Principală  —  Ediţia PRINT  —  Sportiv   —   Dosar penal, fără rezultate, în…

Dosar penal, fără rezultate, în scandalul terenului unde se antrenau arcașii

Procuratura Anticorupție are în gestiune un dosar penal în care sunt investigate circumstanțele prin care terenul pe care se antrenau arcașii moldoveni a fost dat în arendă unei firme private. Conform unui răspuns oferit pentru ZdG de către Anastasia Mihălceanu, purtătoarea de cuvânt a Procuraturii Anticorupție. 

„Cauza penală este pornită pe faptul depășirii atribuțiilor de serviciu de către persoane publice din cadrul OCT chișinău, MAi și Primăria Chișinău, care au admis, contrar prevederilor legale, formarea bunului imobil prin separare și ulterior darea acestuiaîn locațiune SRL Rumal Impex.  Iar acțiunile Rumal Impex, de asemenea, formează obiectul investigației pe prezenta cauză penală. În cadrul urmăririi penale a apărut dificultatea de a stabili dacă terenul respectiv face parte din patrimoniul autorităților publice locale sau centrale”, susține reprezentantanta Procuraturii Anticorupție. Cauza penală a fost inițiată încă în anul 2015.

ZdG a scris în ediția tipărită de joi, 15 martie 2018 că tirul cu arcul, sportul care i-a asigurat R. Moldova doi participanți la ultimele ediții ale jocurilor olimpice, este în pericol. Terenul pe care se antrenau arcașii moldoveni a fost dat în arendă unei firme private, iar sportivii au ajuns în drum, pentru că, spun ei, un alt teren care să corespundă cerințelor acestui sport nu există în R. Moldova. Autoritățile strâng din umeri în fața sportivilor și, în afară de promisiuni, nu le-au oferit, deocamdată, nicio soluție de alternativă.

Terenul destinat tirului cu arcul, dat în arendă unei firme private

Mai mulți copaci de pe terenul pe care se antrenau arcașii au fost defrișați

Terenul pe care s-au antrenat până acum arcașii moldoveni, singurul de acest fel în R. Moldova, este amplasat pe teritoriul Centrului Pregătire de Foc al Clubului Sportiv Central „Dinamo” al Ministerului Afacerilor Interne (MAI), situat pe str. Nicolae Dimo din Chișinău. Având o suprafață de 1,13 ha, terenul destinat tirului cu arcul se află, oficial, în proprietatea statului, dar este dat în folosință Clubului Sportiv Central „Dinamo” pe un termen nedeterminat. În martie 2014, clubul „Dinamo” a dat în arendă terenul pe care îl avea în folosință către o firmă privată – „Rumal-Impex”. Conform informațiilor cadastrale, contractul de arendă a fost încheiat pentru o perioadă de 25 de ani, adică până în 2039. În cei 4 ani de când arendează terenul, „Rumal-Impex” SRL nu l-a valorificat în niciun fel, iar sportivii au putut continua să se antreneze acolo. Zilele trecute însă agentul economic a defrișat copacii de pe terenul de antrenament, iar sportivii au rămas fără unicul teren pe care se puteau antrena în sezonul cald al anului, în condiții asemănătoare celor de la competițiile internaționale.

Citiți, mai jos, articolul integral la subiect.

Tirul cu arcul – un sport distrus de interese economice și de nepăsarea autorităților