Principală  —  Ştiri   —   VIDEO/ Un candidat la funcția…

VIDEO Un candidat la funcția de membru în CSM a refuzat să răspundă la întrebările Comisiei Pre-Vetting privind averile, veniturile acumulate și aspecte legate de integritatea etică

Judecătorul de la Curtea Supremă de Justiție (CSJ) Anatolie Țurcan este primul candidat la funcția de membru în Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), din cei șase audiați până acum de Comisia Pre-Vetting, care a refuzat să răspundă în scris la întrebările membrilor Comisiei privind averile, veniturile acumulate și aspecte legate de integritatea etică.

Astfel, în prima rundă de audiere, magistratul a refuzat să răspundă la 10 întrebări principale și 28 de întrebări secundare, precum și la patru întrebări principale și opt întrebări secundare, adresate de membrii Comisiei în runda a doua de audiere.

Potrivit înregistrării video de la audierile din 27 octombrie, publicată pe 28 octombrie, magistratul a declarat că „toate întrebările și solicitările, care au fost adresate de către secretariatul Comisiei, nicidecum nu prezintă existența unor dubii serioase” cu privire la integritatea sa etică.

„(…) Revenind la întrebarea pe care mi-ați dat-o de a-mi justifica refuzul, dar eu nu am refuzat de a furniza informații (…). Și când vă referiți la Legea 26 și spuneți că „în cazul când există dubii serioase (…)”. Eu dubii serioase nu am găsit. Orice persoană are dreptul să fie informată în ce anume constă dubiile serioase cu privire la integritatea sa, cu privire la acțiunile sale, dacă Comisia, ipotetic, să admitem, că presupune că candidatul a tăinuit venituri, a transmis sume bănești neevidențiate unor persoane, care, apropo, îmi sunt rude, nu-mi sunt membri ai familiei. Unicul membru al familiei care a rămas acum cu candidatul este soția acestuia. Dacă au apărut dubii, Comisia trebuia să mă informeze care sunt dubiile și în ce constă dubiile. Acest lucru nu s-a petrecut. Comisia nu m-a informat și nu mi-a descris în ce constau dubiile (…). Vă asigur că nu tăinuiesc niciun venit. Nu pot să fiu acuzat de îmbogățire ilicită sau altceva și nu am ce ascunde. Posibil cineva, nu Comisia, și-a creat o impresie greșită că unicul candidat care nu a dat răspunsurile în scris la întrebări – Anatolie Țurcan, nu s-a conformat solicitărilor Comisiei (…)”, a declarat Anatolie Țurcan.

Anatolie Țurcan a fost numit în 2016 în funcția de judecător al CSJ, până la atingerea vârstei de 65 de ani. Anterior, a activat în calitate de judecător la CA Chișinău, judecător la Judecătoria Râșcani și judecător la Judecătoria Ocnița. Anatolie Țurcan a făcut parte din Completul de judecată de la CSJ, alături de Vladimir Timofti și Nadejda Toma, care a pus punctul final în dosarul controversatului om de afaceri Veaceslav Platon. Cei trei magistrați au declarat neîntemeiat recursul depus de avocatul lui Platon împotriva deciziei CA Chișinău prin care a fost menținută condamnarea la 18 ani de închisoare. Totodată, Țurcan a făcut parte și din completul de judecată care a dispus strămutarea judecării cauzei penale de la CA Cahul la CA Chișinău în privința lui Ilan Șor, deputatul condamnat în 2017 la şapte ani şi şase luni de închisoare pentru escrocherie și spălare de bani.

Judecătorul a mai făcut parte din completul de magistrați care, în decembrie 2019, a admis recursurile depuse de Iurie Chirinciuc, fostul ministru al Transporturilor, condamnat pentru trafic de influență și abuz de serviciu, și a casat total decizia CA Chișinău, prin care Chirinciuc fusese condamnat la 3 ani și 6 luni de închisoare cu executare. Atunci CSJ a menținut însă decizia instanței de fond, care i-a aplicat fostului ministru o pedeapsă mai blândă – de un an și patru luni de închisoare cu suspendare.

Anterior, Anatolie Țurcan a exercitat funcția de membru al CSM pentru o perioadă de 8 ani, timp de două mandate consecutive. Când era membru al CSM, Țurcan a fost promovat de la CA Chișinău la CSJ de către colegii săi din CSM. 

Potrivit informaţiilor plasate pe pagina „Juriştii pentru drepturile omului”, șapte hotărâri ale completului de judecată, în componenţa căruia a participat judecătorul Anatolie Țurcan, au fost obiect de examinare la CtEDO și motiv pentru care statul a achitat prejudicii în valoare de circa 30,9 mii de euro.

Pe 27 și 28 octombrie 2022, membrii Comsiei Pre-Vetting au audiat șase candidați, din rândul judecătorilor, din cei 23 rămași în concurs. Înregistrările video de la audierile din 28 octombrie urmează a fi publicate.

28 de candidați din rândul judecătorilor s-au înscris în concursul pentru funcția de membru în Consiliul Superior al Magistraturii (CSM). Însă, la etapa audierilor publice au ajuns 23 dintre aceștia.

Ziarul de Gardă a analizat activitatea, averea și integritatea fiecărui candidat și vă prezintă cele mai importante informații despre judecătorii înscriși în concurs, care, într-o primă etapă, urmează să treacă prin procedura de evaluare a integrității, în contextul Legii pre-vetting.