Principală  —  Ştiri  —  Social   —   VIDEO/ Va plăti Guvernul compensații…

VIDEO Va plăti Guvernul compensații la energie și iarna viitoare? Răspunsul ministrului Muncii și Protecției Sociale, Alexei Buzu

Guvernul ar urma să ofere compensații cetățenilor vulnerabili și în următorul sezon rece, însă mărimea acestora și formula exactă de acordare va fi stabilită ulterior, în funcție de prețul energiei și capacitatea financiară a Guvernului, a declarat ministrul Muncii și Protecției Sociale, Alexei Buzu, în cadrul Podcastului ZdCe, realizat de jurnalista ZdG Natalia Zaharescu. 

„Eu cred că da, doar că forma în care aceste compensații vor avea loc urmează să depindă de doi factori: prețul la sursa de energie și capacitatea guvernului, deci câte resurse putem să mobilizăm atât pe intern, cât și pe extern pentru acest lucru.

Eu nu pot să fac aceste angajamente acum pentru că noi trebuie să trecem prin câteva etape. În primul rând noi trebuie să tragem o linie după sfârșitul lunii martie și să învățăm toate lecțiile din această experiență. Foarte mult acest fond și acest proces este reglementat de legi și hotărâri de guvern. Foarte multe ajustări au fost operate prin Comisia Situații Excepționale. Noi trebuie să reexaminăm aceste modificări, să vedem care a fost impactul și să vedem cum putem să țintim mai bine categoriile (de vulnerabilitate, n.r.) pe care le-am definit. Deci asta este o primă etapă. A doua etapă este să înțelegem care va fi prețul la sursa de energie, care va fi spațiul fiscal, care va fi disponibilitatea de suport a partenerilor de dezvoltare și, având aceste date, noi o să comunicăm cetățenilor în ce măsură urmează să fie următorul suport.

Eu cred, dar asta este opinia mea, că guvernul va susține în continuare (cetățenii, n.r.). Dacă prețurile vor fi ridicate, guvernul va găsi o modalitate, dar cum exact – urmează să clarificăm”, a declarat ministrul în cadrul Podcastului ZdCe.

Întrebat dacă decizia de a acorda compensații la energie pentru sezonul rece 2022-2023 a fost una necesară sau una populistă, ministrul a răspuns că „au fost decizii necesare pentru că noi trebuia să protejăm cetățenii R. Moldova, în special pe cei cu venituri mici”. 

Ministrul spune însă că pentru a putea oferi compensații la energie în această iarnă, Guvernul a fost nevoit să reducă semnificativ finanțările pentru alte proiecte, în special de infrastructură.

„Colegii mei din celelalte ministere au trebuit să taie, să reducă din programele lor pentru ca noi să asigurăm 5 miliarde de lei pentru compensații. Chiar dacă au venit resurse de la donatori, din 5 miliarde cred că un miliard 200 de milioane de lei au venit din partea partenerilor de dezvoltare. O parte din acești bani puteam să-i utilizăm cu alt scop. Acest guvern a generat 5 miliarde de lei pentru compensații. Pentru comparație, ca cetățenii să înțeleagă, pentru Fondul Rutier Guvernul a bugetat 1,5 miliarde, iar pentru Fondul de Dezvoltare Regională și Locală anul trecut guvernul a bugetat două miliarde de lei. Deci noi pentru compensații practic am plătit de două ori mai mult decât fondul de investiții rutier și de dezvoltare locală”, a declarat Alexei Buzu.

Interviul integral cu ministrul Buzu poate fi urmărit mai jos: