Principală  —  IMPORTANTE   —   Voronin susține că a primit…

Voronin susține că a primit o scrisoare din partea unor militari ai Brigăzii nr. 1 de infanterie motorizată din Bălți în care aceștia acuză mai multe nereguli. Reacția Ministerului Apărării

Deputatul Blocului Comuniștilor și Socialiștilor (BCS) Vladimir Voronin susține că parlamentarii comuniști au primit o scrisoare din partea colectivului Brigăzii nr. 1 de infanterie motorizată din municipiul Bălți, în care soldații acuză mai multe nereguli privind condițiile de trai și activitatea în cadrul brigăzii.

„ (…) Se eliberează foarte mulți militari din motiv că comandantul de brigadă, colonelul Ion Ojog, este un comandant slab care nu apără subalternii (…). Soldații umblă murdari și cu bocanci rupți, iar când pleacă în oraș de la soldați miroase foarte urât. În gardă nu se schimbă cearșafurile și fețele de perne, iar locotenentul Ion Liurca când este în gardă ne bate și ne mai bate și locotenentul Clepicov (…). Este vară și este cald, comandanții de poligon ne țin la soare, mai ales acum la poligon, ca să fim cuminți (…). Nu este apă de băut și uneori mori de sete. Nu avem uniformă militară de schimb (…). Duminică, atunci când vin părinții la soldați, sergenții din brigadă ne iau mâncarea și ne pun să le cumpărăm țigări și apă dulce (…)”, a spus deputatul BCS, care a dat citire scrisorii, în cadrul unui briefing de presă.

Voronin a expediat Consiliului de Securitate al R. Moldova și Comisiei securitate națională, apărare și ordine publică un demers în legătură cu presupusele plângeri ale militarilor.

Ulterior, Ministerul Apărării a venit cu o reacție la scrisoarea anonimă, făcută publică de Voronin. Reprezentanții ministerului au spus că s-au autosesizat pe marginea acestui subiect și au invitat „toți deputații să se folosească de prerogativele și mecanismele legale și să viziteze unitatea respectivă pentru a se documenta din prima sursă cu situația reală la capitolul condiții de trai și activitate ale militarilor”.

„În legătură cu declarațiile din cadrul briefingului de presă susținut astăzi de reprezentanții unui partid politic cu privire la situația din cadrul Brigăzii de infanterie motorizată „Moldova”, Ministerul Apărării s-a autosesizat la subiectul respectiv. În acest context, conducerea instituției invită toți deputații să se folosească de prerogativele și mecanismele legale și să viziteze unitatea respectivă pentru a se documenta din prima sursă cu situația reală la capitolul condiții de trai și activitate ale militarilor, în vederea elucidării faptelor invocate în scrisoarea anonimă”, a reacționat ministerul.