Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   SUA și Japonia își intensifică…

SUA și Japonia își intensifică cooperarea tehnologică pentru a opune rezistență Chinei și Rusiei

Sursa: Reuters/Tom Brenner/Pool

Statele Unite ale Americii și Japonia lansează, la nivel înalt, un nou acord economic cu rolul de a intensifica cooperarea tehnologică dintre aceste două state pentru a contracara perturbările generate de invazia militară a Rusiei în Ucraina și comportamentul alarmant al Chinei, informează Reuters.

Cei doi aliați de lungă durată au convenit să înființeze un nou centru comun de cercetare pentru semiconductori de generație următoare în timpul așa-numitei reuniuni ministeriale economice „doi plus doi” de la Washington, a declarat ministrul japonez al Comerțului, Koichi Hagiuda.

Antony Blinken, Secretarul de stat al SUA, Gina Raimondo, secretarul american pentru Comerț, Yoshimasa Hayashi, ministrul japonez de externe și Koichi Hagiuda au discutat, de asemenea, despre energia și securitatea alimentară, se anunță într-un briefing de presă.

„Fiind prima și a treia economie din lume, este esențial să lucrăm împreună pentru a apăra ordinea economică bazată pe reguli, una în care toate țările pot participa, pot concura și prospera”, a declarat Blinken în sesiunea de deschidere.

Blinken a spus că evenimentele mondiale recente, inclusiv pandemia COVID-19 și războiul din Ucraina, au arătat vulnerabilitatea lanțurilor de aprovizionare critice, în timp ce un număr tot mai mare de țări se confruntă cu povara datoriei din cauza practicilor de creditare nesustenabile și netransparente.

Oficialul japonez, Hayashi, a numit invadarea Ucrainei de către Rusia o provocare serioasă la adresa ordinii internaționale și – într-o aparentă referire la China, deși nu a numit-o în mod direct – s-a referit la încercările „de a folosi influența economică în mod nedrept și opac pentru a realiza… interese strategice și pentru a modifica ordinea internațională existentă”.