Principală  —  IMPORTANTE   —   ULTIMA ORĂ! A fost desemnat…

ULTIMA ORĂ! A fost desemnat un nou președinte interimar al Curții de Apel Chișinău

Foto: ZdG

Magistratul Anatolie Minciună a fost desemnat președinte interimar al Curții de Apel Chișinău. O decizie în acest sens a fost luată marți, 14 septembrie, de către Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), după ce cererea magistratei Ana Panov, în acest sens, care a asigurat până acum interimatul acestei funcții, a fost respinsă de Consiliu.

Anatolie Minciună este judecător încă din 1991. În 2008 a fost promovat la Curtea de Apel Chişinău. A obţinut funcţia datorită membrilor CSM, pentru că a fost respins de președintele Voronin, care i-a adus mai multe acuzaţii grave. Potrivit documentelor, în urma investigaţiilor s-a stabilit că cheltuielile şi proprietăţile sale nu corespund veniturilor declarate. În acelaşi document, preşedintele de atunci scria că Anatolie Minciună a achitat autoritatea criminală David Mereşinschi, alias „Debil”, şi membrii grupului acestuia, inculpaţi pentru comiterea unor acte de şantaj. La începutul anului 2008, la o solicitare repetată venită din partea CSM, Voronin nu s-a mai opus, iar Anatolie Minciună a ajuns la Curtea de Apel Chişinău.

Anatolie Minciună

În 2015, numele judecătorului Anatolie Minciuna a figurat într-un dosar de corupție.

Averea judecătorului Minciună

În ultima sa declaraţie de avere și interese personale, cea pe anul 2020, Anatolie Minciună declară că a ridicat un salariu de 337 609 lei de la Curte de Apel Chișinău și 600 de lei de la Institutul Național al Justiției.

Tot aici, Minciună menționează că deţine mai multe terenuri, extravilane și agricole, o vilă în Truşeni, mun. Chişinău, şi un apartament de 71 m.p., dobândit în 2014, în blocul construit special pentru judecători, la un preţ de 360 de euro pentru un metru pătrat şi două automobile, un GAZ din 1981 şi o Skoda Fabia fabricată în 2008.

Declarația de avere:


La 12 august curent, ZdG a scris că la Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a fost depusă o sesizare în privința șefei interimare a Curții de Apel Chișinău (CA), Ana Panov. Informația a fost confirmată atunci pentru Ziarul de Gardă de către Dorel Musteață, președintele interimar al CSM, care a menționat că plângerea a fost depusă de către un justițiabil și că nu ne poate spune despre ce este această sesizare, din motiv că „nu cunoaște conținutul”. Detalii aici

În iunie curent, președintele interimar al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), Dorel Musteață a semnat dispoziția prin care Ana Panov a fost desemnată președintă interimară a CA Chișinău, după ce pe 28 mai, președinta R. Moldova, Maia Sandu, a anulat decretul prin care magistratul Vladislav Clima a fost numit președinte al CA Chișinău.

Anterior, ZdG a scris că magistrata Ana Panov împreună cu alți judecători, în noiembrie 2017, au fost acționați în judecată de Ministerul Justiției, care solicita încasarea, în ordine de regres, a sumei de aproape 250 de mii de lei. Numele Anei Panov figurează în cazul Botezatu împotriva R. Moldova, dosar în care CEDO a constat că a fost violat dreptul persoanei la judecarea echitabilă a cauzei și în termeni rezonabili, fiind atestată o întârziere de 8 ani. Cererea de chemare în judecată, depusă de Ministerul Justiției, a fost respinsă însă de instanțele de judecată.

La CSM a fost depusă o sesizare în privința șefei interimare a CA, Ana Panov. Potrivit președintelui interimar al CSM, Dorel Musteață plângerea a fost depusă de către un justițiabil.