Principală  —  Blog  —  Editoriale   —   PL salvează the Europe

PL salvează the Europe

Internetul chiar este un loc plin de ură și rea-voință! Partidul Liberal lansează o campanie mediatică în limba engleză pentru a-i convinge pe britanici să rămână în UE, și Facebook-ul răspândește ca focul comentarii ridiculizante și disprețuitoare. Ce s-a întâmplat? Pe 23 iunie, cetățenii Regatului Unit vor vota dacă doresc să părăsească Uniunea Europeană sau nu. Trendul sondajelor publice arată că poziția anti-UE se consolidează și este de așteptat un rezultat extrem de contestatar.

În această situație se autoinvită pe scena mediatică tot felul de instituții și personaje, finanțele personale și puterea politică ale cărora depind de decizia poporului britanic. Iar ultima va afecta oamenii și instituțiile din întreaga lume. Majoritatea ”sugestiilor” venite de peste hotare îi îndeamnă pe alegători să voteze pentru a rămâne în UE. Oare de ce? Am putea presupune că înalți politicieni și magnați (= oligarhi?) din cele mai diverse țări au bunăstarea populației Marii Britanii atât de aproape de inimă încât să se lanseze în flashmoburi mediatice care, în cazul lui Ghimpu & Co., îi fac vulnerabili la ridiculizări? Sau, rău-intenționați, am putea admite că, printr-o stranie împrejurare, acești ”consilieri” proactivi ar avea vreun interes personal?

Totuşi, Ghimpu și Chirtoacă nu sunt singuri, ci se află în cea mai bună companie. Însuși Obama a dat același sfat poporului UK. Reacția a fost una extrem de negativă. Britanicilor, ca şi altor popoare (straniu, nu?), nu le place imixtiunea altor națiuni în afacerile lor interne. Potrivit ziarului Spectator, comportamentul lui Obama este ”tipic pentru aroganța sa”. Conform sondajelor, doar 4% cred că lui Obama într-adevăr îl pasă de UK. Dar poate că mesajul PL, grație șarmului Alinei Zotea, va cuceri inimile britanicilor?

Este ieftin și necreștinește să râdem de neajunsurile altora. De aceea, ironizarea ”lecției de engleză” oferite de politicienii moldavi este deplasată. Dar, care a fost motivația acestei acțiuni? O fi parvenit vreo ”indicație” de la Bruxelles sau de la ”familia” partidelor liberale europene, pentru a repara gafa (?) Alinei Zotea, care a sprijinit poziția Rusiei privind Crimeea în Consiliul Europei? Sau este ăsta un indiciu că ”familia” respectivă, în virtutea ultimelor sondaje dezastruoase pentru PL, deja caută alte partide partenere în R. Moldova?

Oricât de bine intenționat ar fi gestul respectiv, va avea doar efectul opus la spectatorul britanic, dacă va fi recepționat. Dar să ne imaginăm că organizatorii campaniei anti-UE îl vor folosi într-un spot publicitar propriu. Va fi un mare succes – al lor. Oare cum vor fi percepuți de către britanici politicienii din Republica Moldova, țară non-UE, dar „gazda furtului miliardului”, unde fondurile europene se transformă, „magic”, în mașini Porsche sau Lexus și case pompoase?! Se vor lăsa convinși de o Corina Fusu, spunând ”together we a strong!” (împreună suntem puternici), cu un accent care – de către englezi – poate fi interpretat ca rusesc?!

În ajunul referendumului britanic, opinia publică în multe state europene pare să fie favorabilă organizării unor referendumuri similare. Conform unui sondaj citat de Deutsche Welle, aproape 50% din cetățenii Europei împărtăşesc această idee. Şi este puțin probabil că sunt suporteri fideli ai UE. Similar cu situația ipotetică în care aproape 50% și-ar dori un referendum privind ieșirea raionului Drochia din componența Republicii Moldova.

Deja aștept cu nerăbdare următoarele mesaje video: în franceză, finlandeză, maghiară… Și, de ce nu, ar putea fi îndemnate şi alte popoare europene să adere la UE: în islandeză, norvegiană sau în dialectul elvețian și liechtensteinian. Ba chiar s-ar putea să auzim și cealaltă tabără geopolitică, bunăoară pe Igor Dodon, promovând în kazahă, turkmenă și mongolă Uniunea Vamală cu Rusia.