Afacerile lui Șor | Alegeri în România | Suspendare din funcție la Penitenciarul nr. 17–Rezina | Sporuri salariale majorate pentru cadrele științifico-didactice | SĂPTĂMÂNA DE GARDĂ
Parlamentul European a solicitat accelerarea procesului de aderare a R. Moldova la Uniunea Europeană, în România au loc alegeri cruciale pentru viitorul țării, iar fugarul Ilan Șor s-a infiltrat pe piețele din Kârgâzstan și Emiratele Arabe Unite, înregistrând venituri de miliarde de ruble.
Săptămâna de Gardă poate fi ascultată pe Apple Podcasts, Overcast, Spotify (din afara R. Moldova) și privită pe canalul nostru de YouTube.
Comisia pentru afaceri externe din Parlamentul European a votat, pe 13 mai, Raportul anual al Parlamentului European privind R. Moldova. Documentul cere Comisiei Europene să ofere un sprijin mai consistent autorităților de la Chișinău pentru ca obiectivele să fie atinse, iar procesul de aderare să fie accelerat. Siegfried Mureșan, președintele Delegației Parlamentului European pentru relațiile cu R. Moldova, a declarat că a fost cerută și liberalizarea permanentă a comerțului dintre UE și țara noastră. Potrivit eurodeputatului, o liberalizare permanentă ar oferi mai multă predictibilitate producătorilor autohtoni și ar crește încrederea investitorilor în economia din R. Moldova. După votul din Comisia pentru afaceri externe, raportul urmează să fie dezbătut în plenul Parlamentului European în luna iunie.
Consiliul Superior al Magistraturii va propune președintei Maia Sandu numirea procurorului general Ion Munteanu și a avocatului Leonid Chirtoacă în funcția de judecător la Curtea Supremă de Justiție. Cei doi au acumulat cel mai mare punctaj în cadrul concursului lansat în luna martie de Consiliu. În prezent, la CSJ activează doar 9 judecători din cei 20 prevăzuți de legislație.
Condamnatul penal Ilan Șor, care se ascunde de justiția moldovenească în Federația Rusă, s-a infiltrat pe piețele din Kârgâzstan și Emiratele Arabe Unite ca să ocolească sancțiunile occidentale impuse Rusiei după invazia din Ucraina, arată o anchetă a jurnaliștilor de la RISE Moldova. Astfel, oligarhul își continuă operațiunile din Moscova, unde firmele sale îi aduc venituri de miliarde de ruble. RISE Moldova a descoperit un server care conectează mai multe site-uri de transferuri financiare și criptomonede, administrate de Ilan Șor și controlate de Kremlin. Printre acestea se regăsesc mai multe pagini web ale holdingului A7, al cărui asociat majoritar este Ilan Șor, ilan-shor.com, un domeniu ce poartă numele oligarhului, precum și site-ul unei firme înregistrate în Dubai. În aceeași listă mai apare și evrazia.su, site-ul organizației ruse Evrazia, cunoscută pentru promovarea propagandei Kremlinului în fostele republici sovietice și pentru legăturile sale cu Ilan Șor.
Aproximativ nouă mii de oameni au fost amendați după ce au primit bani din Rusia pentru a vota în favoarea unui candidat la alegerile prezidențiale din toamna anului 2024 și pentru a alege opțiunea NU la referendumul privind aderarea R. Moldova la UE. În timp ce unii achită amenzile și afirmă că și-au învățat lecția, alții încearcă să obțină anularea lor în instanțele de judecată, fiind ajutați de avocați recomandați de oamenii lui Șor, dar care pretind că lucrează „voluntar”. În ultimele săptămâni, ZdG a identificat zeci de persoane amendate pentru corupere electorală și a discutat cu acestea despre implicarea lor în „rețeaua Șor”. Într-un reportaj publicat pe canalul nostru de YouTube, găsiți mai multe mărturii ale persoanelor amendate pentru că și-au vândut votul.
Iar bașcana Autonomiei Găgăuze, Evghenia Guțul, o acolită a fugarului Ilan Șor, a primit încă 30 de zile de arest la domiciliu în dosarul privind gestionarea frauduloasă a fondurilor electorale. Organele de drept susțin că, în timpul campaniei electorale din 2023, contul bancar al concurentei Evghenia Guțul ar fi fost suplinit din surse financiare interzise de lege în sumă de 370 de mii de lei.
Veaceslav Dascal, directorul Penitenciarului nr. 17–Rezina, a fost suspendat din funcție. Suspendarea are loc la mai bine de o lună de la inițierea anchetei de serviciu în legătură cu eliberarea condiționată a unor persoane condamnate la detenție pe viață, după modificările operate la Legea amnistiei. Conform ordinului semnat de ministra Justiției și consultat de ZdG, Veaceslav Dascal a fost suspendat din funcție până pe 5 iunie. Funcția de director al Penitenciarului Rezina va fi asigurată în această perioadă de către Adrian Paterău, comisar de justiție. Într-o anchetă din aprilie, ZdG a scris că, pe lângă modificările la Legea amnistiei, mai mulți interlopi periculoși au beneficiat și de „suportul” conducerii Penitenciarului nr. 17 Rezina, care a susținut în majoritatea cazurilor demersurile privind amnistia.
