(VIDEO) Au îngenuncheat pentru Basarabia
300 de bucureșteni au îngenuncheat pentru Basarabia
O poza de acum 72 de ani a fost pretextul pentru care bucureșteni de toate vârstele au îngenunchiat în dreptul Cercului Militar. 28 iunie 1940 constituie o pagină dramatică din istoria românilor: ocuparea teritoriile românești de la est de Prut de către sovietici. Voluntari ai Platformei civice Acțunea 2012 au rememorat acel moment pentru a aduce în actualitate tema reunirii României cu R. Moldova.
Evenimentul s-a înscris într-o manifestaţie stradală mai amplă sub forma unui marş desfăşurat pe Calea Victoriei. În cadrul manifestaţiei, 300 de participanţii au solicitat prin scandări și bannere unirea României cu Republica Moldova. Printre bannerele afișate au fost: „28 iunie 1940 – ruperea Patriei”, „Două state – o singură țară”, „1940: suferință, deportări, execuții – 2012: vrem unire, nu discuții”. Cu aceeași ocazie, la Chișinău, în fața ambasadei Rusiei, sute de români
basarabeni au cerut respectarea adevărului istoric și refuzarea propunerilor de trasnistrizare a Republicii Moldova. Ei au întâmpinat replica unui grup format de câteva zeci de rusofoni, care nu au avut autorizație pentru contra-protest, fiind încercuiți de numeroase forțe de ordine.
Avocatul Mihai Nicolae, prezent la evenimentul din București, a declarat: ,,Este firesc ca societatea românească să memoreze prin metode noi evenimentele care ne-au marcat istoria, aşa cum este Ultimatumul Sovietic din 26-28 iunie 1940, care a făcut ca trei zone româneşti (Basarabia, Bucovina și Ţinutul Herţa) să fie supuse unei atroce politici de anihilare identitară.”. “Am ieșit în stradă pentru că știu că tinerii de la Chișinău dau mereu dovadă de patriotism și nici noi nu trebuie să fim mai prejos” a spus Renne Adrian, unul dintre tinerii manifestanți.
La 28 iunie 1940, în urma ultimatumurilor din 26 şi 27 iunie 1940, Armata Roşie a Uniunii Sovietice a smuls din trupul României şi a ocupat teritoriul Basarabiei şi nordul Bucovinei. URSS şi-a însuşit, astfel, o suprafaţă de 50.762 km pătraţi, a cărei populaţie de 3.776.309 de indivizi era majoritar română (53,49%). Actul anexării a luat prin surprindere şi 10,34% ruşi, 15,30 ucraineni şi ruteni, 7,27% evrei, 3,31% germani şi 5,12% alţii din aceste teritorii româneşti, care ulterior, alături de români, au fost arestaţi, deportaţi în Siberia sau Kazahstan, supuşi foametei şi împuşcaţi. În Republica Moldova, în 2010, preşedintele interimar de la acea dată, Mihai Ghimpu, a emis un decret în care ziua de 28 iunie 1940 era declarată zi a ocupaţiei sovietice şi a comemorării victimelor regimului totalitar comunist, în continuarea actelor solemne ale Marii Adunări Naționale și ale Frontului Popular din Moldova, din perioada 1988, 1989 – 1992.
Platforma Civică ACŢIUNEA 2012 este o coaliţie de organizaţii non-guvernamentale şi grupuri de iniţiativă care susţin unirea Republicii Moldova cu România şi militează pentru realizarea obiectivului generaţiilor trecute, prezente şi viitoare de regăsire a românilor de pe cele două maluri ale Prutului în cadrul aceluiaşi stat.
Ne puteți urmări și pe Telegram, unde publicăm investigații și cele mai importante știri ale zilei, dar și pe YouTube, Facebook, Instagram și TikTok.
Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 1000 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web, ÎN LEAD, trebuie indicat și linkul direct către articolul preluat, iar în text, minim încă un hyperlink la sursa primară. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa și autorul informației. Materialele de pe www.zdg.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova. Preluarea integrală a materialelor ZdG se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil cu redacția.