Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Ursula von der Leyen și-a…

Ursula von der Leyen și-a anunțat candidatura pentru un al doilea mandat de președintă a Comisiei Europene

Sursa foto: Kay Nietfeld / dpa / picture alliance / Getty Images

După luni de speculații, actuala președintă a Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și-a anunțat candidatura pentru viitoarele alegeri europene din iunie. Potrivit Politico, anunțul a fost făcut în timpul unei conferințe de presă susținute în cadrul unui eveniment desfășurat la Berlin, organizat de partidul președintei Comisiei, Uniunea Creștin-Democrată (CDU).

„Am candidat în 2019 pentru că eu cred cu tărie în Europa. Europa este acasă pentru mine, așa cum este Saxonia Inferioară, iar când s-a pus întrebarea dacă mi-aș putea imagina să devin președinte al Comisiei Europene, am spus imediat, intuitiv, da. Astăzi, cinci ani mai târziu, iau o decizie foarte conștientă”, a declarat von der Leyen.

Acest lucru o plasează într-o poziție privilegiată pentru a obține un al doilea mandat în fruntea Comisiei UE.

În luna iulie 2019, eurodeputaţii au ales-o pe Ursula von der Leyen, fost ministru german al apărării, în funcţia de preşedinte al Comisiei Europene, cu 383 de voturi pentru, 327 împotrivă şi 22 de abţineri.

Mandatul Comisiei Von der Leyen trebuia să înceapă la 1 noiembrie, dar a fost amânat cu o lună din cauza respingerii a trei candidaţi la postul de comisar european de către eurodeputaţi.

Von der Leyen, prima femeie aflată la conducerea Comisiei, a ghidat blocul comunitar în timpul unei pandemii mondiale și al primului conflict major pe teritoriul european din ultimele decenii. Ea a avut un rol esențial în prezentarea sprijinului continuu al UE pentru Ucraina, care a încercat să respingă invazia pe scară largă a Rusiei, prin numeroasele sale deplasări în capitala țării vecine.