Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   VIDEO/ Mama lui Alexei Navalnîi…

VIDEO Mama lui Alexei Navalnîi anunță că a văzut trupul neînsuflețit al fiului său: acuză autoritățile ruse că plănuiesc să-l îngroape în secret

Sursa: Reuters

Mamei lui Alexei Navalnîi, Liudmila, i-a fost arătat trupul neînsuflețit al fiului său. Aceasta a anunțat că anchetatorii ruși plănuiesc să îi îngroape fiul în secret, fără înmormântare, și a declarat că nu este de acord cu acest lucru.

„Tocmai am ieșit din clădirea Comitetului de Investigații Salehard. Am petrecut acolo aproape douăzeci și patru de ore singură cu anchetatorii și experții criminaliști. Abia în această după-amiază l-au lăsat pe avocatul meu să intre.

Aseară m-au dus în secret la morgă, unde mi l-au arătat pe Alexei. Anchetatorii susțin că știu cauza morții. Au pregătit toate documentele medicale și juridice, pe care le-am văzut și am semnat certificatul medical de deces.

Conform legii, ar fi trebuit să-mi dea imediat cadavrul lui Alexei, dar nu au făcut-o până acum. În schimb, mă șantajează, punându-mi condiții – unde, când și cum ar trebui să fie îngropat Alexei. Este ilegal.

În fața mea, ei primesc ordine fie de la Kremlin, fie de la biroul central al Comitetului de Investigații. Vor ca totul să se facă în secret, fără rămas bun. Vor să mă ducă la marginea cimitirului, la un mormânt proaspăt, și să spună: „Aici se află fiul tău”. Eu nu sunt de acord cu asta. Vreau ca voi – cărora Alexei le este drag, pentru care moartea lui a fost o tragedie personală – să aveți ocazia să vă luați rămas bun de la el.

Înregistrez acest clip video pentru că au început să mă amenințe: privindu-mă în ochi, spun că, dacă nu sunt de acord cu o înmormântare secretă, vor face ceva cu corpul fiului meu. Investigatorul Voropaev mi-a spus deschis: „Timpul nu lucrează pentru tine, cadavrul se descompune”. Nu vreau condiții speciale, vreau doar ca totul să se facă în conformitate cu legea. Cer ca trupul fiului meu să îmi fie predat imediat”, a spus Liudmila Navalnaia, notează Meduza.

Asociatul lui Navalnîi, Ivan Jdanov, a declarat că forțele de ordine i-au pus trei condiții Liudmilei Navalnaia, după care ar fi gata să ducă trupul fiului ei la Moscova cu o aeronavă specială: să păstreze tăcerea despre înmormântare până în momentul aterizării avionului, să fie însoțită de ofițeri ai Comitetului de Investigații până la înmormântare și să aleagă un anumit cimitir din Moscova, dar să fie de acord ca trupul politicianului să fie păstrat în regiunile Moscova sau Vladimir. Ulterior însă, „în coordonare cu Moscova”, anchetatorii au refuzat să fie de acord cu privire la sălile de despărțire și la biserica pentru slujba de înmormântare și au schimbat termenii,propunându-i mamei lui Navalnîi „să organizeze înmormântarea într-un mod exclusiv familial”.

Tribunalul orașului Salehard a anunțat că va examina abia în luna martie plângerea Liudmilei Navalnaia, împotriva Comitetului de Investigații al Federației Ruse în legătură cu predarea corpului neînsuflețit al fiului său, care a murit în colonia „Lupul polar”, transmite publicația independentă din Rusia, Meduza.

Comitetul de Investigații al Rusiei refuză să predea corpul lui Alexei Navalnîi, afirmând că efectuează o „inspecție” în legătură cu moartea acestuia. Purtătoarea de cuvânt a lui Navalnîi, Kira Yarmish, a declarat pe 19 februarie că autoritățile ruse au prelungit verificarea cu cel puțin două săptămâni, ceea ce înseamnă că aceasta va fi finalizată nu mai devreme de 3 martie 2024.

Decesul subit al celui mai vehement critic al actualului lider de la Kremlin din ultima perioadă a provocat un nou cutremur în Rusia după 24 februarie 2022, când Putin a pornit război pe scară largă în Ucraina. Otrăvirea, salvarea miraculoasă, tratarea, revenirea, arestarea, întemnițarea, moartea – aproximativ aceasta este ordinea ultimelor evenimente din viața lui Alexei Navalnîi, opozantului președintelui rus.

Alexei Navalnîi, fost avocat, devenit cunoscut în Rusia prin numeroasele investigații despre corupția la nivel înalt din țară, a murit în închisoare vineri, 16 februarie 2024, la vârsta de 47 de ani, cu doar o lună înainte ca în Rusia să aibă loc alegeri prezidențiale. Potrivit Serviciului Federal al Penitenciarelor, acestuia i s-a făcut rău după o plimbare, pierzându-și cunoștința. Cauza preliminară asupra căreia insistă autoritățile ruse este o tromboză. Prietenii lui Navalnîi și liderii internaționali însă acuză autoritățile ruse de moartea acestuia, iar cadavrul politicianului nu a fost predat familiei nici până în ziua de astăzi.