Principală  —  IMPORTANTE   —   Vizită inopinată la Penitenciarul nr.4-Cricova,…

Vizită inopinată la Penitenciarul nr.4-Cricova, după ce ZdG a publicat scrisoarea unui deținut de acolo. ANP publică imagini din celula acestuia – GALERIE FOTO

La câteva ore după ce Ziarul de Gardă a publicat scrisoarea unui deținut din Penitenciarul nr.4-Cricova în care acesta vorbește despre condițiile precare în care este deținut, Administrația Națională a Penitenciarelor (ANP) a emis o notă informativă prin care anunță că informațiile prezentate de bărbat în scrisoarea adresată ZdG „nu corespund realității”. ANP a publicat mai multe imagini din celula în care este deținut autorul scrisorii.

Reprezentanții ANP susțin că în urma articolului ZdG, un grup de angajați din cadrul ANP au întreprins o vizită la Penitenciarul nr.4-Cricova și „a discutat cu deținutul și a stabilit că informațiile prezentate în scrisoare sunt false”.

În context, ANP susține că prin scrisoarea expediată redacției ZdG „deținutul a avut scop de manipulare a opiniei publice și va beneficia de asistență psihologică suplimentară”.

„Astăzi, 15 aprilie, un grup de angajați din cadrul ANP s-a deplasat în Penitenciarul nr. 4 Cricova pentru a analiza situația și a discuta cu persoana deținută. Urmare a vizitei întreprinse s-a stabilit că informația transmisă portalului de știri nu corespunde realității, iar deținutul a avut scop de manipulare a opiniei publice și de a atrage atenția asupra propriei persoane. Totodată, acesta va beneficia de asistență psihologică suplimentară. Sistemul administrației penitenciare întreprinde în permanență acțiuni privind îmbunătățirea condițiilor de detenție, asigurând la maxim implementarea recomandărilor înaintate de către mecanismele naționale și internaționale care monitorizează cu strictețe respectarea drepturilor persoanelor deținute. Misiunea Administrației Naționale a Penitenciarelor indică, în mod clar, un sistem penitenciar sigur, dar și un sistem care contribuie la reabilitare”, se menționează în nota emisă de ANP.

Înainte de a publica scrisoarea, ZdG a insistat, în repetate rânduri, să contacteze administrația Penitenciarului nr. 4, Cricova, la numerele de telefon 022 453530 și 022 453351, indicate pe site-ul oficial al Ministerului Justiției, dar nimeni așa și nu ne-a răspuns.

Din scrisoarea expediată ZdG: „Vă scriu această scrisoare cu o rugăminte foarte mare, să veniți într-o zi în vizită la noi, să vedeți și să filmați, și să arătați la toată lumea în ce condiții ne aflăm aici, în detenție. Personal, nu văd deloc lumina zilei, în jur – murdărie infernală, canalizarea distrusă, miros insuportabil, dar și întuneric, deoarece în celulă este un singur bec și acesta – de doar 36 de volți putere”.

CITITORUL DE GARDĂ/O scrisoare din Penitenciarul nr.4, Cricova