Principală  —  Blog  —  Editoriale   —   „Pantera” şi bruiajul din judecătorii

„Pantera” şi bruiajul din judecătorii

Marţi, la Judecătoria Buiucani, a fost înregistrată o premieră absolută în sfera justiţiei de la noi. Imediat cum un inculpat a fost escortat spre sala de judecată, iar jurnaliştii din holuri încercau să-i adreseze întrebări, un vuiet straniu a bruiat vocile presei. Marţi, nu a mai fost auzită nicio întrebare, iar vocea inculpatului s-a pierdut în vuietul de pe coridoare (sunt mai multe secvenţe video care demonstrează această întâmplare de la Judecătoria Buiucani).

Incidentul, dacă o fi fiind incident şi nu cumva o normă generală, a avut loc exact după instituirea Regulamentului aprobat de CSM, prin care jurnaliştilor le este interzisă accederea în sălile de judecată, în lipsa unei acreditări, a unei permisiuni speciale, emisă de magistrat în urma unei scrisori redacţionale, adresate cu cel puţin 24 de ore înainte de proces. Deci, după ce CSM a limitat accesul mass-media în instanţele de judecată, în special în cazul unor dosare de rezonanţă publică, apare bruiajul în spaţiile judecătoriilor, emis exact în momentul în care vocile presei voiau să afle ceva de la un inculpat. Vi se pare incident? Vi se pare întâmplare?

L-am contactat pe Ion Vâzdoagă, avocatul acelui inculpat. Acesta ne-a vorbit că bruiajul ar fi fost emis de cei din cadrul Detaşamentului cu Destinaţie Specială „Pantera” al Departamentului Instituţii Penitenciare (DIP). „Ei au inclus staţiile lor de radio, prin care comunică în cadrul reţelei lor interne”, ne-a spus Vâzdoagă. Avocatul a confirmat că nu a mai avut asemenea situaţii şi că această „premieră” e una cu totul ieşită din comun.

Colonelul de justiţie Eugeniu Florea, şef al Detaşamentului cu Destinaţie Specială „Pantera”, are o cu totul altă versiune. El crede că aparatele reporterilor ar fi emis acele sunete care au acoperit vocile jurnaliştilor şi răspunsurile inculpatului. „Eu cu aşa prostii nu mă ocup. Tehnica Detaşamentului „Pantera” este una standartizată. Cred că staţiile de radio ale celor din pază au intrat în contradicţie cu aparatele reporterilor”, explică Florea, precizând că „are o vârstă” şi „nu se ocupă cu aşa prostii” şi că „Pantera” nu e implicată în activităţi politice. Florea ne-a sugerat să mergem şi la alte procese de judecată, ca să ne convingem că aparatele din dotarea angajaţilor „Pantera” nu bruiază sunetele din judecătorii. Până la urmă, colonelul ne-a redirecţionat la Serviciul de Presă al DIP, unde am avut aceeaşi surpriză. Angajata acestui serviciu ne-a spus că ar fi exclus ca „Pantera” să facă aşa ceva. „Nu a existat nicio indicaţie în acest sens. S-o fi produs vreo disonanţă între aparatele jurnaliştilor şi aparatele celor de la „Pantera”. Nu s-a mai întâmplat aşa ceva”, ne-a explicat funcţionara DIP.

Aşa cum nu pare verosimilă această versiune a DIP, am încercat să ne informăm despre atribuţiile angajaţilor Detaşamentului „Pantera”. Printre acestea sunt: prevenirea şi reprimarea infracţiunilor şi altor fapte ilicite în instituţiile penitenciare; participarea la asigurarea ordinii de drept în instituţiile de detenţie; asigurarea securităţii condamnaţilor şi a persoanelor aflate în stare de arest; asigurarea securităţii colaboratorilor sistemului penitenciar şi membrilor familiilor lor; colaborarea cu organele de drept privind desfăşurarea operaţiunilor speciale de asigurare a securităţii publice; participarea la acţiunile de reprimare sau lichidare a nesupunerilor şi dezordinilor în masă, actelor de huliganism, altor acţiuni ilicite ale condamnaţilor, persoanelor aflate în stare de arest şi altor cetăţeni care destabilizează activitatea instituţiilor penitenciare; neutralizarea criminalilor înarmaţi în instituţiile departamentului; eliberarea persoanelor luate ca ostatici în instituţiile departamentului; participarea la acţiunile de căutare a condamnaţilor sau persoanelor aflate în stare de arest care au comis acţiuni de evadare; participarea la măsurile de menţinere a ordinii publice şi asigurare a securităţii publice în cazul situaţiilor excepţionale. Angajaţii Detaşamentului pot fi implicaţi şi în alte acţiuni speciale, cum ar fi cele de salvare a vieţilor omeneşti în procesul lichidării consecinţelor situaţiilor excepţionale.

Căreia din aceste atribuţii îi revine bruierea presei şi a vocii inculpaţilor?