Principală  —  IMPORTANTE   —   VIDEO/ R. Moldova ar putea…

VIDEO R. Moldova ar putea avea o autostradă | Arest la domiciliu pentru Guțul | Omorul din sectorul Ciocana al capitalei | Mai mulți angajați ai Serviciului Vamal, cercetați într-un dosar penal | SĂPTĂMÂNA DE GARDĂ

Sursa foto: Colaj ZdG

R. Moldova ar putea avea o autostradă, două spitale regionale moderne, rețele de canalizare și drumuri noi în mai multe localități. Ce prevede Planul de Creștere pentru R. Moldova, ratificat joi în Parlament, vă spunem în această ediție. Tot sâmbătă, 24 mai, aflați detalii despre omorul unei femei din sectorul Ciocana al capitalei, precum și despre reținerea unor angajați ai Serviciului Vamal.

Săptămâna de Gardă poate fi ascultată pe Apple Podcasts, Overcast, Spotify (din afara R. Moldova) și privită pe canalul nostru de YouTube.

Parlamentul a ratificat, joi, Acordul cu privire la sprijinul de 1,9 miliarde de euro acordat Republicii Moldova de către Uniunea Europeană. Premierul Dorin Recean, care s-a prezentat în plenul Parlamentului, a declarat că banii vor fi investiți în mai multe proiecte, printre care construcția autostrăzii Chișinău-Ungheni, modernizarea căii ferate, construcția a două spitale regionale moderne și construcția a două linii electrice de tensiune înaltă pentru interconectarea în rețeaua europeană.

Dorin Recean, prim-ministrul R. Moldova: „Planul de creștere a Moldovei este despre a trăi în bunăstare aici, acasă. Despre a nu mai aștepta ani de zile pentru ca viața să se îmbunătățească. Despre spitale dotate, școli moderne, drumuri sigure și salarii decente. UE ne oferă un ajutor financiar fără precedent, dar succesul depinde de fiecare dintre noi, de felul în care muncim și păstrăm unitatea. Acest acord ne pregătește pentru aderare, dar și pentru un trai european acum, nu peste 20 sau 50 de ani”.

Planul de Creștere a Moldovei prevede un grant de 520 de milioane de euro, destinat pentru investiții, asistență tehnică și pentru garantarea creditelor, și 1,5 miliarde de euro, care vor fi debursate în funcție de progresele înregistrate de R. Moldova în procesul de implementare a reformelor.

Pretinsele autorități de la Tiraspol pregătesc vânzarea a 25% din acțiunile Combinatului de Ciment din Rîbnița. Potrivit jurnaliștilor de la Zona de Securitate, decizia a fost adoptată de așa-numitul Soviet Suprem la sfârșitul lunii aprilie și a fost semnată săptămâna trecută de către pretinsul lider de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski. Pachetul de acțiuni deținut de administrația de la Tiraspol este estimat la 32,5 de milioane de ruble transnistrene, echivalentul a aproximativ două milioane de dolari.

Șeful Biroului Vamal Centru, Iurie Gorea, și un broker vamal au fost reținuți de organele de drept într-un dosar de corupere pasivă, comisă în circumstanțe agravante. Potrivit Centrului Național Anticorupție, cei doi, împreună cu alte persoane, ar fi primit, în mai multe tranșe, peste 40 mii de dolari pentru a facilita trecerea mărfurilor destinate segmentului transnistrean peste frontiera R. Moldova. Tot în acest dosar a fost reținut și șeful Postului Vamal Intern Căușeni. În cadrul perchezițiilor, organele de drept au ridicat mai multe telefoane mobile și au depistat mijloace financiare de circa 1,1 milioane de lei ale căror proveniență urmează a fi investigată. Reprezentanții Serviciului Vamal au declarat că acordă întregul suport pentru desfășurarea anchetei, subliniind că „astfel de comportamente nu reflectă valorile și standardele instituției”.

