Principală  —  Blog  —  Diaspora   —   VIDEO/ Diaspora despre vaccinare: „Nu…

VIDEO Diaspora despre vaccinare: „Nu am vrut să ajung la Terapie Intensivă. Nu am vrut să-i pun pe cei dragi în pericol”

Într-o perioadă în care numărul persoanelor infectate cu Covid-19 a crescut alarmant, iar cel al persoanelor vaccinate s-a redus, ZdG a discutat cu cetățeni ai R. Moldova din diasporă despre cum decurge procesul de vaccinare în țările lor de reședință, dar și cum i-a ajutat vaccinarea să-i revadă pe cei dragi de sărbători.

Astfel, cetățeni ai R. Moldova din Germania, Ungaria, Marea Britanie, Franța și Ucraina ne-au povestit despre cum au trecut familiile lor prin infecția provocată de Covid-19, despre ce i-a determinat să se vaccineze, dar și despre reacțiile ce au urmat după ce s-au imunizat. Aceștia i-au îndemnat și pe cei de acasă să le urmeze exemplul și să meargă să se vaccineze. 

„Nu voiam să îi pun în pericol pe cei dragi” 

Paula Erizanu este scriitoare și jurnalistă din R. Moldova, stabilită în Marea Britanie. Ea spune că aștepta vaccinul, încă de la începutul pandemiei, cu mare nerăbdare. Prin urmare, atunci când acesta a fost aprobat de către Organizația Mondială a Sănătății, nu a stat mult pe gânduri. 

A fost o mare bucurie pentru mine și o mare eliberare, pentru că am început să văd luminița de la capătul tunelului. În Marea Britanie a fost segmentat procesul, în baza categoriilor de vârstă. Cam aceeași situație e și-n R. Moldova. La noi au avut prioritate persoanele mai în vârstă și, după aceea, a fost deschisă vaccinarea pentru întreaga populație. 

Am decis să mă vaccinez, pentru că nu am vrut să ajung la Terapie Intensivă în spital, în cazul în care luam COVID și, de asemenea, nu voiam să îi pun în pericol pe cei dragi. Tatăl meu a avut COVID destul de serios, care i-a lăsat sechele până în ziua de azi. Nu aș fi vrut să-l mai pun încă o dată în asemenea pericol. 

E important să ne vaccinăm pentru ca spitalele noastre să nu fie umplute de cazuri COVID, astfel încât personalul medical să nu mai aibă timp pentru a se concentra pe celelalte probleme de sănătate cu care se confruntă populația”. 

„Trebuie să vă vaccinați, trebuie să ascultați medicii”

Corina Musteață își face studiile în Franța. Recent, revenită în Moldova, și-a făcut doza booster de vaccin. Tânăra spune că a încercat mereu să asculte de specialiștii în medicină și de oamenii de știință.

 „Am încercat să citesc cât mai multe articole științifice, ca să mă informez despre beneficiile vaccinului și care ar fi și efectele coronavirusului. Le-am simțit și pe pielea mea și pot spune că vaccinul este într-adevăr cea mai bună soluție ca să putem să oprim pandemia. 

În Franța, din ultimele date, dacă m-am informat corect, 91,5% din populația adultă este vaccinată cu ambele doze. Inițial, la fel ca-n toate țările, au fost foarte mulți sceptici în legătură cu vaccinul, poate pentru că nu erau foarte bine informați care era componența acestuia și anumite cunoștințe din medicină lipseau. 

E clar că trebuie să vă vaccinați, în primul rând. Trebuie să ascultați medicii. Eu am făcut a treia doză, împreună cu părinții mei, când am venit în Moldova din Franța – boosterul, cu Moderna, și mă simt foarte bine”. 

„Germania a ajuns foarte repede la rata de 60-70%”

Gheorghe Reazanțev a mers în Germania pentru studii, dar a rămas pentru muncă. În prezent, este programist. El spune că în mediul său de activitate nu au existat prea multe dubii, atunci când a venit vorba de vaccinare. 

