despre care Dodon crede că propagă ideea dispariţiei statalităţii moldoveneşti. Acesta îi cere lui Iohannis să demonstreze că aceste acţiuni „nu sunt susţinute de actuala conducere de la Bucureşti”. „O detaşare oficială a conducerii de la Bucureşti de proiectele unioniste revanşarde va însemna un pas important de apropiere de cetăţenii moldoveni, de preţuire a aspiraţiilor moldovenilor de a trăi împliniţi în propria ţară, R. Moldova”, mai scrie Dodon.

Deşi liderul PSRM spune că, în ultimele săptămâni, a avut zeci de întâlniri în raioane şi sate şi a văzut că oamenii sunt foarte revoltaţi de acţiunile unioniste care au loc în Moldova în ultima perioadă, pe www.psrm.md nu există nicio informaţie despre vreo deplasare, în ultimele săptămâni, a liderului formaţiunii prin satele şi raioanele republicii. Am încercat să precizăm în care raioane anume Igor Dodon a întâlnit atât de mulţi cetăţeni îngrijoraţi de spiritele unioniste, dar, la sediul formaţiunii de pe str. Serghei Lazo, telefoanele nu au răspuns.

Până pe 23 martie, pe site-ul Preşedinţiei României www.presidency.ro nu a fost postată nicio confirmare că scrisoarea ar fi fost recepţionată, dar nici un eventual răspuns al şefului statului român.

Ultimul mesaj, postat de Klaus Iohannis, se referă la vizita întreprinsă în aceste zile la Istanbul. „M-am întâlnit astăzi, în cadrul vizitei de stat pe care o fac în Turcia, cu românii din Istanbul. Din păcate, şi acest oraş a fost lovit, de curând, de atentate teroriste. Întreaga lume civilizată este greu încercată de manifestări extremiste. Trebuie să rămânem însă solidari, iar acestor atacuri trebuie să le contrapunem dorinţa noastră de pace şi de colaborare”, scrie preşedintele României.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

1 comentariu

  1. Anatolie Mereuta

    Ceea ce nu spune mancurtul Dodon este ca el vede ca procentul de unionisti creste mai repede decat procentele lui pt,presedinte care sa iasa din primul tur,pt,ca eu cred ca numai asa poate castiga si cu furturi masive in Transnistria si la colega Vlah in Gagauzia,,Frica lui s-a transformat in alarme cu bombe impotriva unionistilor,De ce numai in zona cu actiuni unioniste se spunea de bombe si in alte zone ,nu?Cred ca Dodon,ZUsatai si Voronin pot raspunde,,,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *