Principală  —  IMPORTANTE   —   Unul are casă de milioane,…

Unul are casă de milioane, altul este latifundiar: Cine sunt cei mai bogați judecători ai Curții Constituționale

Actualii judecători ai Curții Consituționale, aleși în august 2019, nu se remarcă cu noi achiziții pentru anul trecut. Pe lângă funcțiile deținute la Înaltea Curte, aceștia câștigă surse financiare și din alte activități, fie didactice, științifice sau afaceri. Ziarul de Gardă a realizat o radiografie a declarațiilor judecătorilor și a constatat că cei mai bogați sunt Vladimir Țurcan și Eduard Ababei.

Vladimir Țurcan, președintele CC – Casă de 2 mln. de lei, două apartamente și un Lexus

Vladimir Țurcan

Pentru Vladimir Țurcan anul 2019 a fost mai generos. A avut un salariu în valoare de 186 de mii de lei din funcția de președinte al Curții Constituționale. Venitul familiei fostului deputat socialist a fost însă completat și din alte surse. În declarația sa de avere și interese personale pentru anul 2019, președintele Înaltei Curți indică și o compensație neimpozabilă de 37 de mii de lei, cât și venit din funcția de parlamentar deținută până în luna august 2019 – peste 129 de mii de lei. Alte peste 119 mii de lei, acesta i-a agonisit din pensia de la Ministerul Afacerilor Interne (actual CNAS).

Pe numele președintelui CC sunt înregistrate două terenuri, ambele dobândite în anul 2001, ce valorează peste 736 de mii de lei. Țurcan a câștigat încă 700 de mii de lei după ce și-a vândut un apartament în luna septembrie, anul trecut, cu o suprafață de 103 m.p. Familia Țurcan are în posesie două apartamente și o casă de locuit de 363,9 m.p., ce valorează peste 2 milioane de lei.

Vladimir Țurcan conduce o mașină luxuoasă de model Lexux RX-200T fabricată în anul 2015 și cumpărată în anul 2016, care indică că valorează doar 10 mii de euro.

Liuba Șova, proprietara a două apartamente ce valorează peste jumătate de milion de lei

Liuba Șova

În declarația Liubei Șova, nu sunt înregistrate mari modificări după ce a intrat în funcția de judecătoare la CC. Pe lângă salariul de peste 112 mii de lei de la Curtea Constituțională, sunt indicate și un șir de venituri obținute în urma închirierii unor spații – peste 35 de mii de lei. Alte circa 4 mii de euro Șova le-a avut salariu de la WORKforce Leasing S&R GmbH, Erfurter, Gotha, Germania.

Totodată, Liuba Șova deține în proprietate două apartamente: unul – din 2011, cu suprafața de 49,2 m.p. și altul – din 1999, cu suprafața de 50,9 m.p.,ce valorează peste jumătate de milion de lei. Șova deține precum și 17 acțiuni la Întreprinderea mixtă „TIR EX-PETROL” SA, cu tipul de activitate: păstrare și depozitare; combustibil, materiale lubrificante; stații de alimentare a autovehiculelor; produse de îngrijire auto, unde indică o valoare de 6 lei.

Nicolae Roșca – venit mai mare din activitatea didactică, decât cea de la CC

Nicolae Roșca

Potrivit declarației de avere și interese personale, Nicolae Roșca, pe parcursul anului 2019, a câștigat un salariu mai mare din din activitatea în calitatebde conferențiar universitar la USM – 149 489 lei, iar din cea de judecător a Curții Constituționale, cu 870 de lei mai puțin – peste 148 619 lei. În aceeași perioadă, soția sa, Alla Roșca, profesoară la un liceu din Chișinău, a ridicat un salariu de peste 86 de mii de lei.

Familia Roșca deține două apartamente, ce valorează aproximativ 467 de mii de lei și un automobil Toyota Corolla fabricat în 2010 și cumpărat în același an cu 2017 mii lei. În conturile bancare soții Roșca păstrau puțin peste 250 de mii de lei.

Domnica Manole – nicio achiziție în 2019

Domnica Manole

După numirea în funcția de judecătoare la Curtea Constituțională, Domnica Manole în declarația sa de avere nu indică nicio achiziție. Pentru 2019, judecătoarea a ridicat un salariu anual de peste 137 de mii de lei. Totodată, circa 261 de mii de lei, magistrata și-a completat venitul din pensia CNAS. Manole este proprietară a unui apartament dobândit în 2010, ce costă puțin peste 942 de mii de lei. Aceasta mai deține un garaj și o altă avere impobiliară ce valorează circa 135 de mii de lei.

Din 2018, Domnica Manole conduce un autoturism NISSAN MURANO, fabricat în 2017, ce costă 14 100 de euro, iar din 2011 este proprietara unei Dacia-Logan de 40 de mii de ei.

Eduard Ababei – magistratul CC cu locuință de milioane

Eduard Ababei

Eduard Ababei a avut anul trecut un venit de peste jumătate de million de lei din activitatea de avocat, iar soția sa a câștigat aproape două milioane și jumătate de lei tot în calitate de avocat, potrivit declarației de avere. Familia are propriul birou de avocați BAA „Eduard și Lilia Ababei”. Alte 125 de mii de lei, Eduard Ababei le-a obținut din funcția de judecător la Curtea Constituțională, iar peste 8 000 de lei a câștigat din activitatea didactică la USM.

Eduard Ababei a semnat două contracte de vânzare – cumpărare, valoarea cărora depășește un milion de lei. Totodată, a vândut un automobil RENAULT KOLEO ce indică că valoreaza 100 de mii de lei.

Familia Ababei este latifundiară. Anul trecut a cumpărat peste două sute de terenuri agricole. La capitolul bunuri imobile, în 2019 soții Ababei au devenit proprietarii unei case de locuit de 152,4 m.p. ce valorează circa 2 milioane de lei. În posesia Ababei este trecut un spațiu commercial, un apartament și încă o casă de locuit de 120 de metri pătrați, obținută în 2016 cu 390 de mii de lei. În 2017, familia Ababei a cumpărat o mașină nouă de marca Volvo cu 45 300 euro.

Serghei Țurcanu

Serghei Țurcanu a avut anul trecut un venit de aproape 123 mii lei din salariul de la Curtea Constituționană, iar de la CSM – peste 98 de mii de lei. Alte 100 de mii de lei a obținut Țurcanu din activitatea didactică și științifică.

Din 1995, acesta este proprietarul unui apartament de 54 metri pătrați, estimat la 290 mii lei și a unui garaj achiziționat în 2007. În 2017, Serghei Țurcanu și-a cumpărat o mașină de model „Toyota Prius” pentru care a dat 70 de mii de lei.

În conturi bancare, familia Țurcanu păstra la începutul anului curent, peste 200 de mii de lei și peste 11 mii de euro.