Bașcana Autonomiei Găgăuze, Evghenia Guțul, o acolită a fugarului condamnat penal Ilan Șor, rămâne în arest la domiciliu. Decizia a fost luată, miercuri, de magistrații Curții de Apel Centru. Serghei Moraru, unul dintre apărătorii bașcanei, care solicitase anularea arestului, a calificat hotărârea instanței drept „ilegală”. Organele de drept susțin că, în timpul campaniei electorale din 2023, contul bancar al concurentei Evghenia Guțul ar fi fost suplinit din surse financiare interzise de lege în sumă de 370 de mii de lei.

Principalul suspect în cazul omorului unei femei din sectorul Ciocana al capitalei a fost arestat de oamenii legii. Totodată, au fost reținuți și doi complici ai acestuia – fiul său de 19 ani și soția sa în vârstă de 36 de ani. Conform Poliției, pe 15 aprilie, bărbatul a pătruns în locuința femeii de 60 de ani printr-o fereastră deschisă. Ulterior, a ajuns în dormitorul în care se afla victima, a împușcat-o și a fugit. Pe 17 mai, oamenii legii au localizat suspectul în comuna Chetrosu din raionul Anenii Noi. În momentul reținerii, suspectul a tras câteva focuri de armă în direcția unui polițist, cauzându-i traumatisme.

Viorel Cernăuțanu, șeful Inspectoratului General al Poliției: „S-au desfășurat alte măsuri procesuale necesare la domiciliile, bunurile deținute de acesta în Ceadîr-Lunga, unde, în gospodăria acestuia, îngropate în grădină, au fost depistate două arme: una de calibru mic, compatibilă cu crima comisă la Ciocana și alta de calibru mai mare, cu țeavă lisă și ghintuită”.

Pe 21 mai, cele trei persoane reținute au fost plasate în arest preventiv pentru 30 de zile. Suspectul este acuzat și de comiterea mai multor jafuri.

Mandatele judecătorilor constituționali Domnica Manole, Liuba Șova, Nicolae Roșca și Vladimir Țurcan expiră în august, iar a magistratului Serghei Țurcan urmează să se încheie la sfârșit de iulie. Astfel, pentru a evita un blocaj instituțional, Curtea Constituțională a cerut Parlamentului, Guvernului și Consiliului Superior al Magistraturii să demareze procedurile de numire în funcție a noilor magistrați. Potrivit legislației, Curtea Constituţională este formată din șase judecători, numiţi pentru un mandat de șase ani. Doi magistrați sunt numiţi de Parlament, doi de Guvern și doi de CSM. 

La aproape un an de la numirea în funcție, Ion Munteanu ar urma să plece din fruntea Procuraturii Generale și să devină judecător la Curtea Supremă de Justiție. Ion Munteanu a declarat pentru Ziarul de Gardă că va depune cererea de demisie în momentul în care șefa statului va accepta propunerea Consiliului Superior al Magistraturii de a fi numit judecător la CSJ. Ce prevede legislația în cazul demisiei procurorului general, aflați de pe zdg.md.

Fostul primar al localității Boldurești din raionul Nisporeni, Nicanor Ciochină, învinuit că a lovit mortal un băiat de 14 ani și a fugit de la locul accidentului, a câștigat primul tur al alegerilor locale noi, obținând peste 47% din voturi, și va participa la turul doi, care va avea loc pe 1 iunie. Raisa Ciurel, mama copilului decedat, califică drept revoltătoare intenția lui Ciochină de a se întoarce în fotoliul de primar. „Nu-mi pot explica cum oamenii, cu bună știință, votează un om acuzat de omorul unui copil. Ei oare nu au copii?”, s-a întrebat femeia într-o discuție cu ZdG. Un material amplu despre cazul de la Boldurești găsiți pe canalul de youtube al Ziarului de Gardă.

