Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Turcia este gata să găzduiască…

Turcia este gata să găzduiască un summit pentru încheierea păcii între Rusia şi Ucraina. Recep Tayyip Erdogan: „Ne dăm toată contribuția pentru ca războiul să se încheie pe baza negocierilor”

Sursa foto: Reuters

Preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a anunţat că ţara sa se oferă să găzduiască un summit pentru încheierea păcii între Rusia şi Ucraina, care va pune capăt războiului, transmite agenția de presă Reuters. Declarațiile au fost făcute vineri, 8 martie, la conferinţă de presă de după întâlnirea la Istanbul cu omologul său ucrainean Volodimir Zelenski.

Potrivit sursei, tema discuției dintre cei doi șefi de state a fost evoluţia războiului din Ucraina. În acest context, Erdogan a declarat că Turcia va contribui semnificativ la reconstrucţia Ucrainei, după încetarea conflictului.

„Ne dăm toată contribuția pentru ca războiul să se încheie pe baza negocierilor. Suntem pregătiți să găzduim un summit de pace la care va participa și Rusia”, a subliniat președintele turc.

Zelenski a declarat că Rusia nu va fi invitată la primul summit de pace, dar că un reprezentant rus ar putea fi invitat la reuniune, după ce se va conveni cu aliații ucraineni asupra unei foi de parcurs pentru pace.

„Nu vedem niciun reprezentant al Rusiei la acest summit. Nu vedem cum poți invita oameni care blochează, distrug și ucid totul. Vrem să obținem un rezultat – o pace justă”, a punctat Volodimir Zelenski.

Anterior, autoritățile ruse au declarat că sunt pregătite pentru un dialog care să țină cont de interesele lor. În același timp, Ministerul rus de Externe a calificat drept inacceptabile condițiile părții ucrainene cuprinse în „formula sa de pace”, inclusiv retragerea trupelor rusești de pe teritoriul Ucrainei, notează Deutsche Welle.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a sosit într-o vizită oficială în Turcia pe 8 martie. Agenda vizitei a inclus o întâlnire bilaterală cu președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, o întâlnire a delegațiilor ucrainene și turce într-un format extins, dar și o întâlnire cu reprezentanții companiilor turcești de apărare. După întâlnirea bilaterală a președinților a urmat o conferință de presă comună.