Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Victor Pușcaș, fostul președinte al…

Victor Pușcaș, fostul președinte al Curții Constituționale și unul din autorii Constituției R. Moldova, a decedat

Victor Pușcaș, fostul președinte al Curții Constituționale și unul din autorii Constituției R. Moldova, a decedat la vârsta de 80 de ani. Despre acest lucru a anunțat familia acestuia printr-un mesaj pe rețelele de socializare.

„Cu profundă tristețe și durere în suflet, Vă anunțăm despre faptul că astăzi a trecut în neființă, la vârsta de aproape 80 de ani, un om de o însemnătate deosebită în viața noastră, a unui om mare pentru statul nostru, a unui om – epocă – tatăl, bunelul, străbunelul nostru iubit, domnul Victor Pușcaș.”, se arată în mesaj.

Cu detalii despre ceremonia de rămas-bun și slujba de înmormântare, care vor avea loc sâmbătă, 24 Iunie 2023, începând cu orele 10:00, membrii familiei spun că vor reveni pe parcursul zilei de vineri, 23 iunie.

Victor Pușcaș s-a născut la 18 iulie 1943. Acesta a fost jurist, politician, demnitar de stat, doctor în drept și cercetător științific.

În anii 1994-1995 este ministru pentru relaţiile cu Parlamentul R. Moldova. În anii 1995-2001 deţine funcţia de preşedinte al Curţii Supreme de Justiţie. La 15 februarie 2001 este desemnat judecător al Curţii Constituţionale din Republica Moldova pe un mandat de 6 ani. La 27 februarie 2001 este ales Preşedinte al Curţii Constituţionale. În 2007 este numit în funcţia de judecător al Curţii Constituţionale pentru al doilea mandat de 6 ani.

Victor Pușcaș a participat la elaborarea Constituţiei R. Moldova, Concepţiei reformei judiciare şi de drept, a legilor privind organizarea şi funcţionarea Curţii Constituţionale, contenciosul administrativ, organizarea judecătoreasca, statutul judecătorului, Codului de procedură penală ş.a.

Acesta a fost decorat cu medalia „Meritul Civic” (1996) şi Ordinul Republicii (1999). Totodată, Pușcaș este cetăţean de onoare al capitalei statului Texas, SUA, or.Austin.