Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Un nou „război fito-sanitar” cu…

Un nou „război fito-sanitar” cu Rusia? Cum îl depășim?  

sondaj_petru grozavu

Rusia a interzis importul produselor agricole din R. Moldova, acuzând Chișinăul de lipsă de cooperare. Interdicțiile vin la o lună după ce Consiliul European aproba majorarea cotelor de export la o serie de produse agricole moldovenești. 

Motivele invocate de Rosselhoznadzor ar fi de ordin fito-sanitar: produsele moldovenești ar conține dăunători care pot afecta sănătatea consumatorilor. Nu e pentru prima oară când agricultorii din R. Moldova sunt scoși de pe piața rusă de Rosselhoznadzor.

Vasile Mârzenco, Federația Națională a Fermierilor

Nu e prima oară când Rosselhoznadzolul ne declară război. A fost același lucru, ani în urmă, cu vinurile, conservele, cu alte produse. În mod logic, ar trebui să urmeze ceea ce s-a întâmplat cu producătorii de vin, care, puși în gardă de același Rosselhoznadzor, au investit în tehnologii, în utilaje moderne și azi sunt concurenți pe piețele europene… 

Eu nu exclud că ar putea exista probleme de ordin fitosanitar. Dar nu în măsura în care să treci pe listă neagră toată Moldova. Este o decizie cu subtext politic, ca să-i scoată în stradă și pe agricultori, așa cum îi scot pe găgăuzi la Vulcănești ca să protesteze împotriva Maiei Sandu. Lucrurile, pe seceta asta și așa nu sunt simple în agricultură, dar dacă se mai fac presiuni și din afară, e grav de tot. 

Autoritățile trebuie să intervină. Producătorii agricoli trebuie înțeleși, că nu-i șagă: un producător care are zeci de hectare de livadă și produce mii de tone de fructe să fie brusc blocat. Soluția? Alte piețe de desfacere sau subvenții din partea statului, ca producătorii să poată ieși cel puțin la „0”, numai nu în pierdere, ca la anul să-și poată relua activitatea. Poate între timp se clarifică lucrurile și cu situația asta regională, că aici e buba cea mare. 

Iulia Haitarlî, ANSA, șef-adjunct de Direcție  

Eu nu aș zice că e chiar război. Da, sunt anumite probleme, dar căutăm să le facem față. La toate notificările venite din partea Federației Ruse ei au fost întotdeauna informați asupra deciziilor întreprinse în privința loturilor returnate în R. Moldova, așa că sunt o dezinformare acuzațiile Rosselhoznadzor-ului de lipsă de cooperare. Ce va urma? Acum se analizează informația ajunsă la noi, vedem, analizăm, vom decide ce facem, vom veni cu un răspuns către Federația Rusă. Cred că o să luăm o decizie comună. Cât va dura, e greu de spus. Poate fi si două-trei săptămâni, dar poate fi și mai mult. Ce va fi cu producătorii agricoli? În prezent, R. Moldova exportă în peste 80 de state, se deschid piețe noi, se deschid și oportunități noi pentru exportatori.   

Alexandru Slusari, Asociația Forța Fermierilor

Alexandru Slusari, Asociația Forța Fermierilor

Nu „fitosanitar”. Este război economic, iar decizia – una politică. Eu admit că pot fi abateri de la normă. De la începutul anului 2022 au fost depistate 13 cazuri de infectare a producției de mere. Și pentru 13 cazuri să fie interzise pe piața rusă 31 de raioane, două municipii și o autonomie teritorială? Nu-u-u, aici nu miroase a fitosanitărie. Noi trebuie să înțelegem câteva momente. Federația Rusă a intrat acum într-o relație mult mai strânsă cu Iranul, iar Iran este principalul concurent al R. Moldova pe piața fructelor din Rusia. Mai adăugăm aici statutul R. Moldova de țară candidat la UE și concluziile sunt clare. Nu  e clară, cel puțin pentru mine, poziția autorităților R. Moldova. Cineva, cumva încearcă să rezume această situație la probleme fito-sanitare. Rosselhoznadzorul nu vine în timpul apropiat încoace. Acest embargou e pentru mai mult timp, cel puțin pentru sezonul agricol 2022-2023. Acuma e nevoie de salvat ramura, de declarat starea de urgență în agricultură (la seceta care era s-a mai adăugat un argument foarte serios pentru starea de urgență) Și mai e nevoie de un plan de măsuri în sprijinul pomicultorilor. Trebuie urgentată semnarea acordului de liber schimb cu Egipt, despre care tot aud de 10 ani. Egipt este o țară cu peste 100 de milioane populație și o piață potențială pentru R. Moldova, pentru soiuri care nu vor merge în UE și nici în alte țări, deocamdată doar în Rusia. Dar acest lucru nu se va întâmpla foarte rapid. Pomicultura și viticultura trebuiesc ajutate să supraviețuiască. E necesar de emis decizia de amânare a plăților scadente față de creditori, față de bănci, de alți creditori, fără calcularea penalităților. Doi: de acordat anumite facilități fiscale pentru pomicultori și viticultori Și 3: de adresat către partenerii externi pentru a obține resurse financiare măcar pentru mici compensații. Dar pe Rusia nu cred că putem conta.