Principală  —  Blog  —  Editoriale   —   În ajunul Summitului de la…

În ajunul Summitului de la Riga, scumpim paşapoartele biometrice

Astăzi, la Summitul de la Riga, se discută despre libertate, democraţie, deschidere, despre cum am putea să ne apropiem, cel puţin cu încă un pas, de Europa. Despre şanse, perspective şi despre… visuri. Deşi, de ceva timp, se tot vorbeşte că, la Riga, nu ne vor fi acordate credite de încredere, oricum, cei de acasă nu şi-au pierdut speranţa că R. Moldova o fi fiind pe calea cea dreaptă.

Anunţul recent, despre scumpirea taxelor de perfectare a paşapoartelor biometrice şi a buletinelor de identitate, a lăsat lumea fără replică. Fără avertizare, fără, cel puţin, o informaţie oficială, postată din ajun sau măcar miercuri, 20 mai, dimineaţa pe www.registru.md… Să fie o decizie prost gândită sau chiar negândită? O scăpare la capitolul relaţii cu publicul? Greu de crezut, deoarece astfel de decizii nu apar peste noapte. Ele, pur şi simplu, nu ne sunt comunicate la timp. Pur şi simplu, suntem puşi în situaţia să le acceptăm, irevocabil.

Spre seară, a fost postat un comunicat. În el, întreprinderea producătoare de paşapoarte nu vorbeşte despre scumpiri, ci despre „actualizarea nomenclatorului şi a tarifelor la serviciile prestate de ÎS CRIS „Registru””.

Comunicatul a apărut, cum vă spuneam, spre seară, şi abundă de expresii menite să camufleze esenţa celor întâmplate. Bunăoară, ce să înţelegem din expresia „în cadrul actualizării a fost optimizată structura sectorială a serviciilor pe diferite segmente de activitate a întreprinderii, cu ajustarea denumirilor şi clasificării unor servicii conform cerinţelor stabilite”? Ce să înţeleagă din această frază Ilarion Sârbu, de 71 de ani, care se gândea că i-ar prinde bine un paşaport, pentru a ajunge, cumva, în vreo ţară europeană în viaţa sa? Se gândea, dar tot aştepta ceva reduceri de preţuri, deoarece 700 de lei i se păreau o avere până acum.

Sau, ce să înţeleagă omul fără paşaport biometric din fraza „au fost rebalansate tarifele pentru unele servicii, având la bază actualizarea calculelor ce ţin de ajustarea costurilor de eliberare a actelor de identitate la cele de producere şi personalizare”? Am telefonat, aleatoriu, unui cetăţean din satul Recea, raionului Râşcani, i-am citit în receptor fraza, l-am întrebat ce a înţeles din ea şi mi-a spus că „rebalansarea tarifelor” ar însemna că cineva le pune pe un cântar… Nu era beat, nu era agramat, nu era alienat…

Le-o fi pus, probabil, dar de ce anume acum? A trecut ceva mai mult de un an de când cetăţenii R. Moldova, posesori ai paşapoartelor biometrice, călătoresc fără vize în peste 90 de ţări ale lumii. Dacă la implementarea circulaţiei libere în UE, pentru cetăţenii R. Moldova, perfectarea unui paşaport, timp de 30 de zile, costa 700 de lei, de la 20 mai 2015 acelaşi act poate fi emis în schimbul unei sume de 850 de lei. Celor de la „Registru”, care au salarii de zeci de mii de lei, şi care au efectuat „actualizarea” şi „rebalansarea” tarifelor pentru actele de călătorie, le-o fi părând puţin 150 de lei pe care alde Ilarion Sârbu vor trebui să-i plătescă în plus pentru un paşaport biometric, care i-ar putea duce în vreo ţară europeană, înainte ca ei să părăsească această lume. E visul unor pensionari care, deocamdată, au pensii mai mici decât tariful „rebalansat”, stabilit, din ajunul Summitului de la Riga, pentru un paşaport biometric în R. Moldova, considerată povestea de succes, de mare succes în rândul statelor care fac parte din cadrul Parteneriatului Estic.

Apropo, în ce vor fi investiţi banii veniţi la „Registru” în urma majorării acestor costuri? În comunicatul despre care vă vorbeam mai sus eram îndemnaţi să apelăm 14909, Call-centrul întreprinderii, pentru a afla răspunsuri la orice întrebare legată de acest subiect. Am telefonat. Ieri, pe la ora 17.00. După câteva mesaje în română şi rusă, am auzit alt mesaj: Aţi apelat în afara orelor de lucru ale operatorilor. Haideţi să mai încercăm.