Fostul deputat traseist Vladimir Vitiuc, constatat în 2022 cu avere nejustificată de peste jumătate de milion de lei, a pierdut la Curtea de Apel Centru litigiul cu Autoritatea Națională de Integritate. Fostul parlamentar solicitase instanței să anuleze actul emis de Autoritatea Națională de Integritate, însă judecătorii i-au respins cererea ca fiind neîntemeiată. Vladimir Vitiuc a ajuns în Parlament în 2005 pe listele Partidului Comuniștilor. În decembrie 2015, împreună cu alți 13 deputați comuniști, a părăsit rândurile formațiunii și a aderat la Partidul Democrat din Moldova, controlat atunci de Vladimir Plahotniuc. Cinci ani mai târziu, Vitiuc a părăsit și Partidul Democrat, aderând la fostul partid Șor. Ulterior a părăsit și această formațiune.
În timp ce deputații au votat în prima lectură un pachet de legi ce prevede interzicerea plasării pe piața din R. Moldova a pliculețelor cu nicotină, mai multe site-uri distribuie constant articole care promovează aceste produse ca fiind o alternativă „mai puțin dăunătoare” pentru fumătorii care vor să renunțe la țigări. Textele cu iz de promovare a industriei tutunului nu sunt marcate ca fiind publicitare, iar majoritatea instituțiilor media care le publică neagă că au primit bani pentru asta sau refuză să discute la subiect. Articolele de promovare a „alternativelor mai puțin dăunătoare” îi citează deseori pe unii medici locali, dar și experți naționali și internaționali. Deși susțin că nu sunt plătiți pentru opiniile lor, ZdG a constatat că unii dintre ei au realizat studii finanțate de companii din industria tutunului. Alții spun că nu știu cum au ajuns să fie citați în presă. Un articol amplu despre cum sunt promovate mascat interesele industriei tutunului în cazul pliculețelor cu nicotină, găsiți pe zdg.md.
Un controlor de trafic aerian, în vârstă de 26 de ani, și-a pus capăt zilelor. Tragedia a avut loc pe 13 mai. Jurnal.md scrie că tânărul, care era angajat al Întreprinderii de Stat pentru Utilizarea Spațiului Aerian și Deservirea Traficului Aerian „MoldATSA”, avea „probleme serioase cu șefii săi”. Autoritatea Aeronautică Civilă a anunțat că a inițiat o anchetă în cadrul întreprinderii.
Începând cu 1 septembrie 2025, circa 4000 de cadre științifico-didactice și cercetători din universitățile din Moldova vor beneficia de sporuri salariale majorate. Potrivit unei decizii a Guvernului, sporul lunar pentru titlul de doctor habilitat sau profesor universitar ar urma să crească de la 1 100 de lei la 4 500 de lei, iar pentru titlul de doctor în științe sau conferențiar universitar – de la 600 la 4 000 de lei. Autoritățile din educație susțin că în urma modificărilor legislative, mărimea salariului va ajunge până la 21 400 de lei pentru un post de profesor universitar și 19 960 de lei pentru un post de conferențiar universitar.
Dan Perciun, ministrul Educației și Cercetării: „În cuantumul total salarial, asta ar presupune o majorare de circa 20%. Sunt majorări semnificative cu care venim și pe care le considerăm a fi foarte importante pentru a menține cei mai buni profesori universitari și, în același timp, a crește atractivitatea acestei profesii”.
Ancheta ZdG „Beneficiarii” abuzului, realizată de Daniela Calmîș, în care am arătat cum adulții plasați în centrele de plasament din țară sunt bătuți cu polonicul în cap, exploatați prin muncă până la deces și abuzați sexual în schimbul țigărilor, a fost premiată la categoria Presa scrisă în cadrul Concursului Tulip Press Awards 2025. Colega noastră Luminița Cauliuc s-a ales cu o mențiune pentru articolele în care a relatat despre agresorii domestici. Concursul a fost organizat de Centrul Pentru Jurnalism Independent, cu suportul financiar al Oficiului Ambasadei Regatului Țărilor de Jos.
În aceste zile se decide viitorul României. Lupta finală se dă între candidatul proeuropean independent Nicușor Dan și George Simion, liderul partidului izolaționist AUR. Pentru turul doi al scrutinului, pe teritoriul R. Moldova au fost deschise 64 de secții de votare. Românii din Republica Moldova au început să voteze de vineri, 16 mai, și o pot face pe tot parcursul zilelor de sâmbătă și duminică, între orele 07:00 și 21:00. Joi, 15 mai, în Turcia au avut loc primele discuții directe între Rusia și Ucraina de la începutul războiului. Deși propunerea a venit din partea dictatorului rus Vladimir Putin, acesta a refuzat să participe la negocieri, trimițându-i la Istanbul pe Vladimir Medinski, consilier prezidențial, și ministrul adjunct de externe, Mihail Galuzin.
Săptămâna aceasta, invitata unei ediții speciale a Podcastului ZdCE a fost Marta Kos, comisara europeană pentru Extindere, care a vorbit despre drumul R. Moldova spre Uniunea Europeană și conflictul transnistrean. Interviul poate fi găsit pe canalul nostru de YouTube. Iar duminică, 18 mai, publicăm un nou episod. Colega noastră Natalia Zaharescu a discutat cu istoricul Ștefan Bejan despre curentul suveranist, care a luat amploare în mai multe țări europene.