Principală  —  IMPORTANTE   —   VIDEO/ O parte din diplomații…

VIDEO O parte din diplomații ruși de la Chișinău au părăsit astăzi țara, după ce s-a decis instituirea parității diplomatice între R. Moldova și Federația Rusă

Captură de ecran ZdG. Sursa video: Realitatea

Luni dimineața, 14 august, 45 de angajați ai Ambasadei Rusiei la Chișinău au părăsit R. Moldova, după ce autoritățile moldovenești au luat decizia de a echivala personalul diplomatic și tehnico-administrativ al Federației Ruse în țara noastră.

Mai exact, este vorba despre 22 de diplomați ruși și 23 de angajați din rândul personalului tehnic. 

Ambasadorul Federației Ruse la Chișinău, Oleg Vasnețov, a fost convocat miercuri, 26 iulie, la MAEIE. În cadrul întrevederii, partea rusă a fost informată despre decizia autorităților moldovenești privind echivalarea numărului personalului diplomatic, administrativ, tehnic și de serviciu al Federației Ruse care activează în țara noastră cu cel al R. Moldova în Federația Rusă.

„Conform acestei decizii, la etapa actuală reprezentarea fiecărui stat, în baza principiului de paritate, urmează să constituie 10 funcții diplomatice și 15 poziții administrative, tehnice și de serviciu. 

Această decizie vine ca urmare a numeroaselor acțiuni neprietenoase față de R. Moldova, care nu au legătură cu mandatul diplomatic, precum și tentativelor de destabilizare a situației interne din țara noastră.

Măsura în cauză de echivalare a numărului personalului diplomatic, administrativ, tehnic și de serviciu este adoptată în corespundere cu prevederile articolului 11 al Convenției de la Viena privind relațiile diplomatice din 18 aprilie 1961, care stipulează că, în lipsa unui acord explicit asupra misiunii, statul acreditar poate cere ca acest efectiv să fie menținut în limitele a ceea ce el considera ca rezonabil și normal, având în vedere împrejurările și condițiile existente în acest stat și nevoile misiunii în cauză”, se spune într-un comunicat al ministerului.

Ulterior, Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus al Afacerilor Externe, Maria Zaharova, a declarat că hotărârea este „nejustificată” și că „partea rusă va răspunde” deciziei autorităților de la Chișinău.

Marți, 24 iulie, Jurnal TV a publicat o investigație, în colaborare cu jurnaliștii de la The Insider, în care se menționează faptul că rușii și-au umplut Ambasada de la Chișinău cu multiple sisteme de antene, capabile să capteze orice tip de semnale la distanță lungă, fiind identificate 28 de astfel de dispozitive instalate pe acoperișurile celor două clădiri ale misiunii diplomatice de pe bulevardul Ștefan cel Mare. E aproape de două ori mai mult decât la Bruxelles, unde se află multe dintre subdiviziunile Uniunii Europene și stafful NATO. Echipamentele pot colecta informații sensibile pentru securitatea țării, avertizează experții.

Conform sursei citate, garnitura de antene propriu-zisă nu prezintă niciun pericol, dar conectată la niște dispozitive speciale de spionaj, aceasta devine o amenințare reală.