Proteste la Kiev. Activiștii se opun legii care slăbește independența instituțiilor anticorupție din Ucraina
Proteste în Ucraina, după ce pe 22 iulie, Parlamentul a aprobat amendamente care ar afecta independența celor două instituții anticorupție cheie din Ucraina, potrivit deputaților din opoziție și societății civile, scrie Kyiv Independent. Modificările acordă procurorului general noi puteri asupra investigațiilor conduse de Biroul Național Anticorupție din Ucraina (NABU) și asupra cazurilor conduse de Procuratura Specializată Anticorupție (SAPO).
Într-un discurs de miercuri, 23 iulie, Zelenski a declarat că ambele agenții vor continua să „funcționeze”, dar trebuie să fie scoase de sub „influența rusească”. După adoptarea proiectului de lege, sute de oameni s-au adunat la Kiev pentru cel mai mare protest antiguvernamental de la începutul invaziei la scară largă a Rusiei în februarie 2022, potrivit BBC.
Protestatarii s-au adunat în capitala Ucrainei, Kiev, în piața din apropierea Teatrului Ivan Franko, pentru a se opune legii adoptate de parlament pentru reducerea puterilor organismelor anticorupție – NABU și SAP – și pentru a cere președintelui să respingă legea. Participanții, în număr de cel puțin două mii, au scandat sloganuri precum „Ucraina nu este Rusia”, „Vetați legea” și „Veto”. Mulți protestatari au venit cu afișe, potrivit unui corespondent Ukrinform.
Inițiativa a fost lansată de veteranul Dmitro Koziatynsky, care a cerut partidelor și politicienilor să se abțină de la susținerea acesteia.
„Să convenim că această campanie va avea loc fără simboluri și vorbitori care doresc să își exprime opiniile”, a subliniat Koziatynsky.
„Au fost deja trimise petiții președintelui, cerându-i să respingă această inițiativă. Dar până când aceste petiții nu vor fi aprobate, el poate semna acest proiect de lege. Prin urmare, nu avem timp…”, l-a citat pe Yaroslav Jeleznyak, membru al parlamentului din fracțiunea Vocea, într-o postare pe rețelele de socializare.
Campaniei s-au alăturat și deputații poporului care au votat împotriva inițiativei, în special parlamentarii din fracțiunea parlamentară Vocea, Yaroslav Jeleznyak și Yaroslav Yurchyshyn, așa cum a relatat și Jeleznyak pe Telegram. Activiștii cer ca președintele să respingă legea adoptată și să împiedice eliminarea independenței organismelor anticorupție.
Într-un editorial publicat de The Kyiv Independent, jurnaliștii au subliniat că Zelenski a trădat democrația și pe toți cei care luptă pentru ea.
Decizia care a dus la nemulțumirea activiștilor: Vot în Parlament pentru eliminarea independenței instituțiilor anticorupție
În ciuda criticilor venite din partea activiștilor și a ONG-urilor, Rada Supremă a Ucrainei a votat marți, 22 iulie, cu 263 de voturi pentru, 13 împotrivă și 13 abțineri, legea care reduce efectiv puterile Biroului Național Anticorupție din Ucraina (NABU) și ale Parchetului Specializat Anticorupție (SAPO).
Proiectul de lege, intitulat „Privind introducerea de modificări la Codul de procedură penală al Ucrainei privind specificul anchetelor preliminare privind infracțiunile legate de dispariția persoanelor aflate în circumstanțe excepționale în timpul legii marțiale”, a suferit mai multe revizuiri semnificative, transmite Ukrinform.
Prevederile cheie ale legii acordă Procurorului General un control extins asupra anchetelor NABU, inclusiv acces deplin la toate cazurile NABU sau dreptul de a delega acest acces unui alt procuror, autoritatea de a emite instrucțiuni scrise obligatorii detectivilor NABU și de a reatribui cazurile altor organisme de anchetă dacă aceste instrucțiuni nu sunt respectate, puterea de a închide anchetele la cererea echipei apărării, discreția exclusivă pentru soluționarea disputelor jurisdicționale, dreptul exclusiv de a semna rechizitorii împotriva înalților funcționari și eliminarea autorității șefului SAPO de a face parte dintr-un grup de procurori, o astfel de decizie fiind acum lăsată exclusiv la latitudinea Procurorului General.
Agențiile anticorupție au avertizat că legea va face din șeful SAPO o figură nominală și va elimina independența NABU, subordonând-o efectiv Parchetului General.
În urma votului, directorul NABU, Semen Kryvonos, l-a îndemnat pe președinte să nu semneze legea, avertizând că „două instituții independente – NABU și SAPO – sunt acum plasate sub control politic deplin”.
Luni, 21 iulie, Agenția de Securitate Internă a arestat doi funcționari ai NABU sub suspiciunea de legături cu Rusia și a efectuat zeci de percheziții la angajații agenției din alte motive, potrivit AFP, citat de HotNews.ro.
Reacția Uniunii Europene
Eliminărea corupției este o cerință cheie pentru cererea Ucrainei de aderare la UE. Comisarul european pentru extindere, Marta Kos, a criticat adoptarea proiectului de lege, scrie BBC.
„Desființarea garanțiilor cheie care protejează independența NABU este un pas înapoi serios”, a scris Kos pe rețelele de socializare, spunând că cele două organisme sunt „esențiale” pentru parcursul Ucrainei către UE.
Viceprim-ministrul Ucrainei pentru integrare europeană și euro-atlantică, Taras Kachka, a declarat că a asigurat-o pe Marta Kos că nu se va face niciun compromis în ceea ce privește anticorupția și că „toate funcțiile de bază rămân intacte”.