Principală  —  IMPORTANTE   —   Precizările MAEIE în legătură cu…

Precizările MAEIE în legătură cu decizia R. Moldova de echivalare a personalului diplomatic și tehnico-administrativ al Rusiei în țara noastră

Reprezentanții Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE) vin cu precizări în legătură cu decizia R. Moldova de echivalare a personalului diplomatic și tehnico-administrativ al Federației Ruse în țara noastră.

Ambasadorul Federației Ruse la Chișinău, Oleg Vasnețov, a fost convocat miercuri, 26 iulie, la MAEIE. În cadrul întrevederii, partea rusă a fost informată despre decizia autorităților moldovenești privind echivalarea numărului personalului diplomatic, administrativ, tehnic și de serviciu al Federației Ruse care activează în țara noastră cu cel al R. Moldova în Federația Rusă.

„Conform acestei decizii, la etapa actuală reprezentarea fiecărui stat, în baza principiului de paritate, urmează să constituie 10 funcții diplomatice și 15 poziții administrative, tehnice și de serviciu. 

Această decizie vine ca urmare a numeroaselor acțiuni neprietenoase față de R. Moldova, care nu au legătură cu mandatul diplomatic, precum și tentativelor de destabilizare a situație interne din țara noastră.

Măsura în cauză de echivalare a numărului personalului diplomatic, administrativ, tehnic și de serviciu este adoptată în corespundere cu prevederile articolului 11 al Convenției de la Viena privind relațiile diplomatice din 18 aprilie 1961, care stipulează că, în lipsa unui acord explicit asupra misiunii, statul acreditar poate cere ca acest efectiv să fie menținut în limitele a ceea ce el considera ca rezonabil și normal, având în vedere împrejurările și condițiile existente în acest stat și nevoile misiunii în cauză”, se spune într-un comunicat al ministerului.

În conformitate cu nota diplomatică a MAEIE înmânată părții ruse în cadrul întrevederii, decizia autorităților moldovenești trebuie să fie pusă în aplicare până pe 15 august 2023.

După convocarea la Ministerul de Externe, oficialul rus a declarat jurnaliștilor că „ambasada a fost construită și dată în exploatare la sfârșitul anilor ’90 și că de atunci acolo sunt antene”.

„Are legătură cu rusofobia. Vor fi luate măsuri radicale. Sperăm că oamenii răspunzători care iau astfel de decizii înțeleg cum acestea pot să se resfrângă în continuare în plan bilateral. Ambasada a fost construită și dată în exploatare la sfârșitul anilor ’90 și că de atunci acolo sunt antene. Dacă vă uitați atent la ele, acestea sunt ruginite. Dacă ar lucra rețeaua telefonică și mobilă probabil că n-ar fi trebuit mereu de reînnoit. Cu atât mai mult aceste antene sunt cumpărate de pe piața locală, de la furnizorii locali (…). Cred că în noile condiții vom găsi o posibilitate cum să construim pe viitor relațiile puternic deteriorate dintre două popoare și țări”, a afirmat Oleg Vasnețov.

Făcând referire la acest caz în debutul ședinței Guvernului, ministrul afacerilor externe și integrării europene, Nicu Popescu, a declarat că autoritățile de la Chișinău au decis limitarea numărului de diplomați ruși acreditați în R. Moldova, astfel încât să se creeze „o situație în care sunt mai puțini indivizi care acționează pentru a destabiliza situația din țara noastră”.

Marți, 24 iulie, Jurnal TV a publicat o investigație, în colaborare cu jurnaliștii de la The Insider, în care se menționează faptul că rușii și-au umplut Ambasada de la Chișinău cu multiple sisteme de antene, capabile să capteze orice tip de semnale la distanță lungă, fiind identificate 28 de astfel de dispozitive instalate pe acoperișurile celor două clădiri ale misiunii diplomatice de pe bulevardul Ștefan cel Mare. E aproape de două ori mai mult decât la Bruxelles, unde se află multe dintre subdiviziunile Uniunii Europene și stafful NATO. Echipamentele pot colecta informații sensibile pentru securitatea țării, avertizează experții.

Conform sursei citate, garnitura de antene propriu-zisă nu prezintă niciun pericol, dar conectată la niște dispozitive speciale de spionaj, aceasta devine o amenințare reală.

În luna mai curent, Ministerul de Externe anunța că analizează mai multe modalități de instituire a parității diplomatice între R. Moldova și Federația Rusă. Paritatea diplomatică reprezintă un număr egal de diplomați. În prezent, R. Moldova are șase diplomați acreditați în Federația Rusă, în timp ce Rusia are aici 40.