Mansarda blocului de apartamente din Durlești, care a fost mistuită de flăcări săptămâna trecută, a fost construită ilegal. Primărița orașului Durlești, Eleonora Șaran, a declarat că firma de construcții a inițiat procedura de obținere a actelor permisive în anul 2014, iar această mansardă nu figura în niciun proiect. Între timp, Ministerul Muncii și Protecției Sociale anunță că fiecare familie care a avut de suferit în urma incendiului va primi un ajutor inițial de 10 000 de lei, pentru a-și acoperi cheltuielile urgente. Totodată, vor fi acordate vouchere pentru produse de primă necesitate, iar celor care au rămas fără locuință li se va oferi cazare temporară. Autoritățile susțin că 44 de familii au cerut până acum ajutor din partea statului.

Pe 16 mai, un incendiu puternic a cuprins mansarda unui bloc locativ de pe strada Tudor Vladimirescu din orașul Durlești. Flăcările au distrus circa 1500 de metri pătrați din acoperișul blocului, iar 16 persoane au avut nevoie de îngrijiri medicale. Incendiul a fost lichidat abia după 12 ore, iar cauza acestuia nu a fost deocamdată stabilită. În prezent, cazul este investigat atât de Poliție, cât și de ofițerii anticorupție.

România are un nou președinte. Proeuropeanul Nicușor Dan l-a învins în scrutinul de duminică pe contracandidatul său izolaționist George Simion, liderul AUR. Dan a acumulat cu peste 800 de mii de voturi mai mult decât Simion. Candidatului independent Nicușor Dan a fost și preferatul românilor din R. Moldova. 88% dintre votanții de aici l-au ales pe actualul primar al Bucureștiului, iar 12% au votat cu George Simion. În primul său mesaj din seara alegerilor, Nicușor Dan și-a exprimat recunoștința față de românii din R. Moldova, dându-le asigurări „că România va fi tot timpul acolo pentru ei”. În contextulul alegerii unui nou președinte al României, am întrebat câțiva chișinăuieni cum cred că vor fi relațiile R. Moldova cu România în următorii ani.

Pe zdg.md găsiți opiniile mai multor analiști politici despre cum a reușit Nicușor Dan să întoarcă rezultatul defavorabil lui din primul tur și ce are de câștigat R. Moldova cu un președinte pro-european la Cotroceni. Iar pe canalul nostru de YouTube găsiți un editorial despre „oamenii Kremlinului” de la București. Deși propaganda rusă a încercat să fie subtilă în România, tangențele unor candidați cu Moscova au fost evidente prin declarațiile, vizitele, viziunile acestora, dar și prin falsurile răspândite pe rețelele de socializare, asociate cu anumite persoane din statul rus.

Săptămâna aceasta, președintele american Donald Trump a avut o discuție telefonică, de două ore, cu dictatorul rus Vladimir Putin. După conversație, liderul de la Casa Albă a declarat că ​​Rusia și Ucraina vor începe „imediat” negocierile pentru a pune capăt războiului și că Vaticanul este pregătit să găzduiască discuțiile de pace. Ulterior, Trump a avut o discuție și cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski. Într-o postare pe pagina sa de Facebook, liderul de la Kiev a spus că Ucraina este pregătită pentru negocieri directe cu Rusia în orice format. Cu toate acestea, cotidianul american Wall Street Journal scrie că Trump le-ar fi spus liderilor europeni că Putin nu este pregătit să pună capăt războiului din Ucraina pentru că el crede că va câștiga. Casa Albă a refuzat să comenteze această informație.

Victor Pleșcanov și Mihail Ermurachi sunt deținuți politici de la Tiraspol, condamnați la închisoare de o justiție inexistentă a unui regim nerecunoscut, impus abuziv Republicii Moldova. La scurt timp după eliberarea din închisoare, au vizitat Ziarul de Gardă. Ne-au vorbit, cu mult curaj și demnitate, despre cum arată libertatea la Tiraspol, despre situația lor curentă, precum și despre riscurile la care sunt supuși în stânga Nistrului toți cei care gândesc și vorbesc liber.