Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   The Swedes. Soții arestați în…

The Swedes. Soții arestați în Suedia aveau legături cu serviciile de spionaj și asasinii lui Skripal

Săptămâna trecută, la Stockholm a fost arestat un cuplu de ruși. Serghei Skvorțov și Elena Kulkova locuiesc în Suedia de mai mulți ani, dar n-au dat niciun semn de bănuială nici vecinilor, nici cunoscuților. După cum au aflat cei de la The Insider și Bellingcat, Skvorțov făcea afaceri cu un cunoscut colaborator al Direcției principale de informații militare din Rusia, expulzat la un moment dat din Franța pentru spionaj, și cu un businessman belgian, sancționat pentru vinderea tehnologiilor militare americane Chinei. De asemenea, potrivit The Insider și Bellingcat, cu puțin timp înainte de a pleca în Suedia, lui Skvorțov și Kulkova li s-a oferit un apartament pe str. Zorghe, în care a locuit și unul dintre asasinii lui Skripal, Denis Sergheev. În acest apartament, deseori, veneau și alți colaboratori de rang înalt ai serviciilor secrete. Fiica lui Kulkova s-a dovedit a fi concubina fostului șef de la Departamentul de informații militare suedeze.

În dimineața zilei de marți, 22 noiembrie, în suburbiile Stockholmului, forțele speciale suedeze au arestat un cuplu de ruși, pe Serghei Nikolaevici Skvorțov (a. n. 28.07.1963) și Elena Mihailovna Kulkova (a. n. 22.05.1964), și au percheziționat locuința acestora. Deja joi, Kulkova a fost eliberată (deși continuă a fi suspectată de complicitate). „Soții” s-au mutat în Suedia în 1999 și, potrivit autorităților locale, Skvorțov și-a început activitatea de spionaj împotriva Statelor Unite în 2013, iar împotriva Suediei în 2014.

Apartamentul dubios

The Insider și Bellingcat au reușit să afle că Skvorțov și Kulkova locuiau la Moscova pe str. Zorghe 36, în vecinătate cu unul dintre cei trei asasini ai Iuliei și Serghei Skripal, cu Denis Sergheev (alias Serghei Fedotov). Sergheev locuia în apartamentul 288, iar Skvorțov și Kulkova locuiau cu două etaje mai jos, în apartamentul 282. Potrivit The Insider, apartamentul le-a fost dat în octombrie 1999, adică chiar înainte de mutarea lor în Suedia.

Exact în aceeași casă, judecând după datele găsite de The Insider și Bellingcat, generalul Averianov (șeful unități militare 29155 a GRU – Direcția Principală de Informații, în care slujeau asasinii Mișkin și Cepiga, cunoscuți sub numele de Petrov și Boșirov), și generalul Ilcenko, care a fost responsabil, printre altele, pentru operațiuni de dezinformare, inclusiv pentru proiectul Bonanza, prin care au fost răspândite falsuri despre boeing-ul malaezian doborât.

Contragent – agent

Timp de câțiva ani, partener al companiei lui Skvorțov „Building and Data Technologies” a fost un singur birou numit „European Technical Trading”, de la care Skvorțov a primit în mod regulat sume egale, deși natura acestor tranzacții nu este clară. Autoritățile suedeze cred că tranzacțiile au fost fictive și, de fapt, banii au fost pompați din Olanda în Suedia prin intermediul acestor firme. Compania olandeză era condusă de belgianul Hans de Geetere, companiile căruia fuseseră, anterior, sancționate de Statele Unite, pentru că încercau să revândă Chinei tehnologii americane, folosite la rachete și aeronave.

Asta, însă, nu e totul: atât Hans de Geetere, cât și Skvorțov au avut legături strânse cu Vladimir Kulemekov, care nu-și ascunde trecutul în GRU, ci chiar se mândrește cu acest fapt. Iată, de exemplu, un fragment în care își amintește despre aventurile sale în serviciile de informații militare:

Iată și comentariul lui Kulemekov sub fotografia lui Hans de Geetere, din care reiese clar că cei doi se cunosc de mai mult timp.

Dar principalul lucru este că Skvorțov a lucrat ca director executiv la „Instruments Electronics i Stockholm AB”, deținut de Kulemekov:

Kulemekov, de asemenea, a făcut spionaj în Europa. În timpul audierilor Senatului din 1983, unul dintre senatori a cerut lista cu toți diplomații sovietici care au fost expulzați din toate țările lumii pentru spionaj din 1974 și până în 1983. Numele lui Kulemekov figura în această listă.

Racolarea fiicei și sursa din „MUST intelligence”

Fiica Elenei Kulkova, Anna Vladimirovna Run, locuia și ea în același apartament de pe str. Zorghe (patronimicul ei, apropo, ridică întrebarea dacă Skvorțov și Kulkova într-adevăr erau un cuplu sau era doar o legendă). Acest apartament a fost înregistrat pe numele Annei în 2015, deși de mult timp locuia în Suedia, iar majoritatea prietenilor ei habar nu aveau despre originea ei rusească.

În 2013, fostul șef (numele acestuia este cunoscut celor de la The Insider și Bellingcat) al unuia dintre departamentele „MUST intelligence” (Swedish Military Intelligence and Security Service) a devenit iubitul Annei, iar din 2015 aceștia locuiesc împreună. Interesant este faptul că Anna nu a fost reținută, deși dintre toți rușii, se pare să fi avut cele mai mari șanse de a obține informații secrete.

Jurnaliștii nu au putut să o găsească pe Anna în bazele de date rusești, numele ei complet se conține doar în baza de date a „Rosreestr” ca coproprietară a apartamentului. Poate că acest lucru se datorează faptului că s-a mutat în Suedia în copilărie și nu a primit pașaport rusesc.

Este de remarcat faptul că, doar cu o săptămână înainte de arestarea lui Skvorțov și Kulkova în Suedia, s-a aflat despre arestarea cetățenilor suedezi de origine iraniană, Peyman Kia, în vârstă de 42 de ani, și Payam Kia, în vârstă de 35 de ani. Frații au fost acuzați de spionaj cu circumstanțe agravante, iar unul dintre ei este acuzat și de utilizarea ilegală a informațiilor secrete, riscând închisoare pe viață.

Potrivit rechizitoriului, frații au transmis, în perioada 28 septembrie 2011 – 20 septembrie 2021, informații pentru GRU. Anterior, Peyman a lucrat în „MUST intelligence”, apoi s-a mutat la vamă. Faptele de spionaj se referă la perioada activității sale în „MUST”, unde, potrivit presei suedeze, a lucrat în unitatea responsabilă de ofițerii de informații militare suedeze din străinătate. Fratele lui mai mic, Payam, a lucrat în Agenția guvernamentală de securitate – SAPO.

Nu s-a anunțat încă prin cine exact frații transmiteau informațiile către GRU, dar cronologic vorbind, reținerea lor poate fi legată de arestarea lui Skvorțov și Kulkova.