Nici eu nu am ezitat, știu care e procesul de creare a vaccinurilor, știu că deja au un grup benevol de oameni care se duc și testează vaccinul și e un proces îndelungat. Până azi, cea mai bună metodă de a lupta cu virușii în societate e vaccinarea. 

În Germania, s-au făcut mai multe campanii de informare, per general, adică publicul și prin ziare, și prin media a fost bine informat. Știu că mulți oameni erau pe Telegram și pe chaturi pe liste de așteptare – erau aplicații care scanau doctori de familie și spitale la care voiau să-i primească mai târziu și să le dea acces să se vaccineze. Trebuiau să stea în rând, de aceea și erau pe aplicații, ca din moment ce ești notificat, repede să te înscrii. Și era cererea destul de mare. 

Acum e mai complicat… Germania foarte repede a ajuns la 60-70% de vaccinare și cu ultimele 30%  lucrurile se mișcă mai greu”. 

„Cu cât mai mulți ne vaccinăm, cu atât sunt mai puține riscuri de prelungire a pandemiei”

Anastasia Cernova este activistă și locuiește în Ucraina. Ea spune că s-a vaccinat atât pentru a se proteja pe sine, cât și pe cei din jurul său. 

Eu mă gândeam că, în principiu, cu cât mai mulți oameni își fac vaccinul, cu atât mai puține riscuri de prelungire a acestei pandemii rămân și avem mai multe șanse să ne protejăm. Dacă eu sunt vaccinată, sunt mai puține șanse să mă infectez, respectiv sunt mai puține șanse ca unele grupuri să fie puse în pericol – persoane 50+, persoane cu boli cronice și așa mai departe.

Am văzut o parte din oameni care la vaccinare ca și cum sunt obligați, adică nu făceau asta conștient. La policlinica unde eu am fost, atunci când se făcea prima vaccinare, încă nu era obligatoriu pe atunci, și acolo toți erau cu programare… Însă când m-am dus să fac al doilea vaccin, deja devenise obligatoriu pentru anumite profesii și acolo erau și incidente în rând.

În orice caz, vaccinați-vă! Mie personal asta chiar mi-a ajutat foarte mult. Mă simt mai bine și mai în siguranță”. 

„Beneficiile vaccinării depășesc cu mult riscurile asociate cu aceasta” 

Valeria Ciolac este o tânără din R. Moldova, care-și face studiile în Ungaria. Ea afirmă că a mers să se imunizeze inclusiv din cauza sentimentului de vină pe care îl resimțea față de cei apropiați.

A fost un proces foarte simplu, rapid. Într-o oră am fost deja vaccinată și a fost complet nedureros. Pentru că eu, de fapt, am o fobie strașnică de ace, seringi, sânge, coridoare medicale și aveam emoții înainte de vaccin, dar până la urmă procesul a fost extrem de simplu și nedureros. 

Dacă ar fi un sentiment pe lumea asta pe care eu nu vreau să-l simt niciodată, este cel de vinovăție. Și eu, nefiind vaccinată, îl simțeam constant. Vină pentru că, spre exemplu, sunt atâtea persoane care nu pot să se vaccineze și eu, putând să mă vaccinez, nu știu… încă stau pe dubii. Ori vinovăție atunci când unchiul meu, care avea niște probleme de sănătate adiacente, a fost internat în spital și eu mă gândeam – dar ce fac eu, ca să protejez persoanele aflate în grupuri de risc? Ori vinovăție atunci când bunicii mei au avut COVID și eu aveam sentimentul ăsta de neputință și de vulnerabilitate, pentru că eu știam că nu-i pot ajuta și că starea lor se poate agrava în orice moment. Și eu am scăpat de acest sentiment de vinovăție, iarăși, doar atunci când m-am vaccinat.

Eu respect opiniile fiecăruia, dar pentru mine am ales și am înțeles că beneficiile vaccinării depășesc cu mult riscurile asociate cu aceasta”. 

În R. Moldova, numărul celor vaccinați cu schema completă abia a depășit un milion de persoane, ceea ce înseamnă o acoperire națională de sub 30%.