Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   VOX/ Cine ar putea determina…

VOX Cine ar putea determina Israelul să-l extrădeze pe Șor?

Chișinăul adresa Tel Avivuluila mijlocul lunii septembrie o cerere repetată de extrădare a penalului Ilan Șor, condamnat la 15 ani de închisoare în dosarul „furtul miliardului”. „Așteptăm, însă nu avem încă o decizie în acest sens”, declara pentru TVR Moldova ministra Justiției, Veronica Mihailov-Moraru. Potrivit publicației de opoziție „Haaretz” din Israel, în cazul Șor situația nu se va schimba atât timp cât „Statele Unite sau țări importante din UE nu vor face presiuni serioase” pentru ca Israelul să-și schimbe politica când este vorba de oligarhii sau criminalii din fosta URSS care găsesc refugiu în Israel”.

Cine ar putea determina Israelul să-l extrădeze pe Șor?

Nicolae Osmochescu, ex-judecător al Curții Constituționale

Eu cred că nimenea, pentru că legislația privind extrădarea este o procedură extrem de complicată. Mai ales în cazul când persoanele a căror extrădare se cere sunt cetățeni prin naștere, cum e și cazul lui Șor. El a obținut cetățenia în baza dreptului sângelui și aceștia, ca regulă, nu se extrădează. Excepții pot fi cazurile în care între state există o Convenție care prevede expres cazurile în care cetățeanul unei țări poate fi extrădat celeilalte. Ce state ar putea face presiune asupra Israelului? Cred că statele cu care Israelul are relații foarte strânse și cu un grad foarte înalt de cooperare. Pot fi și SUA. În primul rând, SUA. Dar ei niciodată nu vor presa Israelul ca Șor să fie extrădat, chiar dacă Șor este și pe lista de sancțiuni a Statelor Unite și Uniunii Europene, pentru că una este Israelul și alta e R. Moldova. Relațiile Chișinăului cu Tel Avivul nu sunt rele, dar nu sunt de așa natură ca să poată influența guvernul israelian să dea curs cererii Chișinăului de a-l extrăda pe Șor. Cel puțin, așa văd eu lucrurile la moment.

Iurie Reniță, ex-ambasador

Cazurile de acest gen sunt reglementate de acordurile bilaterale, de tratatele internaționale, dar și de legislația internă a statelor respective. De la Chișinău pot fi trimise încă 10 cereri de extrădare, fără niciun efect. Poate ar fi cazul să ne uităm la consistența și temeinicia argumentelor Chișinăului prezentate Tel Avivului, de vreme ce nu se reacționează. În cazul extrădărilor pe motive de jaf și corupție, trebuie să prevaleze argumentele juridice și factologice, mai puțin presiunile politice din partea unor state influente. Miza preponderentă pe presiunea politică denotă o vulnerabilitate a argumentelor juridice prezentate (avem caz similar cu Plahotniuc, care nici până astăzi nu este pe lista Interpolului). Dacă argumentele prezentate pentru extrădare sunt similare cu „reformele” din justiție ale actualei guvernări, există suficiente motive ca Israelul să nu reacționeze la solicitările Chișinăului. Să nu uităm că Israelul are cei mai buni avocați din lume, iar cei de la ministerul Justiției ar trebui să ia în considerare această realitate. Poate ar fi mai indicat să se insiste pe ispășirea pedepsei lui Șor în Israel și nu în R. Moldova?

Alexandru Arseni, doctor habilitat în dreptul constituțional

Să fim realiști. În primul rând, toate aceste-zise tentative de readucere a lui Șor în Moldova sunt valuri în lighean. Spume.

Nu aș vrea să intru în detalii, însă cei care ar putea influența extrădarea lui Șor sunt mai degrabă protectorii lui, și în Occident, și la Tel Aviv. Israelul nu-l va extrăda niciodată pe Șor, pentru că Șor, zic ei, nu figurează pe listele lor în calitate de criminal. Și cu asta-i spus tot.

Mai departe de faptul că a fost condamnat nu cred că se va merge. Șor nu trebuia lăsat să iasă din Moldova. Dacă serviciile își făceau treaba, Șor era probabil azi la pușcărie și nu trebuia căutat. PAS demult trebuia să pornească o anchetă, ca să vedem cu complicitatea și concursul cui a fost posibilă evadarea lui Șor în 2019. Și măcar aici să aplice legea.

Vitalia Pavlicenco, ex-deputată

În actualul context internațional, având în vedere situația în Orientul Mijlociu, eu cred că lucrurile se complică pentru rezolvarea unor asemenea probleme.

Unu. Și doi: sigur că noi vrem ca toate țările să circumscrie standardelor și abordărilor internaționale în plan juridic, însă toată lumea știe că Israelul nu-și extrădează cu una, cu două conaționalii.

Solidaritatea evreiască e foarte mare și eu mi-aș dori ca și românii să fie la fel de solidari cu conaționalii lor ca și evreii… Eu nu cred că acum influențele din SUA sau din alte părți ar putea avea vreun efect. Sunt sigură că Șor are acolo un lobby puternic pentru ca să se extragă de la regula generală.