Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   „Toate aceste acțiuni neprietenoase nu…

„Toate aceste acțiuni neprietenoase nu vor rămâne fără răspuns”. Reacția Ambasadei Federației Ruse în R. Moldova, după ce un reprezentant al acesteia a fost declarat persona non grata

Ambasada Federației Ruse în R.Moldova vine cu o replică după ce miercuri, 19 aprilie, Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE) a declarat drept persona non grata pe teritoriul R. Moldova un reprezentant al insituției.

„Considerăm că anunțul „persona non grata” al diplomatului rus este unul nefondat, părtinitor din punct de vedere politic și care subminează relațiile bilaterale. Respingem categoric acuzațiile ample ale diplomaților noștri de „comportament nepotrivit” la Aeroportul Internațional Chișinău ales ca pretext pentru această decizie. Mai mult, așa cum era de așteptat, nu au existat explicații inteligibile din partea reprezentanților MAEIE în acest sens”, se transmite într-un comunicat al Ambasadei Federației Ruse la Chișinău.

Reprezentanții Ambasadei s-au arătat nemulțumiți și de refuzul de a-i permite președintelui republicii ruse Tatarstan să intre în R. Moldova. „Campania anti-rusească este confirmată de declarațiile jignitoare adresate lui R.N.Minnikhanov, președintele Republicii Tatarstan – unul dintre subiecții de frunte ai Federației Ruse.

„Incidentul este o continuare a seriei de atacuri neprietenoase de la Chișinău: aderarea la sancțiunile antirusești, blocarea posturilor de televiziune ruse, refuzul discriminatoriu față de diplomații Ambasadei Rusiei de a monitoriza alegerile șefului UAT Găgăuzia”, se mai arată în comunicat.

„Nu ar trebui să existe nicio îndoială: fără careva excepții, toate aceste acțiuni neprietenoase nu vor rămâne fără răspuns.” punctează cei de laAmbasadei Federației Ruse la Chișinău.

Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE) a anunțat miercuri, 19 aprilie, că a declarat drept persona non grata pe teritoriul R. Moldova un reprezentant al Ambasadei Federației Ruse la Chișinău, acesta fiind obligat să părăsească teritoriul țării, pentru acțiuni incompatibile cu statutul diplomatic, în conformitate cu prevederile Convenţiei de la Viena privind relaţiile diplomatice (1961).

Miercuri, după ședința Guvernului, purtătorul de cuvânt al premierului Dorin Recean a comunicat că MAEIE l-a convocat pe ambasadorul Federației Ruse la Chișinău Oleg Vasnețov „pentru a-l informa despre decizia autorităților” privind retragerea cardurilor de acces pe teritoriul Aeroportului Internațional Chișinău a doi diplomați ruși, care urmare a comportamentului necorespunzător în raport cu autoritățile statului după ce i-a fost refuzat accesul în țară liderului Tatarstanului.

Luni, 17 aprilie, președintele Tatarstanului, Rustam Minnihanov, a anunțat că nu a fost lăsat să intre în R. Moldova. Potrivit Poliției de Frontieră, afirmațiile făcute de acesta, cum că ar fi fost declarat „persona non-grata” de autoritățile de la Chișinău, sunt false.