Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   VOX/ Scrisoarea mitropolitului Vladimir către…

VOX Scrisoarea mitropolitului Vladimir către patriarhul Kirill. Ce ar putea urma?

Se rupe Mitropolia Chișinăului și a Moldovei de Biserica Rusă? Revine la Biserica Română? Într-o scrisoare adresată Patriarhului Kirill, mitropolitul Vladimir îi aduce mai multe acuzații pentru „falimentul instituțional” al Bisericii ruse din Moldova care este afectată de războiul lui Putin în Ucraina, pentru atitudinea „nerespectuoasă” a Rusiei față de moldoveni și menționează despre influența tot mai mare în societate a Mitropoliei Basarabiei și despre „inevitabila unire a R. Moldova cu România”. Scrisoarea, expediată în data de 5 septembrie 2023, rămâne fără răspuns, deși mitropolitul îi cere patriarhului o implicare cât mai urgent posibilă.

Scrisoarea mitropolitului Vladimir către patriarhul Kirill. Ce ar putea urma?

Alecu Reniță, Asociația Parlamentul-1990

Scrisoarea colonelului-mitropolit Kantarean către patriarhul-șef de la Moscova, (în realitate un departament foarte important al FSB-ului camuflat sub numele de patriarhia rusă) aduce în spațiul public câteva adevăruri incontestabile: 1.Oricât de puternic te-ai da, bunul luat cu forța sau furat nu-ți aparține și vine ziua, când te vezi nevoit să-l restitui țării de drept; 2.Biserica ortodoxă a Moldovei istorice a fost ruptă cu forța de la Biserica-Mamă la 1812 și, contrar tuturor canoanelor, ajunge să fie băgată în patriarhia rusă; reîntoarsă legal la Patriarhia Română în 1918 este din nou răpită la 28 iunie 1940, iar după 23 august 1944 și până în prezent se află necanonic în cadrul unei patriarhii străine; 3.În scrisoare, mitropolitul Kantarian răscolește cenușa tuturor minciunilor propovăduite neîntrerupt de Rusia și le spune fsb-iștilor din patriarhie în frunte cu Kirill că Mitropolia Chișinăului și a „întregii Moldove” a intrat în „faliment instituțional” și, după lungul exil la Moscova, se reîntoarce Acasă; 4.„Lume Rusă este străină valorilor noastre naționale”; 5.„Soarta Republicii Moldova este deja hotărâtă de marile puteri – într-un timp relativ scurt ea se va reuni inevitabil cu România și, desigur, tot ceea ce susține Biserica Ortodoxă din Moldova va deveni parte a Bisericii Ortodoxe Române”. După prăbușirea Uniunii Sovietice, noi, un grup restrâns de deputați din Primul Parlament, am făcut un demers oficial la București de reactivare a Mitropoliei Basarabiei cu solicitarea reintegrării ei în Patriarhia Română. Moscova s-a opus categoric, organizând un adevărat război hibrid între ortodocșii din R.Moldova, împărțiți artificial între două mitropolii. După mai bine de trei decenii, rețeaua fsb-istă coordonată local de colonelul Kantarean ajunge în „faliment instituțional”. Este foarte important ca integrarea celor două mitropolii să se facă fără confruntări și fără implicarea credincioșilor. Preoții, care l-au slujit pe Dumnezeu, dar au acceptat să colaboreze cu Moscova, să-și ia un post negru mai lung, să se pocăiască sincer și să-și amintească de parabola „fiului rătăcitor”( „… Să ne bucurăm, căci fratele tău acesta mort era și a înviat, pierdut era si s-a aflat”). Iar ofițerii FSB din Mitropolia Moldovei să lase rasa, să iasă din biserici și să se ducă să facă slujbe în „ambasadele” Rusiei. Să nu uite să-i ia cu ei pe dodon, șor, tauber, voronin și toată clica de trădători de neam și țară …

Ludmila Bolboceanu, profesoară universitară

Eu pun la îndoială că un așa mesaj a fost trimis patriarhului. În primul rând, prima pagină e fără antet. Doi – e prea curajos. Trei – dacă scrisoarea a fost trimisă pe 5 septembrie, până acum era și răspunsul. Nu e. Și nici nu va fi. Vladimir nu e gata să se rupă de Rusia. Va merge spre România? Nu e clar. Mă tem să nu fie vreo provocare. Nu cred că pe Vladimir îl deranjează războiul din Ucraina sau că Rusia ne tratează ca pe un apendice al „lumii ruse”. Îl deranjează faptul că Mitropolia Basarabiei se consolidează și tot mai multe parohii cu preoți și enoriași trec la Biserica Română. Și aici e problema – se răresc veniturile. Una la mână. Și doi – unirea cu România îl va lăsa fără mitropolie.

Anatol Țăranu, analist politic

Eu cred că în spatele acestei scrisori stau și motive subiective, dar în ultimă instanță, nu asta contează. Contează acel impact pe care îl are asupra opiniei publice faptul că Întâistătătorul Bisericii ruse din Moldova a adus acuze foarte grave Patriarhiei din care face parte, dar și politicilor imperialiste ruse, atunci când reproșează patriarhului implicarea Bisericii ruse în războiul din Ucraina sau spune că Moscova încearcă, prin forță, să ne includă în lumea rusă, de care nu ne leagă nimic… Este foarte greu să te aștepți la o asemenea reacție din partea unui ierarh al Bisericii ruse, unde „poslușania” e mai presus de orice. Iar asta vorbește despre faptul că la nivelul mentalului colectiv în R. Moldova au loc niște schimbări radicale: tot mai multă lume, inclusiv fețe bisericești, înțeleg că noi, poporul R. Moldova, aparținem latinității și asta ne este predestinația. Iar faptul că mitropolitul scrie că în timpul apropiat trebuie să ne așteptăm la unirea R. Moldova cu România este o chestie chiar ieșită din comun. În cercuri mai restrânse se vorbește că mitropolitul ar aștepta din partea Patriarhiei o mai multă autonomie a Bisericii ruse din Moldova. Dar, iarăși, oricât de extinsă va fi această autonomie, ea nu rezolvă nimic, pentru că din momentul în care se va produce unirea, Biserica din Moldova va reveni la sânul Bisericii-mamă.