Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Ziua Internațională a Profesorilor

Ziua Internațională a Profesorilor

Astăzi este marcată Ziua Internațională a Profesorilor. Astfel, toți dascălii din țara noastră – de la educatorii din grădinițele de copii până la profesorii universitari din instituţiile de învățământ superior – sărbătoresc Ziua pedagogului. Acest eveniment este consemnat şi la nivel internațional din anul 1994, când UNESCO a stabilit ca Ziua Internaţională a Profesorului să fie celebrată în fiecare an, pe data de 5 octombrie.

„În această zi de sărbătoare, reprezentanţii acestei nobile profesii primesc în dar flori şi cuvinte de felicitare din partea discipolilor, însă cel mai frumos cadou pentru ei îl constituie, de obicei, roadele muncii lor, care, după spusele lui Aristotel, sunt fructe dulci, chiar dacă rădăcinile educaţiei sunt amare. Am mai adăuga că amară este și viața profesorului din țară. De zeci de ani ei tot aşteaptă îndulcirea ei. În acest an, pedagogii își pun anumite speranțe în Codul Educației adoptat recent. Tot aşteaptă cu inocenţă de la Ministerul Educației să realizeze minunea. Însă atâta timp, cât educația nu va deveni o preocupare a tuturor ministerelor şi agențiilor, mai ales, a celor ce dispun de mai multe resurse, lucrurile vor rămânea pe loc. Profităm de această sărbătoare profesională a pedagogului, lansând către guvernare chemarea de consolidare a eforturilor spre a îndrepta cât de cât situația din sistemul educațional, întrucât în procesul formării fiecărui om, fie el bogat sau sărac, celebru sau modest, sunt implicați dascălii, care au contribuit, în mare parte, la configurarea personalităţii lui.

Distinși pedagogi, cadre didactice ale întregului nostru sistem educațional,
Primiți binemeritatul elogiu pentru ceea ce sunteți, pentru dăruirea deplină făuritorilor zilei de mine a societăți, pentru imensa muncă în modelarea sufletelor, în educația tineretului studios, în formarea omului de știință. Dumneavoastră sunteți cei care oferiți înțelepciune, creați personalitățile, dezvoltați, cu o imensă dibăcie, talentele învățăceilor.

Consiliul Național pentru Acreditare şi Atestare îşi exprimă respectul și gratitudinea pentru munca Dumneavoastră nobilă în promovarea cunoașterii, în educația unei generații, care să ne modernizeze țara. Vă dorim forța necesară de a munci, realizări cât mai frumoase în ceea ce faceți.

Dincolo de dificultățile prin care trece societatea noastră, Vă asigurăm cu certitudine că aveți toate motivele de a fi mândri de statutul pe care îl dețineți, păstrându-vă speranța că lucrurile vor evolua spre bine. Să fiți siguri că semințele de înțelepciune, pe care le-ați presurat neostenit în sufletele discipolilor, îşi vor găsi acel sol fertil şi neapărat şi vor înflori peste ani. Sincere felicitări și realizări frumoase, dragi profesori!”, scrie academicianul Valeriu Canțer, preşedintele Consiliul Național pentru Acreditare şi Atestare.