Principală  —  Ştiri   —   UPDATE: Orfana respinsă de 3…

UPDATE: Orfana respinsă de 3 spitale cu 10 zile în urmă, a fost luată azi de aviația sanitară. Medicii sunt foarte rezervați

După ce ieri, 1 noiembrie 2017, ZdG a scris despre cazul Niculinei Bulat, o tânără de 20 de ani aflată în hemodializă, că a fost respinsă de instituțiile medicale având burta plesnită din cauza suprlusului de lichid, azi pacienta a fost luată de  Aviasan și transportată la Chișinău.Ieri, ZdG a publicat istoria Niculine Bulat care s-a adresat la ambulanța din Drochia în noaptea de 21 octombrie, acuzând că i s-a spart burta și curgea lichid. Tânăra a ajuns pe la 4 noaptea la spitalul din Drochia cu un pampers în zona buricului, căci lichidul se scurgea neîncetat din rană. Cu toate acestea, medicii de la Drochia i-ar fi spus că nu pot să îi scoată lichidul, că un ajutor specializat i-ar putea fi acordat la Bălți, dar nu îi vor oferi ambulanța, să își caute singură transport.

Niculina se simțea foarte rău, și verișoara ei a găsit pe la 5 dimineața o mașină privată pentru care au plătit 500 de lei ca să ajungă la Bălți. Acolo i-a fost extras o parte din lichid, i-a fost suturată rana și a fost iar trimisă acasă, fără să i se acorde spitalizare sau transport medical.

Verișoara Niculinei, Mariana, a procurat singură medicamente pentru prelucrarea rănii și pentru combaterea durerii, și i-a aplicat singură pansamente în condiții casnice, dar situația se agrava încontinuu: Nicoleta nu mai putea mânca, bea, merge.

Ieri seara, la câteva ore după publicarea articolului ZdG, Niculina a fost contactată de reprezentanții Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale și i s-a comunicat că va fi preluată de o ambulanță și transportată pentru îngrijiri medicale la o instituție specializată. Totodată, pe la 9 seara, ea a fost vizitată de medicul de familie din sat.

În dimineața zilei de astăzi, Niculina a fost luată de la domiciliu de o ambulanță de la Drochia, și internată pentru câteva ore în secția de reanimare, în așteptarea ambulanței Aviasan. La sosirea medicilor de la serviciul de aviație sanitară, Niculina a fost consultată și îmbarcată pentru transportare la un spital din Chișinău, iar rudele spun că au fost informate oficial că starea Niculinei este extrem de gravă și că nu există garanții că va supraviețui acestui drum. În prezent Niculina se află în drum.

Boris Gâlcă, numit de curând secretar general al Ministerului Sănătății, a declarat pentru ZdG că va supraveghea personal cazul. Vom reveni cu detalii.

Amintim că ZdG a monitorizat acest caz pe parcursul a 10 ani, contactând periodic cu Ministerul Sănătății, pentru a semnala încălcarea dreptului la îngrijiri medicale asigurate pentru o minoră, orfană, aflată în dializă de la vârsta de 9 ani.

UPDATE:

2 noiembrie, ora 14.33: ”Pacienta a ajuns la Chișinău. Este internată în secția Terapie Intensivă la Spitalul de Urgență. Este format un consiliu medical pentru evaluare și monitorizare. Tot suportul psiho-emoțional va fi asigurat”, a comunicat pentru ZdG Boris Gâlcă, secretar general al Ministerului Sănătății.

2 noiembrie, ora 16.47: ”Starea Niculinei este foarte rezervată. Este indicată o intervenție chirurgicală urgentă, deoarece pe locul unde a avut rana la burtă e de fapt o hernie strangulată, intestinul este ieșit în afară. Este un proces de necroză, care cauzează complicații. Totodată, nu o putem opera imediat, căci este într-o stare foarte slăbită, are tensiunea foarte joasă. Îi facem perfuzii, este monitorizată și pregătită pentru o operație de urgență în această seară. Va fi operată de un profesor foarte experimentat. Nu o puteți vizita acum,” a comunicat Mihail Ciocanu de la Spitalul de Urgență.

2 noiembrie, ora 17.02: Verișoara Niculinei, Mariana, care a îngrijit-o în ultimele luni, a fost pentru prima dată vizitată de asistenta socială din sat. Aceasta i-a propus să scrie cereri de a primi sprijin în calitate de asistent personal al persoanei cu disabilitate și să mai scrie o cerere către Fondul republican de Asistență Socială pentru a primi ajutor material și pentru recompensarea cheltuielilor suportate pentru îngrijirea Niculinei și transportarea acesteia prin spitale. Mariana a comunicat pentru ZdG că anterior solicitase așa ajutor de la asistența socială, dar a fost refuzată, spunându-i-se că nu există mijloace disponibile.