Principală  —  IMPORTANTE   —   Ziua Limbii Române - sărbătoarea…

Ziua Limbii Române – sărbătoarea care marchează una dintre cele mai mari realizări ale Mișcării de Eliberare Națională

Astăzi, în Republica Moldova, dar și în România se sărbătorește Ziua Limbii Române. Oficial, Chișinăul marchează Sărbătoarea Națională „Ziua Limbii Noastre” care anual se marchează la 31 august. În acest an, se împlinesc 31 de ani de la ziua în care pe teritoriul fostei RSSM, Sovietul Suprem al fostei republici sovietice a votat instituirea limbii române ca limbă de stat și revenirea la grafia latină.

În acest an însă, conducerea de vârf a țării a ales să ignore sărbătoarea, iar tradiționalele manifestații au fost evitate de principalele persoane din stat. Președintele Igor Dodon se află într-o vizită privată pe muntele Athos, iar premierul Ion Chicu nu a anunțat, în ciuda insistențelor presei, dacă va depune flori. La fel și președinta Parlamentului, Zinaida Greceanîi.

Primăria a anunțat un program de manifestații, printre care depuneri de flori care urmează să aibă loc la ora 10.00.

Este considerată una dintre cele mai importante realizări ale Mișcării de Eliberare Națională din anii ’80. A fost precedată de o Mare Adunare Națională ce a avut loc la 27 august 1989 și la care ar fi participat circa 750 de mii de oameni. Practic fiecare al 6-lea cetățean al fostei republici sovietice a participat la acea adunare la care limba română a fost declarată limbă de stat în RSSM, precum și trecerea la grafia latină.

Sub acest impuls, peste două zile, pe 29 august 1989 se deschid lucrările celei de-a XIII sesiuni a Sovietului Suprem din RSSM, care durează până pe 1 septembrie. În rezultatul unor intense dezbateri avute cu oponenții din Sovietul Suprem, deputații românofoni reușesc să impună limba română ca limbă de stat și adoptarea alfabetului latin. Discuțiile cele mai aprinse din Sovietul Suprem au loc pe 31 august, cand se votează și cea mai mare parte a legislației privitoare la limba de stat și alfabet. Ulterior, ziua de 31 august este declarată sărbătoare națională în Republica Moldova.

De-a lungul anilor însă, denumire oficială a sărbătorii a suferit schimbări, în funcție de guvernare.

Sărbătoarea a început sa fie celebrată în 1990, sub numele de „Limba noastră cea română” sau „Ziua limbii române”. În 1994 guvernul agrarian, a decis schimbarea denumirii inițiale în „Limba noastră”, modificare determinată de prevederile art.13 din Constituția Moldovei care prevede că limba oficială este limba moldovenească.

În 2004 Parlamentul a decis comasarea sărbătorii cu Ziua Independenței, comasare care nu a mai avut loc. În ciuda unor încercări de a se reveni la denumirea Limba Noastră cea Română, în comunicarea instituțională și oficială a statului a rămas sintagma „Sărbătoarea Naţională „Limba noastră”.

Din 2013, Ziua limbii române se sărbătorește și în România. A fost o inițiativă a senatorului Viorel Badea și a fost declarată drept zi festivă.

Conform legii, Ziua Limbii Române poate fi marcată de către autoritățile și instituțiile publice, inclusiv de reprezentanțele diplomatice și institutele culturale ale României, precum și de către alte instituții românești din străinătate, prin organizarea unor programe și manifestări cultural-educative, cu caracter evocator sau științific.

În această zi va fi arborat drapelul României, în conformitate cu prevederile Legii nr. 75/1994 privind arborarea drapelului României, intonarea imnului național și folosirea sigiliilor cu stema României de către autoritățile și instituțiile publice.