Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Uniunea Europeană va avea în…

Uniunea Europeană va avea în premieră o lege a libertăţii presei

Parlamentul European urmează să adopte azi Legea pentru libertatea presei, prima de acest gen, menită să-i protejeze pe jurnalişti, să combată amestecul în deciziile editoriale şi să sporească transparenţa asupra proprietăţii instituţiilor de presă, transmite TV5Monde.

Europarlamentarul german Sabine Verheyen, raportorul textului spune că legea este răspunsul la ameninţările adresate presei în întreaga lume, inclusiv în Europa, de la asasinarea unei jurnaliste de investigaţie din Malta până la atacurile împotriva libertăţii şi pluralismului din Ungaria sau Polonia.

Legislaţia stabileşte obligaţii pentru ţările Uniunii Europene de a garanta mai bine independenţa editorială şi funcţională a presei publice, în special prin finanţare „durabilă şi previzibilă”. Textul se referă în special la respectarea secretului surselor jurnalistice şi la interzicerea implementării tehnologiilor de supraveghere, cum ar fi programele informatice spion, folosite de jurnalişti dar şi împotriva acestora. Franţa a insistat în timpul negocierilor să includă excepţii în numele securităţii naţionale, dar în cele din urmă excepţiile au fost strict limitate, iar referirile la securitate lipsesc.

Protecţia conţinutului jurnalistic pe internet

Legea prevede, de asemenea, măsuri de protejare a conţinutului jurnalistic de posibilele abuzuri pe platformele online, care sunt împiedicate să şteargă sau să restricţioneze în mod arbitrar articole sau reportaje video. Legea introduce şi obligaţii de transparenţă privind proprietatea mass-media. Va fi înfiinţat şi un Comitet European independent pentru Servicii Media, format din reprezentanţi ai autorităţilor naţionale de reglementare, care va trebui să asigure o supraveghere mai strictă a concentrărilor din acest sector care riscă să afecteze pluralismul şi concurenţa. Un deputat olandez a atras atenţia că legea va fi eficientă doar dacă executivul european va asigura aplicarea ei strictă prin tragerea la răspundere a guvernelor care exercită presiuni asupra presei. În schimb, un europarlamentar francez de extremă dreapta a acuzat Uniunea Europeană că acaparează o competenţă naţională a statelor membre şi că încearcă să înfiinţeze „un minister al adevărului”. Textul trebuie să fie în continuare adoptat în mod oficial de Consiliu European.