Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   VIDEO/ Cum trăiesc și de…

VIDEO Cum trăiesc și de ce nu pleacă oamenii din cel mai izolat sat în zona Donbas

Foto: Hromadske

Novoaleksandrovka este, probabil, cel mai rău loc de trai în Ucraina. Oamenii de aici nu au nici gaz, nici electricitate și nici drum. Pe vreme rea, nici măcar militarii nu pot traversa localitatea. Cu toate acestea, în Novoaleksandrovka locuiesc încă 10 persoane, care au fost parcă aruncate de o mașină a timpului în urmă cu o sută de ani, scrie hromadske.ua.

În 2014-2018, localitatea se afla în „zona gri”. În 2018 însă, Forțele Armate din Ucraina au preluat controlul asupra satului. Cu toate acestea, Novoaleksandrovka este încă izolat – niciun drum normal nu duce spre acesta și niciun mijloc transport nu merge înspre acest sat. Din 2014, localitatea nu mai are acces la electricitate.

De asemenea, problemele satului se rezolvă extrem de lent. Chiar și chestiunea subordonării administrative către consiliul local, care se află pe teritoriul controlat, a fost rezolvată la aproape doi ani după ce armata ucraineană a ocupat satul. În același timp, oficialii au promis să rezolve problema aprovizionării cu energie. Promit și acum.

Altfel, există un mare impediment în acest sens – cu siguranță nu va fi posibilă restabilirea sursei de alimentare la Novoaleksandrovka, întrucât asta se făcea prin legărura cu Pervomaisk, acum ocupat. Respectiv, ar fi necesar să se tragă o nouă linie, dar acest lucru nu este încă discutat.

Înainte de război, în Novoaleksandrovka locuiau peste o sută de persoane. Acum au mai rămas doar zece.

Nu voi părăsi satul! Cine să aibă grijă aici?! Cine să repare?! Eu sunt constructor. Voi repara acoperișul, voi avea grijă de ferestre (…). Nu-mi voi abandona casa, ca să nu fiu jefuit”, mărturisește unul dintre locuitorii satului.

Principalele sale surse de venit sunt ajutoarele de la „Crucea Roșie” și banii pe care îi mai face în sat din vânzarea ouălor. Bărbatul, în vârstă de 65 de ani, nu primește o pensie. Rudele nu vin în vizită, și nici el nu are posibilitatea, așa cum și alți săteni, să meargă să-și vadă apropiații.

Anexarea de către Rusia în 2014 a peninsulei ucrainene Crimeea a fost urmată de un conflict armat cu separatişti proruşi în estul Ucrainei, care continuă şi în prezent în pofida numeroaselor armistiţii, soldat cu aproape 13.000 de morţi, conform cifrelor ONU.