Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Votat în lectură finală. Sistemul…

Votat în lectură finală. Sistemul mixt a fost anulat

Imagine-simbol

Cu votul a 59 de deputați, Parlamentul a votat în lectură finală mai multe modificări la Codul electoral prin care este anulat sistemul mixt de vot, dar și prin care sunt stabilite noi reguli pentru votarea în diasporă.

Deputații au modificat noțiunea „alegerilor generale”, menționând că acestea sunt orice tip de alegeri care au loc într-o singură zi, de duminică, iar în secțiile de votare din străinătate, alegerile generale vor avea loc timp de două zile (sâmbătă și duminica).

Totodată, au fost excluse certificatele de integritate, fiind înlocuite cu declarațiile de propria răspundere privind inexistența restricțiilor legale/judecătorești de a candida sau ocupa funcții publice, inexistența actelor de constatare rămase definitive referitoare la regimul declarării averilor și intereselor personale, la stările de incompatibilitate. 

Deputații au exclus și prevederea referitoare la agitația electorală. Astfel, în ziua alegerilor și în ziua precedentă alegerilor nu se admite niciun fel de agitație electorală. Respectiva prevedere nu se referă la informațiile care au fost deja plasate în internet sau pe afișele expuse anterior. 

Au fost excluse din legislație și interdicțiile referitoare la modul de votare în diasporă. Cetățenii moldoveni de peste hotare vor putea vota în baza pașaportului, buletinului de identitate și livretului de militar în cazul alegerilor parlamentare, prezidențiale și referendumului republican. 

Parlamentul a modificat și pragul minim de reprezentare, constituind 5% pentru un partid, 7% – pentru un bloc electoral, 2% – pentru un candidat independent. 

Cu referire la finanțarea campaniilor electorale, deputații au aprobat ca plafoanele donațiilor în contul ”Fond electoral” pentru o campanie electorală să constituie 6 salarii medii lunare pe economie în cazul persoanelor fizice și 12 salarii medii din partea persoanelor juridice. În cazul cetățenilor Republicii Moldova care au obținut venituri în afara țării, acest plafon nu va depăși 3 salarii medii lunare pe economie. O persoană fizică va putea face donații în numerar în sumă de până la 3 salarii medii pe economie stabilite pe anul respectiv, iar donațiile care vor depăși această limită se vor face exclusiv prin operațiuni bancare. 

Totodată, listele candidaților pentru alegerile parlamentare și locale vor fi întocmite respectându-se cota minimă de reprezentare de 40% pentru ambele sexe, minimum câte patru candidați la fiecare zece locuri.