Principală  —  IMPORTANTE   —   VIDEO/ Ceremonia de inaugurare: Maia…

VIDEO Ceremonia de inaugurare: Maia Sandu a venit pe jos, i-a oferit un buchet de flori mamei sale și s-a lăsat așteptată de Igor Dodon

Ceremonia de inaugurare a Maiei Sandu a avut parte de un program plin de evenimente. Șefa statului a venit pe jos la Palatul Republicii, a stat la semafor și a urcat treptele clădirii.

Asta în timp ce premierul Ion Chicu și șefa Parlamentului, Zinaida Greceanîi au ajuns cu mașinile de serviciu primind și o doză de huiduituri din partea simpatizanților Maiei Sandu adunați în fața Palatului.

În sală o așteptau lideri de partide, colegi, adversari politici, prelați și foști președinți. Din imagini au fost văzuți foștii președinți Mircea Snegur și Nicolae Timofti, Mitropolitul Basarabiei, Petru, Mitropolitul Moldovei, Vladimir, Episcopul catolic Anton Coşa sau rabinul Comunității Evreiești din Republica Moldova, Samson Izakson. Printre politicieni, au fost deputații PAS, Platformei DA, PDM, Pro Moldova de la care a lipsit liderul Andrian Candu. Socialiștii au fost reprezentați de Zinaida Greceanîi, care a venit ca președintă de Parlament, iar fracțiunea Șor de vicepreședintele Parlamentului, Vladmir Vitiuc.

Din liderii politici au venit Andrei Năstase, președintele Platformei DA și Renato Usatîi, președintele Partidului Nostru. În sală s-au mai aflat diplomați străini acreditați la Chișinău, deputați ai primului Parlament și alte persoane notorii.

Momente emoționante la finalul ceremoniei de inaugurare a președintei Maia Sandu. După ce a primit un buchet de lalele albe, șefa statului s-a îndreptat spre mama sa căreia i-a oferit florile.

Ulterior, pe jos și însoțită de colegi și susținători de-ai săi a mers pe jos la monumentul lui Ștefan cel Mare și Sfânt unde a depus o coroană de flori. Și aici a fost așteptată de mai mulți susținători de-ai săi și veterani ai războiului de pe Nistru.

Tot pe jos, a mers și la Președinție acolo unde urma să aibă loc o ceremonie de predare a puterii. Igor Dodon a fost nevoit să o aștepte 12 minute în holul președinției. A urmat o scurte întrevedere protocolară, fostul șef al statului a primit o diplomă și o copie a stindardului prezidențial și după 4 ani și o zi de mandat a părăsit sediul Președinției.

Procedurile de inaugurare s-au încheiat astfel, iar Maia Sandu este oficial cea de-a 6-a Președintă a Republicii Moldova. După ceremonia de transfer a puterii, Sandu a ieșit în curtea Președinției unde a inaugurat un pom de Crăciun și a anunțat că porțile instituției vor fi deschise și oricine dorește va putea intra pe teritoriu. Lucru care s-a și întâmplat într-un final, iar oamenii au dat buzna. Înainte de asta însă, în momentul în care a ajuns la Președinție, serviciul de pază a oprit la poartă mulțimea care o însoțea, spre nemulțumirea acestora.