Principală  —  Reporter Special  —  Oameni   —   Bucătarul-şef Iurie Pârcălab: „În bucătărie,…

Bucătarul-şef Iurie Pârcălab: „În bucătărie, nu contează culoarea tenului”

S-a născut cu pasiunea pentru gătit, de care e obsedat şi astăzi. Experimentarea non-stop l-a ajutat să inventeze noi reţete. În bucătărie, nu contează de unde vii sau culoarea tenului, contează pasiunea şi capacitatea de a uimi plăcut clientul. 

Ca să reuşeşti în arta culinară, e nevoie să ai bun-gust, să studiezi mult, să acumulezi experienţă, să ai răbdare şi un scop bine determinat. Fiecare bucătar îşi creează propria „filozofie” a muncii sale. Aceasta se dezvoltă în timp din îmbinarea unor tehnici diverse, împrumutate de la alţi bucătari.

Fiecare bucătar îşi alege propria filozofie de lucru

Iurie Pârcălab este un tânăr din Bălţi, care a plecat în Italia împreună cu familia pe când împlinise majoratul. Astăzi, la 27 de ani ai săi, este bucătar-şef la unul dintre cele mai populare restaurante din Milano. Spune că a ştiut mereu ce-şi doreşte: „Nu a trebuit să-mi descopăr vocaţia. M-am născut cu pasiunea pentru arta culinară”. Deşi pasiunea contează foarte mult în orice meserie, ca să reuşeşti, e nevoie de mult studiu, de experienţă, disciplină, răbdare şi un scop bine determinat. Mai mult, în bucătărie, „nu contează de unde eşti sau culoarea tenului tău. Contează doar pasiunea pentru ceea ce faci şi capacitatea de a-ţi uimi clienţii”, afirmă bucătarul-şef.

Îşi aminteşte cu emoţie clipa în care a intrat pentru prima oară într-o bucătărie din Italia. „Am fost frapat. M-am îndrăgostit definitiv de această artă. Mi-am zis că vreau să fac asta”, spune tânărul. Totuşi, nu a devenit bucătar-şef peste noapte. A fost la mijloc multă muncă. „Bazele bucătăriei sunt simple. Fiecare bucătar se autoevaluează şi îşi alege propria filozofie de lucru”, afirmă Iurie. Tânărul a muncit cot la cot cu mai mulţi bucătari cunoscuţi din Italia, şi nu numai. „Cum se spune, bucătarii „fură” unul de la altul, şi aşa am făcut şi eu. Am împrumutat tehnici, îmbinări de produse, modul de a-mi organiza lucrul, modul de a munci sau de a-mi prezenta bucatele. Am luat tot ce mi-a plăcut şi mi-am creat propria filozofie”, explică bucătarul-şef.

Aluatul vs negativitatea

Totuşi, atitudinea serioasă faţă de meseria aleasă şi pasiunea sunt insuficiente. „Trebuie să experimentezi. Toate reţetele sunt rezultatul unor experimente de succes. De aceea, nu trebuie să-ţi fie frică să experimentezi”, consideră Iurie Pârcălab. Tânărul însuşi experimentează mult la locul de muncă, unde majoritatea reţetelor sunt inventate de el şi de colegii săi. Mai mult, bucătarul trebuie să găsească acea cărare care duce spre sufletul fiecărui client. „Gusturile diferă de la o persoană la alta. Scopul bucătarului este să-i facă pe plac fiecărui client, indiferent de preferinţele culinare ale acestuia”, afirmă Iurie.

În bucătărie, la fel ca şi în alte meserii, e nevoie de disciplină, multă muncă, dar, pentru reuşită, e nevoie şi de o stare adecvată de spirit. „Dacă-s nervos, nu lucrez cu făinoasele. Aluatul simte negativitatea, lucru de care m-am convins nu o singură dată. Nu sunt superstiţios, dar, pentru a găti, ai nevoie de o stare liniştită”, remarcă tânărul. Iurie revine în R. Moldova de 2-3 ori pe an şi spune că ar fi tentat să rămână aici. „Am un vis: să revin acasă şi să reuşesc, fie chiar şi în cel mai neînsemnat mod, să influenţez cultura gastronomică de la noi”, îşi dezvăluie visul bucătarul-şef, sperând că, într-o zi, acesta va deveni realitate.