Principală  —  Video  —  Anchete   —   „Banii nu înseamnă totul, dar…

„Banii nu înseamnă totul, dar contează cantitatea lor”. Cum și pentru cât și-au vândut votul alegătorii din stânga Nistrului

Mai mulți alegători din stânga Nistrului recunosc că la scrutinul parlamentar anticipat de duminică au primit bani ca să voteze pentru Blocul electoral al Comuniștilor și Socialiștilor. Unii au primit bani înainte de a-și exercita dreptul de vot, iar alții după ce se întorceau de la urne și prezentau buletinul în care era aplicată ștampila „votat”. Au fost și dintre cei care și-au căutat banii promiși, inclusiv, pe la observatorii scrutinului.

Și misiunile speciale care au monitorizat procesul electoral constată că suspiciunile privind oferirea de recompense și transportarea organizată a alegătorilor au caracterizat procesul electoral din 11 iulie, în special, la secțiile de votare deschise pentru cetățenii din regiunea transnistreană.

Schema este deja bine cunoscută. După ce erau trecuți în liste prealabile, oamenii erau transportați la secțiile de votare cu automobile private sau cu mașini de taxi. Banii erau împărțiți în drum spre secții, în automobile, sau la ieșirea din secții. Unii dintre alegători au recunoscut deschis că și-au vândut votul.

Pe grupurile din aplicațiile de mesagerie din care fac parte locuitorii din stânga Nistrului se vorbește că, în schimbul remunerării, angajații din cadrul instituțiilor private, dar și publice din regiunea transnistreană erau îndemnați să voteze cu socialiștii și comuniștii și se precizează că liste cu alegători au fost întocmite pe întreg teritoriul regiunii transnistrene, la indicația managerilor instituțiilor.

Ancheta completă poate fi accesată aici: VIDEO/ „Banii nu înseamnă totul, dar contează cantitatea lor”. Cum și pentru cât și-au vândut votul alegătorii din stânga Nistrului

Publicitate
Publicitate