Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Un nou partid pe scena…

Un nou partid pe scena politică a R. Moldova: „CUB garantează aderarea completă a R. Moldova la UE până în anul 2030 și crearea unor spații comune integrate cu România”

Un nou partid politic urmează să fie înregistrat în R. Moldova. Despre aceasta au anunțat marți, 1 noiembrie, membrii Coaliției pentru Unitate și Bunăstare (CUB) în cadrul unei conferințe de presă. Partidul politic va fi „de inspirație liberală, de centru-dreapta, pro-european”, potrivit lui Igor Munteanu, unul dintre fondatorii CUB.

„Acest proiect politic este pregătit de mai mult timp, dar am considerat că în această săptămână vom ajunge la fructificarea efortului nostru colectiv, a echipei pe o vedeți alături de noi și a multor persoane și personalități din spațiul public care se vor alătura acestui efort în ziua de 5 noiembrie, atunci când CUB va avea congresul de constituire.

Dorim să avem o opțiune fermă pentru dezvoltarea economică a R. Moldova. Vrem să promovăm ideile liberale și ideile legate de dezvoltarea economiei: inițiativa privată, concurență sănătoasă și statul minimal. Ne dorim să punem capăt risipei banilor publici și dictaturii birocrației corupte și meschine”, a afirmat fostul deputat al Platformei Demnitate și Adevăr, Igor Munteanu.

Totodată, membrii viitoarei formațiuni politice au pregătit mai multe „garanții”.

„CUB garantează aderarea completă a R. Moldova la Uniunea Europeană până în anul 2030, crearea unor spații comune integrate cu România, ceea ce va stimula potențialul, resursele și instituțiile celor două state într-un proiect de unitate națională care să asigure idealului nostru recunoaștere internațională. În economie, CUB va garanta deschiderea locurilor de muncă, dezvoltarea economică durabilă, descentralizarea efectivă a puterii de stat și politici de bunăstare în care clasa de mijloc va putea crea, fără a se teme de abuzuri, fără a căuta protecție din partea partidelor politice, bucurându-se de reguli clare.

CUB va garanta o justiție dreaptă și efectivă, instituind un sistem de verificare și monitorizare a veniturilor și integrității celor care reprezintă statul, ceea ce va permite selectarea angajaților pe criterii de meritocrație adevărată, educându-i să fie decenți, dedicați interesului public, competenți, dar și să primească salarizarea pe care o merită din partea statului”, a mai spus Igor Munteanu.

Partidul se va alinia liberalilor europeni – ALDE/Renew Europe.

Printre membrii fondatori ai CUB se numără foștii ambasadori ai R. Moldova în Japonia, SUA și Lituania – Vasile Bumacov, Igor Munteanu și Igor Klipii și experții Veaceslav Ioniță, Rodica Gramma, Igor Boțan și Anatol Țăranu.

Comitetul pentru Unitate și Bunăstare a publicat prima declarație, intitulată „Declarație de susținere a Ucrainei pentru obținerea statutului de țară candidată la aderarea la Uniunea Europeană”, la sfârșitul lunii mai a anului 2022. În document se menționează că formarea acelui Comitet a venit ca „reacție la războiul de agresiune rus, purtat pe teritoriul Ucrainei”.