Uniunea Națională a Barourilor din România face apel la respectarea independenței profesiei de avocat în R. Moldova

Uniunea Națională a Barourilor din România (UNBR) a emis o declarație privind modificările recente aduse Legii cu privire la avocatură din R. Moldova. Uniunea își exprimă profunda îngrijorare față de adoptarea legilor fără o consultare prealabilă cu avocații. UNBR condamnă orice acțiune legislativă care afectează independența, autonomia și funcționarea democratică a avocaturii.
Uniunea Avocaților din R. Moldova (UA) a declarat grevă generală după ce s-au declarat nemulțumiți de faptul că noile modificările făcute la Legea privind avocatura nu au fost consultate cu UA și avocații în particular.
„Profesia de avocat este un pilon esențial al statului de drept, iar autonomia sa nu este negociabilă și nici subordonată intereselor politice. Reglementările care vizează structura organelor de autoguvernare ale profesiei, interzicerea mandatelor succesive, modificarea mecanismelor disciplinare sau restrângerea accesului în funcții de reprezentare, adoptate într-un mod lipsit de transparență, subminează direct principiile fundamentale ale unei profesii de avocat libere și constituie un atac asupra democrației și drepturilor fundamentale ale cetățenilor”, se arată în declarația UNBR
UNBR atrage atenția asupra Principiilor de bază ale ONU privind rolul avocaților – mai precis, asupra articolului 16, dar și asupra Convenției Consiliului Europei pentru protecția profesiei de avocat (art.4):
- „16. Guvernele se asigură că avocații (a) sunt capabili să își îndeplinească toate funcțiile profesionale fără intimidare, piedică, hărțuire sau ingerință improprie; […]
- „3. Părțile se vor asigura că asociațiile profesionale sunt consultate în timp util și eficient cu privire la propunerile guvernului pentru orice modificare a legislației, a normelor procedurale și administrative care afectează în mod direct activitățile profesionale ale avocaților și reglementarea profesiei”.
Uniunea Națională a Barourilor din România (UNBR) a făcut apel la autoritățile din R. Moldova să respecte principiile consultării publice și să evite orice formă de ingerință în organizarea profesiei de avocat.
„Este de neînțeles cum un stat aflat în plin parcurs de aderare la Uniunea Europeană poate adopta asemenea modificări cu impact sistemic asupra profesiei de avocat, fără o corelare cu legislația europeană în materie și fără a se inspira din bunele practici ale altor state membre. (…) UNBR este solidară cu Uniunea Avocaților din R. Moldova și cu toți colegii avocați care își apără demn și argumentat profesia și rolul constituțional. Nu poate exista o justiție echitabilă fără o avocatură independentă.
Îndemnăm autoritățile competente din R. Moldova să revină la dialog instituțional, să respecte principiile consultării publice și să evite orice formă de ingerință în organizarea profesiei de avocat, care trebuie să rămână liberă, autonomă și ghidată de propriile standarde de etică și responsabilitate profesională”, potrivit declarației UNBR.
Ministerul Justiției din R. Moldova a anunțat că luni, 14 iulie, va avea loc o ședință comună cu scopul de a facilita dialogul între avocați, autorități, reprezentanți ai Parlamentului și alte părți vizate, după ce Uniunea Avocaților din R. Moldova (UA) a declarat grevă generală. Decizia UA vine în urma nemulțumirilor vizavi de unele modificări legislative făcute de Parlament la ședința din 10 iulie. Potrivit lui Dorin Popescu, președintele UA, amendamentele votate „Omoară independența și libertatea profesiei”.
Pe 14 iulie, Avocatul Poporului a venit cu o poziție privind procesul de adoptare a modificărilor la Legea nr. 1260/2002 cu privire la avocatură. „O asemenea abordare încalcă cerințele de transparență decizională, prevăzute de Legea nr. 239/2008 privind transparența în procesul decizional, și se abate de la standardele naționale și internaționale privind consultarea efectivă a părților interesate”, potrivit comunicatului emis de Oficiul Avocatului Poporului.