Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Trump vs. Haley: Candidatul care…

Trump vs. Haley: Candidatul care ar putea obține nominalizarea republicană la alegerile prezidențiale din SUA

Sursa foto: Reuters

Alegătorii din 15 state ale SUA se vor îndrepta spre urnele de vot marți, 5 martie, ziua care ar putea să anticipa o revanșă la Casa Albă în noiembrie, între actualul președinte Joe Biden și fostul președinte Donald J. Trump, scrie The New York Times.  

Această zi, numită „Super Marțea”, reprezintă ziua din ciclul alegerilor primare prezidențiale din SUA în care votează cele mai multe state și ar putea fi unica șansă a fostei ambasadoare a Organizației Națiunilor Unite (ONU), Nikki Haley, de a-l opri pe fostul președinte Donald J. Trump din a accede către nominalizarea din partea Partidului Republican la viitoarele alegeri pentru prezidențiale din noiembrie, notează Reuters.

În competiția republicană, 865 din cei 2 429 de delegați vor fi desemnați, inclusiv cei din cele mai populate state, California și Texas. Cel puțin 1 215 de delegați sunt necesari pentru a câștiga nominalizarea la Convenția Națională Republicană din iulie. 

Potrivit CNN, fostul președinte Donald J. Trump rămâne a fi candidatul cu potențialul de a câștiga cele mai multe primare și caucusuri (n. red. adunări electorale) decât orice alt candidat republican la alegerile prezidențiale.

Luni, 4 martie, Curtea Supremă a SUA i-a oferit o victorie majoră fostului președinte Donald Trump în campania sa pentru recâștigarea președinției, anulând o decizie judiciară care îl excludea de pe buletinul de vot din statul Colorado în baza unei prevederi constituționale care implica participarea la insurecție și susținerea atacului de la Capitoliu din 6 ianuarie 2021, transmite Reuters.

Trump este principalul candidat care-l va înfrunta pe președintele democrat Joe Biden la alegerile din 5 noiembrie. Singura rivală rămasă pentru nominalizarea partidului său este fosta guvernatoare a Carolinei de Sud, Nikki Haley.